Laktoferyna
Laktoferyna to naturalne, wielofunkcyjne białko wytwarzane przez komórki nabłonkowe błon śluzowych. Składa się z 792 aminokwasów. Znajduje się w różnego rodzaju wydzielinach m.in. w mleku ssaków. Jej właściwości przeciwzapalne, stymulujące układ immunologiczny oraz przeciwdrobnoustrojowe powodują, że preparaty zawierające laktoferynę są stosowane w celu poprawy odporności organizmu. Wykazuje ona działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.
Nazwa laktoferyny wywodzi się od łacińskich słów lacto (mleczny) i ferrum (żelazo). Charakterystyczną właściwością tego białka jest zdolność do odwracalnego wiązania jonów żelaza (bierze udział w jego transporcie i metabolizmie).
Laktoferyna – działanie
Działanie laktoferyny opiera się przede wszystkim na regulacji wchłaniania żelaza w jelicie. Dzięki temu ma bardzo pozytywny wpływ m.in. na zdrowie kobiet w ciąży. Jest suplementowana również przez osoby cierpiące z powodu niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz te, które chcą wzmocnić odporność swojego organizmu.
Laktoferyna działa na układ odpornościowy, wspierając wrodzoną i nabytą odpowiedź układu immunologicznego. Zwiększa liczbę przeciwciał, ponieważ wpływa na procesy ich tworzenia. Efektywnie chroni organizm przed rozwojem infekcji. Co więcej, ma silne właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa m.in. na wirusy zapalenia wątroby typu B, brodawczaka, czy opryszczki pospolitej. Hamuje wzrost wielu bakterii, takich jak np. Listeria monocytogenes, Salmonella, Helicobacter pylori, Escherichia coli. Wykazuje też działanie przeciwutleniające, a suplementacja nią może zapobiegać rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego.
Dla kogo jeszcze laktoferyna stanowi składnik, którym warto sięsuplementować? Zawierające ją preparaty stosuje się w ramach terapii uzupełniającej przy chorobach jelit, w prewencji otyłości i zespołu metabolicznego, a także przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.