Sortuj : Filtry :

Laktoferyna

Laktoferyna to naturalne, wielofunkcyjne białko wytwarzane przez komórki nabłonkowe błon śluzowych. Składa się z 792 aminokwasów. Znajduje się w różnego rodzaju wydzielinach m.in. w mleku ssaków. Jej właściwości przeciwzapalne, stymulujące układ immunologiczny oraz przeciwdrobnoustrojowe powodują, że preparaty zawierające laktoferynę są stosowane w celu poprawy odporności organizmu. Wykazuje ona działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Nazwa laktoferyny wywodzi się od łacińskich słów lacto (mleczny) i ferrum (żelazo). Charakterystyczną właściwością tego białka jest zdolność do odwracalnego wiązania jonów żelaza (bierze udział w jego transporcie i metabolizmie).

Laktoferyna – działanie

Działanie laktoferyny opiera się przede wszystkim na regulacji wchłaniania żelaza w jelicie. Dzięki temu ma bardzo pozytywny wpływ m.in. na zdrowie kobiet w ciąży. Jest suplementowana również przez osoby cierpiące z powodu niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz te, które chcą wzmocnić odporność swojego organizmu.

Laktoferyna działa na układ odpornościowy, wspierając wrodzoną i nabytą odpowiedź układu immunologicznego. Zwiększa liczbę przeciwciał, ponieważ wpływa na procesy ich tworzenia. Efektywnie chroni organizm przed rozwojem infekcji. Co więcej, ma silne właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa m.in. na wirusy zapalenia wątroby typu B, brodawczaka, czy opryszczki pospolitej. Hamuje wzrost wielu bakterii, takich jak np. Listeria monocytogenes, Salmonella, Helicobacter pylori, Escherichia coli. Wykazuje też działanie przeciwutleniające, a suplementacja nią może zapobiegać rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego.

Dla kogo jeszcze laktoferyna stanowi składnik, którym warto sięsuplementować? Zawierające ją preparaty stosuje się w ramach terapii uzupełniającej przy chorobach jelit, w prewencji otyłości i zespołu metabolicznego, a także przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Laktoferyna a colostrum

Najwyższe stężenie laktoferyny znajduje się w siarze, czyli colostrum bovinum pozyskanym do 2 godzin po porodzie. Ogromne znaczenie ma jednak metoda produkcji suplementu zawierającego siarę. Aby odczuć faktyczne korzyści z zażywania preparatu z tym białkiem, musi być to produkt o wysokim poziomie czystości i bioaktywności. Doskonałej jakości, naturalna laktoferyna dla dzieci i dorosłych znajduje się w produktach Colostrum Colostrigen, gdzie siara jest pobierana od krów w ciągu dwóch pierwszych godzin od ocielenia.

Jak długo można stosować laktoferynę?

To, jak długo można stosować laktoferynę, jest uzależnione od zalecanego dawkowania preparatu, w którym się ona znajduje. W przypadku Colostrum Colostrigen firmy Genactiv profilaktycznie zaleca się zażywanie podwójnej dawki przed 15 dni lub pojedynczej przez 30 dni. Gdy pojawi się infekcja, można przyjmować podwójną dawkę przez 3 do 5 dni.

Przy infekcjach sezonowych bez wcześniejszej profilaktyki, dawkowanie jest takie samo, jak przy zażywaniu profilaktycznym (15 dni 2x dawka podstawowa lub 30 dni 1x dawka podstawowa). Kurację należy rozpocząć tuż po wystąpieniu pierwszych objawów. Za to w przypadku kolejnej infekcji zalecana jest dawka podwójna przez 3 do 5 dni.

W razie dolegliwości przewlekłych, nawracających infekcji, antybiotykoterapii - 15 dni 2x dziennie dawka podstawowa, lub 3 miesiące 1x dziennie dawka podstawowa. W przypadku niedoborów immunologicznych – 15 dni 2x dziennie, do maksymalnie sześciu miesięcy 1x dziennie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką plików cookies. Więcej informacji Preferencje plików cookie.

Koszyk
DO DARMOWEJ DOSTAWY ZOSTAŁO:
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa
  • płatność za pobraniem
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy