Mleko klaczy (Mleko kobyle)
Mleko klaczy świetnie sprawdza się dla osób poszukujących naturalnej suplementacji, która dodatkowo jest udowodniona badaniami, a także nadaje się do stosowania przez alergików. Jeśli dbasz o naturalne mechanizmy obronne organizmu, piękną skórę i prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy - Mleko Klaczy Genactiv jest doskonałym wyborem.
Jakie jest nasze mleko klaczy:
Nasze mleko klaczy jest czyste, nieprzetworzone i w 100% wierne naturze. Jednym słowem prawdziwe. Zawiera mniejszą ilość kazeiny, z tego względu mleko kobyle jest produktem stosowanym m.in. jako alternatywa dla osób uczulonych na mleko krowie. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniej kompozycji białek. Mleko klaczy zawiera też mniej substancji uczulających, czyli właśnie kazeiny i beta-laktoglobuliny.
Mleko klaczy – luksus natury
Nie bez przyczyny o ludziach z mocną odpornością mówimy, że mają końskie zdrowie - koń od wieków był symbolem siły, zdrowia i żywotności. Lecznicze właściwości kobylego mleka są znane w świecie medycyny już od czasów Hipokratesa. W starożytności stosowano je w leczeniu wielu schorzeń, a także do pielęgnacji ciała. W drugiej połowie XX wieku po serii badań w różnych obszarach nauki lekarze potwierdzili lecznicze właściwości mleka klaczy. Dzięki temu znalazło ono szerokie zastosowanie w medycynie oraz kosmetologii.
Dlaczego mleko klaczy jest wyjątkowe?
Naturalne mleko klaczy to produkt o wysokiej zawartości
czynników odżywczych, którego skład i właściwości są zbliżone do mleka kobiecego. Jego unikalność w porównaniu z mlekiem krowim czy kozim polega na o wiele lepszej tolerancji przez ludzki organizm. Podobnie jak mleko kobiece
zalicza się je do tzw. typu albuminowego, natomiast mleko krowie czy kozie zalicza się do typu kazeinowego.
Skład mleka klaczy
Wysoka zawartość lizozymu (wyższa niż w colostrum bovinum) - sprawia, że mleko klaczy ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe(2). Poziom immunoglobulin jest prawie dwukrotnie wyższy niż w mleku krowim. Biologicznie aktywne składniki mleka klaczy stanowią najbardziej wartościowe białko i uzupełnienie diety dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego(3).
Dodatkowo mleko klaczy jest bogate w składniki, których zadaniem jest usuwanie wolnych rodników i ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym (laktoferyna, witamina C).
Mleko klaczy jest bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i linolenowy), niezbędne do prawidłowego wzrostu odporności młodego organizmu oraz rozwoju jego układu nerwowego.
IgA i IgM – zapewniające ochronę przed bakteriami, wirusami, pasożytami.
Jakie działanie ma mleko klaczy?
Naturalne mleko klaczy swoimi właściwościami zbliżone jest do mleka kobiecego. Dlatego też jest dobrze tolerowane przez większość ludzi. To co wyróżnia nasze mleko klaczy, to przede wszystkim zawartość frakcji kazeinowej, które jest znacznie niższa niż w przypadku mleka krowiego. Mleko klaczy zawiera ok. 7% laktozy, co ułatwia wchłanianie wapnia, ma właściwości bifidogenne i poprawia walory smakowe.
Badania pokazują, że dzięki silnym właściwościom bójczym lizozymu, mleko klaczy jest bardzo pomocne w profilaktyce i terapii chorób przenoszonych drogą pokarmową na tle bakteryjnym, grzybiczym i pasożytniczym oraz jako suplement w zakażeniach eneterowirusami.
Mleko klaczy jest produktem polecanym dla alergików, ponieważ jest dobrze tolerowane przez większość osób z nietolerancją mleka innych zwierząt - krowy, kozy czy owcy.(7)
Dodatkowo mleko klaczy doskonale sprawdza się u osób z atopowym zapaleniem skóry.
Suplementacja mlekiem klaczy - idealna dla dzieci
Mleko klaczy wykorzystuje się np. w pediatrii wśród dzieci, które nie tolerują białka mleka krowiego. 96% dzieci z IgE zależną alergią na białką mleka krowiego tolerowało białka mleka klaczy(6). Dlatego suplementacja mlekiem klaczy doskonale sprawdza się nie tylko wśród dorosłych, ale też dzieci.
Mleko klaczy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a przy tym jest produktem hipoalergicznym. W pediatrii wykorzystuje się je głównie ze względu na wysoką zawartość NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). NNKT nie są wytwarzane samoistnie przez organizm człowieka, dlatego stanowią istotny składnik mieszanek podawanych niemowlętom.
Synergia mleka klaczy i colostrum bovinum
Colostrum i Mleko Klaczy Genactiv to jedyny produkt na rynku, który jest połączeniem dwóch unikalnych, naturalnych surowców: colostrum bovinum pozyskanego z pierwszych 2 godzin laktacji, kiedy koncentracja czynników aktywnych jest największa, oraz mleka klaczy.
Colostrum to pierwszy pokarm ssaków, jedna z najbardziej bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego. Zawiera bogactwo biologicznie aktywnych białek – laktoferynę, immunoglobuliny IgG, czynniki wzrostu (IGF -1&2) oraz białka serwatkowe, argininę, łatwo przyswajalne aminokwasy rozgałęzione, witaminy i minerały. Drugi składnik, czyli mleko klaczy, to unikalna substancja, w której występują cenne dla zdrowia czynniki o wysokiej biodostępności: lizozym, witamina C, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie linolowy i linolenowy). Colostrum bovinum w połączeniu z mlekiem klaczy tworzą naturalną substancję, której składniki działają synergicznie i kompleksowo.
Kiedy stosować mleko klaczy oraz jego mieszankę z colostrum bovinum?
Mleko kobyle i colostrum bovinum obecne w suplementach Genactiv mają podobne właściwości, zwłaszcza pod kątem aktywacji i regulacji układu odpornościowego. Dlatego połączenie tych dwóch składników gwarantuje aktywne wspomaganie organizmu każdej osoby chcącej zadbać o swoje zdrowie i kondycję, zwłaszcza po przebytej chorobie i w okresie rekonwalescencji. Stosowanie colostrum lub połączenia tego surowca z mlekiem klaczy i innymi dobroczynnymi składnikami pozwala m.in.: usprawnić procesy wchłaniania składników odżywczych, spowolnić procesy starzenia, odbudować sprawność mięśni i zmniejszyć działanie stresu oksydacyjnego na komórki.
Mleko klaczy jest suplementem diety, który poleca się osobom które nie mogą stosować colostrum, a także dorosłym i dzieciom w celu uzyskania prawidłowego wzrostu odporności. Działa prozdrowotnie na cały organizm. Wzmacnia działanie funkcji immunologicznej jelit, zmniejsza stany zapalne, łagodzi uczucie świądu i pieczenia, nawilża skórę.
Siara ma doskonałe właściwości immunomodulacyjne i antyoksydacyjne, ochronne, usprawniające działanie bariery jelitowej, energetyczne, zwiększające wytrzymałość fizyczną, motywację psychiczną oraz regenerację po treningu.
Najważniejsze składniki mleka klaczy
W składzie mleka klaczy, z pewnością w pierwszej kolejności powinniśmy wyróżnić białka tj:
IgA i IgM – zapewniające ochronę przed bakteriami, wirusami, pasożytami.
Lizozym – o działaniu podobnym do laktoferyny, głównie antybakteryjnym, przeciwzapalnym oraz antywirusowym. Jego zawartość w mleku klaczy jest niemal cztery razy większa niż w mleku kobiecym.
Laktoferyna – o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, a także potencjalnie przeciwnowotworowych.
Inne istotne czynniki bioaktywne w mleku klaczy to m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E, K.
Jak dbamy o nasze konie?
Mleko kobyle pozyskujemy z naszej hodowli. Zwierzęta przebywają w gospodarstwie położonym na obszarze Natura2000. Mają do dyspozycji 50 hektarów trwałych użytków zielonych, z czego większość stanowią pastwiska. Mleko jest pozyskiwane od klaczy raz dziennie. Pobór rozpoczynamy od momentu, w którym źrebię kończy dwa miesiące i poza mlekiem matki spożywa również pasze stałe. Surowiec pobieramy wyłącznie z nadwyżek mleka z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa i higieny poboru, a przy tym bez szkody dla zwierząt.
Świeżość i bogactwo substancji odżywczych
Suplementy Genactiv nie podlegają procesom standaryzacji, odtłuszczania czy filtracji. Nie dodajemy ani nie usuwamy żadnych substancji. Produkty mają formę sproszkowaną i są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Można rozpuszczać je w niewielkiej ilości wody lub spożywać w formie suchej. Nie należy wsypywać ich jedynie do gorących płynów, gdyż bioaktywne związki białkowe (takie jak lizozym, immunoglobuliny, czynniki wzrostu, czy laktoferyna) ulegają denaturacji w wysokiej temperaturze.
Naszym klientem oferujemy produkt najwyższej jakości, który zachowuje wszystkie naturalne właściwości i bogactwo substancji odżywczych. Stale współpracujemy z certyfikowanymi laboratoriami badawczymi w Polsce i za granicą. Możemy zagwarantować zachowanie najwyższej skuteczności i jakości odpowiadającej świeżemu mleku klaczy.
Przypisy:
1) Malacarne M. Martuzzi F., Summer A., Mariani P., 2002. Protein and fat composition of mare's milk: some nutritional remark with reference to human and cow's milk. Int. Dairy J.12: 869-877
2) Kijowski J., Leśnierowski G., 1996. Budowa i ogólna charakterystyka lizozymu (muramidazy). Żywn. Technol. Jakość 3, 8: 6-13.
3) Resani P., Ballabio C., di Lorenzo Ch., Tripodi S., Fiocchi A., 2009. Molecular aspects of milk allergens and their role in clinical events. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395: 47-56
4) Jasińska M., Skryplonek K.: Mleko Klaczy, jego właściwości i wykorzystanie. Prz. Hod., 2013; 6: 22-24.
5) Uniacke-Lowe T., Huppertz T., Fox P.F.: Equine milk proteins: chemistry, structure and nutritional significance. Int. Dairy J., 2010; 20: 609-629.
6) Businco L., Giampietro P.G., Lucenti P., Lucaroni F., Pini C., Di Felice G., Lacovavvi P., Curadi C., Orlandi M.: Allergenicity of mare's milk in children with cow's milk allergy. J. Allergy Clin.Immunol., 2000; 105: 1031-1034.
7) Docena G., Rozenfeld P., Fernandez R., Fossati C. A., 2002.
8) Evaluation of the residual antigenicity and allergenicity of cow's milk substitutes by in vitro tests. Allergy, 57: 2: 83-91.
9) Schubert R, Kahle C, Kauf E et al.: Dietetic efficacy of mare's milk for patients with chronic inflammatory bowel diseases-clinical study. Erna (a po niemiecku) ernahrung/nutrition 33, Its. 7/8, 314-321 (2009).
10) Foekel C., Schubert R., Kaatz M., et al.: Dietetic effects of oral intervention with mare's milk on SCORAD, faecal microbiota and immunological parameters in patients with atopic dermatitis. UternatJ Food SciNutr, 60, Its. S7, 41-52 (2009).
Zobacz nasze produkty