Darmowa dostawa od 300 zł. 🚚 Darmowa dostawa od 300 zł. 🚚

Mleko klaczy (Mleko kobyle)

Mleko klaczy świetnie sprawdza się dla osób poszukujących naturalnej suplementacji, która dodatkowo jest udowodniona badaniami, a także nadaje się do stosowania przez alergików. Jeśli dbasz o naturalne mechanizmy obronne organizmu, piękną skórę i prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy - Mleko Klaczy Genactiv jest doskonałym wyborem.

Jakie jest nasze mleko klaczy:

Nasze mleko klaczy jest czyste, nieprzetworzone i w 100% wierne naturze. Jednym słowem prawdziwe. Zawiera mniejszą ilość kazeiny, z tego względu mleko kobyle jest produktem stosowanym m.in. jako alternatywa dla osób uczulonych na mleko krowie. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniej kompozycji białek. Mleko klaczy zawiera też mniej substancji uczulających, czyli właśnie kazeiny i beta-laktoglobuliny.

  • Etycznie pobierane

    Pochodzi z naszego stada, o które dbają eksperci

  • Bez dodatków

    Czyste mleko klaczy

  • Nieprzetworzone

    Najwyższa aktywność biologiczna

  • Liofilizowane

    Poddane delikatnej metodzie suszenia

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Dlaczego mleko klaczy jest wyjątkowe?

Naturalne mleko klaczy to produkt o wysokiej zawartości
czynników odżywczych, którego skład i właściwości są zbliżone do mleka kobiecego. Jego unikalność w porównaniu z mlekiem krowim czy kozim polega na o wiele lepszej tolerancji przez ludzki organizm. Podobnie jak mleko kobiece
zalicza się je do tzw. typu albuminowego, natomiast mleko krowie czy kozie zalicza się do typu kazeinowego.

Skład mleka klaczy

Wysoka zawartość lizozymu (wyższa niż w colostrum bovinum) - sprawia, że mleko klaczy ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe(2). Poziom immunoglobulin jest prawie dwukrotnie wyższy niż w mleku krowim. Biologicznie aktywne składniki mleka klaczy stanowią najbardziej wartościowe białko i uzupełnienie diety dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego(3). 

Dodatkowo mleko klaczy jest bogate w składniki, których zadaniem jest usuwanie wolnych rodników i ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym (laktoferyna, witamina C).

Mleko klaczy jest bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i linolenowy), niezbędne do prawidłowego wzrostu odporności młodego organizmu oraz rozwoju jego układu nerwowego. 

IgA i IgM – zapewniające ochronę przed bakteriami, wirusami, pasożytami.

Jakie działanie ma mleko klaczy?

Suplementacja mlekiem klaczy - idealna dla dzieci

Synergia mleka klaczy i colostrum bovinum

Kiedy stosować mleko klaczy oraz jego mieszankę z colostrum bovinum?

Mleko kobyle i colostrum bovinum obecne w suplementach Genactiv mają podobne właściwości, zwłaszcza pod kątem aktywacji i regulacji układu odpornościowego. Dlatego połączenie tych dwóch składników gwarantuje aktywne wspomaganie organizmu każdej osoby chcącej zadbać o swoje zdrowie i kondycję, zwłaszcza po przebytej chorobie i w okresie rekonwalescencji. Stosowanie colostrum lub połączenia tego surowca z mlekiem klaczy i innymi dobroczynnymi składnikami pozwala m.in.: usprawnić procesy wchłaniania składników odżywczych, spowolnić procesy starzenia, odbudować sprawność mięśni i zmniejszyć działanie stresu oksydacyjnego na komórki.

Mleko klaczy jest suplementem diety, który poleca się osobom które nie mogą stosować colostrum, a także dorosłym i dzieciom w celu uzyskania prawidłowego wzrostu odporności. Działa prozdrowotnie na cały organizm. Wzmacnia działanie funkcji immunologicznej jelit, zmniejsza stany zapalne, łagodzi uczucie świądu i pieczenia, nawilża skórę.

Siara ma doskonałe właściwości immunomodulacyjne i antyoksydacyjne, ochronne, usprawniające działanie bariery jelitowej, energetyczne, zwiększające wytrzymałość fizyczną, motywację psychiczną oraz regenerację po treningu.

Jak dbamy o nasze konie?

Świeżość i bogactwo substancji odżywczych

Suplementy Genactiv nie podlegają procesom standaryzacji, odtłuszczania czy filtracji. Nie dodajemy ani nie usuwamy żadnych substancji. Produkty mają formę sproszkowaną i są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Można rozpuszczać je w niewielkiej ilości wody lub spożywać w formie suchej. Nie należy wsypywać ich jedynie do gorących płynów, gdyż bioaktywne związki białkowe (takie jak lizozym, immunoglobuliny, czynniki wzrostu, czy laktoferyna) ulegają denaturacji w wysokiej temperaturze.

Naszym klientem oferujemy produkt najwyższej jakości, który zachowuje wszystkie naturalne właściwości i bogactwo substancji odżywczych. Stale współpracujemy z certyfikowanymi laboratoriami badawczymi w Polsce i za granicą. Możemy zagwarantować zachowanie najwyższej skuteczności i jakości odpowiadającej świeżemu mleku klaczy.

Przypisy:

1) Malacarne M. Martuzzi F., Summer A., Mariani P., 2002. Protein and fat composition of mare's milk: some nutritional remark with reference to human and cow's milk. Int. Dairy J.12: 869-877

2) Kijowski J., Leśnierowski G., 1996. Budowa i ogólna charakterystyka lizozymu (muramidazy). Żywn. Technol. Jakość 3, 8: 6-13.

3) Resani P., Ballabio C., di Lorenzo Ch., Tripodi S., Fiocchi A., 2009. Molecular aspects of milk allergens and their role in clinical events. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395: 47-56

4) Jasińska M., Skryplonek K.: Mleko Klaczy, jego właściwości i wykorzystanie. Prz. Hod., 2013; 6: 22-24.

5) Uniacke-Lowe T., Huppertz T., Fox P.F.: Equine milk proteins: chemistry, structure and nutritional significance. Int. Dairy J., 2010; 20: 609-629.

6) Businco L., Giampietro P.G., Lucenti P., Lucaroni F., Pini C., Di Felice G., Lacovavvi P., Curadi C., Orlandi M.: Allergenicity of mare's milk in children with cow's milk allergy. J. Allergy Clin.Immunol., 2000; 105: 1031-1034.

7) Docena G., Rozenfeld P., Fernandez R., Fossati C. A., 2002.

8) Evaluation of the residual antigenicity and allergenicity of cow's milk substitutes by in vitro tests. Allergy, 57: 2: 83-91.

9) Schubert R, Kahle C, Kauf E et al.: Dietetic efficacy of mare's milk for patients with chronic inflammatory bowel diseases-clinical study. Erna (a po niemiecku) ernahrung/nutrition 33, Its. 7/8, 314-321 (2009).

10) Foekel C., Schubert R., Kaatz M., et al.: Dietetic effects of oral intervention with mare's milk on SCORAD, faecal microbiota and immunological parameters in patients with atopic dermatitis. UternatJ Food SciNutr, 60, Its. S7, 41-52 (2009).

Zobacz nasze produkty

Koszyk
300
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • PayPal
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
  • płatność za pobraniem
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy