Co to jest Colostrum

Colostrum, inaczej siara, jest to produkt naturalny powstający w gruczołach mlekowych ssaków w ostatnim okresie ciąży, a więc krótko przed porodem i do około 72 godzin po nim. Colostrum jest unikalnym pokarmem o szczególnych wartościach, gdyż reguluje przewód pokarmowy i system odpornościowy młodego organizmu przygotowując go do życia pozałonowego. Młodziwo to aktywna biologicznie wydzielina wytwarzana przez matki dla nowonarodzonego potomstwa, która następnie stopniowo przekształca się w mleko. Skład wysokoenergetycznego pokarmu produkowanego przez matki w późniejszym okresie w znaczący sposób różni się od składu colostrum - zawiera więcej lipidów i laktozy, które mają wartość przede wszystkim odżywczą, za to zdecydowanie mniej albumin. Ilość tych ostatnich zmniejsza się bardzo szybko, dlatego w Genactiv korzystamy z colostrum pobieranego do maksymalnie 2 godzin po porodzie, kiedy ich zawartość jest najwyższa.

Jakie jest Colostrum Genactiv?

Przedstawiamy Colostrum Genactiv najwyższej próby. Czyste, nieprzetworzone, bez dodatków i w 100% wierne naturze. Jednym słowem prawdziwe.

W Genactiv z colostrum bovinum pracujemy już od ponad 15 lat. Głęboko wierzymy, że może być ono prawdziwą rewolucją w budowaniu zdrowego organizmu człowieka, dlatego stale współpracujemy ze środowiskiem medycznym i prowadzimy szereg badań klinicznych, by odkrywać cały potencjał, który drzemie w tej wyjątkowej substancji.

  • Pobierane do 2h

    Najwyższa aktywność biologiczna

  • Bez dodatków

    Czyste colostrum bovinum

  • Chronione patentem

    Jedyne opatentowane colostrum bovinum w Polsce

  • Liofilizowane

    Poddane delikatnej metodzie suszenia

POZNAJ COLOSTRUM GENACTIV

Colostrum

Colostrum - bogactwo natury

Colostrum bovinum – tylko z pierwszych godzin po porodzie

Colostrum Bovinum

Colostrum bovinum 2h genactiv

Colostrum pobierane do 2 godzin od porodu, w porównaniu z mlekiem, ma wysoką zawartość albumin, niższą zawartość tłuszczu i kazeiny oraz najniższą zawartość laktozy. Im dłużej od porodu, tym bardziej skład wydzieliny produkowanej przez gruczoły mlekowe zmienia się, by w końcu stać się mlekiem, które nie ma już tak dobroczynnego wpływu na układ immunologiczny. Z każdą następną godziną zmienia ono swój skład. Z upływem czasu w colostrum zwiększa się zawartość laktozy oraz zmniejsza stężenie białek albuminowych, kluczowego składnika aktywnego. W ciągu kilkudziesięciu godzin colostrum staje się dojrzałym mlekiem. Czas pobrania colostrum ma kluczowe znaczenie dla jego jakości. Oznaczenie 2H przy nazwie surowca COLOSTRUM BOVINUM informuje, że wykorzystywane przez nas colostrum pobieranie jest wyłącznie w ciągu pierwszych dwóch godzin od ocielenia. Pozyskanie colostrum z pierwszego udoju jest bardzo istotne, ponieważ zawartość składników bioaktywnych jest wówczas największa. Świadczy to również o tym, że jest to Colostrum najwyższej jakości dostępne na rynku.

Co zawiera siara?

Siara bydlęca
Colostrum

Proces produkcji

Kiedy stosować colostrum?

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Kiedy stosować colostrum?

JAKĄ FORMĘ PODANIA SIARY WYBRAĆ?

W ofercie Genactiv znajdują się suplementy diety zawierające liofilizowane, naturalne, niezmodyfikowane colostrum.

Są one dostępne w formie proszku (w puszce i saszetkach), kapsułek, tabletek do ssania i zawiesiny. COLOSTRUM Z BANANEM GENACTIV w saszetkach lub w puszce 200g oprócz colostrum bovinum, zawierają również liofilizat z banana, natomiast COLOSTRUM Z CZARNĄ PORZECZKĄ GENACTIV w saszetkach, w swoim składzie mają dodatkowo liofilizat z czarnej porzeczki. W swojej ofercie posiadamy również puszkę 200g, która jest mieszanką colostrum bovinum oraz mleka klaczy. Colostrum w najczystszej postaci bez żadnych dodatkowych składników znajduję się w kapsułkach COLOSTRUM GENACTIV. Wszystkie nasze produkty są odpowiednie dla osób w każdym wieku, w tym również dla dzieci i seniorów.

Przy problemach skórnych polecamy kosmetyki z serii COLOSTRIGEN R( krem intensywnie regenerujący oraz maseczki odżywczo – rewitalizujące. W codziennej pielęgnacji i stymulacji włosów osłabionych i wypadających pomogą produkty z serii COLOSREGEN (szampon, serum, maska i bloker).

Jak dbamy o nasze krowy?

Siara bydlęca
Jakie jest działanie składników Colostrum?

Jakie jest działanie składników Colostrum?

Laktoferyna - glikoproteina wiążąca żelazo - bierze udział w transporcie żelaza (2). Laktoferyna ma ważne właściwości immunologiczne i wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze (5). Dodatkowo laktoferyna wspiera prawidłowe funkcje nabłonka jelitowego i wzmacnia go. Chroni przed utratą integralności bariery jelitowej (4). Laktoferyna, białko naturalnego pochodzenia może znaleźć szerokie zastosowanie w prewencji schorzeń wirusowych ludzi i zwierząt, zwłaszcza w dobie narastającej oporności drobnoustrojów i zwiększonej liczby pacjentów z obniżoną reaktywnością układu immunologicznego (6).
Lizozym - białko wykazujące działanie przeciwbakteryjne (3) i bakteriostatyczne w stosunku do Vibrio cholerae, S. typhimurium i E. coli. W połączeniu z laktoferyną, lizozym działa bakteriobójczo (7). Najnowsze badania wskazują na przeciwzapalne właściwości lizozymu (9). Co ciekawe, lizozym może też wykazywać właściwości przeciwbólowe. Białko podane systemowo lub miejscowo hamowało odczuwanie bólu u szczurów z zapaleniem kończyny tylnej indukowanym podaniem różnych substancji, m.in. karageniny (11).
Laktoperoksydaza - W badaniach in vitro wykazano aktywność enzymu laktoperoksydazy wobec szerokiej grupy drobnoustrojów, w tym bakterii, wirusów, grzybów, pleśni i pierwotniaków (12). W wyniku połączenia lizozymu lub laktoperoksydazy z laktoferyną występuje działanie bakteriobójcze (7).
Polipeptyd PRP (kolostrynina) - grupa różnych peptydów wytwarzanych przez gruczoł mlekowy w celu zapewnienia optymalnego rozwoju fizjologicznego oseska (16). Pomaga zwalczać nadmierne reakcje zapalne (8). Posiada również właściwości immunoregulacyjne (15).
Laktoalbumina - najprawdopodobniej pochodzi z tego samego prekursora co lizozym, o czym można sądzić na podstawie dużego podobieństwa sekwencji aminokwasowej. W teście in vitro wykazano, że laktoalbumina wykazuje właściwości przeciwwirusowe w stosunku do wirusa HIV-1 (10). W innym badaniu laktoalbumina wykazała efekt protekcyjny na śluzówkę żołądka (14).
Colostrum stanowi również źródło wielu innych, bioaktywnych substancji: czynników wzrostu, cytokin i hormonów, regulujących procesy odpornościowe między innymi poprzez uszczelnianie bariery jelitowej i naprawę uszkodzeń śluzówki jelita (1).

Właściwości Colostrum

Właściwości Colostrum

Ciekawostka

Colostrum

Jakie są wskazania do suplementacji Colostrum?

Colostrum to wyjątkowa substancja, której zadaniem jest właściwe odżywienie nowo narodzonego ssaka, przygotowanie go do walki z infekcjami oraz regulacja przewodu pokarmowego i układu immunologicznego. Badania naukowe udowodniły, że składniki Colostrum bovinum przyczyniają się do utrzymania szczelności bariery jelitowej (1) co wpływa na lepsze wchłanianie składników pokarmowych. Przez nieszczelną barierę do krwi przedostają się niekompletnie strawione składniki pokarmowe, szkodliwe drobnoustroje oraz toksyny (13).

Colostrum to całkowicie naturalne i wartościowe uzupełnienie diety dla osób, które chcą zachować zdrowie swojego organizmu. Colostrum może być też z powodzeniem stosowane w ramach codziennej profilaktyki.

Jak składniki Colostrum wpływają na układ odpornościowy?

Colostrum (siara/młodziwo) wytwarza się pod koniec ciąży i już w pierwszych dniach życia buduje odporność noworodka. Zawiera ono około 250 różnorodnych składników (głównie białek), które wykazują wpływ na organizm. Są to przede wszystkim:
Immunoglobuliny - (w tym G1 i G2 uczestniczące w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych), działające redukująco na cytokiny prozapalne, odpowiedzialne za rozwój reakcji zapalnych w organizmie (20).
Laktoferyna - działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo.Laktoferyna to białko, które wspiera organizm w zwalczaniu aktualnych infekcji, ale również chroni je przed potencjalnym zachorowaniem w przyszłości (2, 5, 4, 6).
Lizozym - wykazuje działanie bakteriostatyczne i przeciwbakteryjne, podobnie jak kazeina. W połączeniu z laktoferyną działa bakteriobójczo (3, 7, 17).
Laktoperoksydaza - wraz z laktoferyną tworzy synergię, dzięki której pojawia się efekt bakteriobójczy (17).
Laktoalbumina - wykazuje działanie przeciwwirusowe, poprzez hamowanie aktywności enzymów wirusowych: proteazy i integrazy (17)
Polipeptyd PRP (kolostrynina) - działanie immunomodulujące poprzez stymulowanie dojrzewania tymocytów (17) dodatkowo chroni komórki przed stresem oksydacyjnym (15).
Colostrum to unikalna substancja w świecie natury. Składniki działają synergistycznie, tworząc jedyne w swoim rodzaju połączenie.

Kto może stosować Colostrum?

Colostrum ze względu na swoje pochodzenie jest całkowicie bezpieczne. Nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania Colostrum bovinum u dzieci. Przy stosowaniu Colostrum w ilościach zalecanych przez producenta nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych, ani możliwości przedawkowania preparatu. W razie wątpliwości zaleca się konsultację z lekarzem lub z farmaceutą. Zaleca się ostrożność przy stosowaniu u osób uczulonych na jakikolwiek składnik Colostrum.

Bibliografia:
(1) Hałasa Maciej, Maciejewska Dominika, Baśkiewicz-Hałasa Magdalena, Machaliński Bogusław, Safranow Krzysztof, Stachowska Ewa; Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Zonulin Stool Concentration in Athletes. Nutrients 2017, 9, 370.
(2) Sanchez, L.; Aranda, P.; Perez, M.; Calvo, M. Concentration of Lactoferrin and Transferrin throughout Lactation in Cow’s Colostrum and Milk. Biol. Chem. Hoppe-Seyler 1988, 369, 1005–1008.
(3) Wheeler, T.T.; Hodgkinson, A.J.; Prosser, C.G.; Davis, S.R. Immune components of colostrum and milk—A historical perspective. J. Mammary Gland Biol. Neoplasia 2007, 12, 237–247.
(4) Zhao, X.; Xu, X.-X.; Liu, Y.; Xi, E.-Z.; An, J.-J.; Tabys, D.; Liu, N. The In Vitro Protective Role of Bovine Lactoferrin on Intestinal Epithelial Barrier. Molecules 2019, 24, 148. https://doi.org/10.3390/molecules24010148
(5) Kell DB, Heyden EL, Pretorius E. The Biology of Lactoferrin, an Iron-Binding Protein That Can Help Defend Against Viruses and Bacteria. Front Immunol. 2020 May 28;11:1221. doi: 10.3389/fimmu.2020.01221. PMID: 32574271; PMCID: PMC7271924.
(6) Małaczewska J., Rotkiewicz Z., Siwicki A. , Laktoferyna - mechanizmy działania przeciwwirusowego, https://www.researchgate.net/publication/267866486_Laktoferyna_-_mechanizmy_dzialania_przeciwwirusowego [dostęp online],
(7) Zimecki M., Artym J.; Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka; Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej.; 2005; 59: 309-323 [dostęp online],
(8) Beshay, E.; Prud’homme, G.J. Towards an understanding of biological role of colostrinin peptides. J. Mol. Neurosci. 2001, 17, 379–389.
(9) Ogundele M.O.: A novel anti-infl ammatory activity of lysozyme: modulation of serum complement activation. Mediators Infl amm., 1998; 7: 363–365
(10) McKenzie H.A.: alpha-Lactalbumins and lysozymes. EXS, 1996; 75: 365–409
(11) Bianchi C.: Is Fleming’s lysozyme an analgesic agent? An experimental reappraisal of clinical data. Eur. J. Pharmacol., 1981; 71: 211–221
(12) Pakkanen R, Aalto J. Growth factors and antimicrobial factors of bovine colostrum. Int Dairy J 1997, 7: 285-297.
(13) Drąg, J., Goździalska, A., Knapik-Czajka, M., Matuła, A., & Jaśkiewicz, J. (2017). Nieszczelność jelit w chorobach autoimmunologicznych. Państwo i Społeczeństwo: Medycyna i zdrowie publiczne, 2017(4), 133–146. https://doi.org/10.31749/pismzp2017/19190
(14) Matsumoto H., Shimokawa Y., Ushida Y., Toida T., Hayasawa H.: New biological function of bovine alpha-lactalbumin: protective effect against ethanol- and stress-induced gastric mucosal injury in rats. Biosci. Biotechnol. Biochem., 2001; 65: 1104–1111
(15) Janusz M., Zabłocka A., Colostrinin: a proline-rich polypeptide complex of potential therapeutic interest.
(16) Kruzel M.L., Janusz M., Lisowski J., Fischleigh R.V., Georgiades J.A.: Towards an understanding of biological role of colostrinin peptides. J. Mol. Neurosci., 2001; 17: 379–389
(17) . Rak K., Bronkowska M; Immunologiczne znaczenie siary; Hygeia Public Health; 2014, 49(2): 249-254 [dostęp online],
(18) Playford, R.J.;Weiser, M.J., Bovine Colostrum: Its Constituents and Uses. Nutrients, 2021, 13, 265.
(19) Hałasa M., Maciejewska-Markiewicz D., Baśkiewicz-Hałasa M., Safranow K., Stachowska E., Post-Delivery Milking Delay Influence on the Effect of Oral Supplementation with Bovine Colostrum as Measured with Intestinal Permeability Test, Medicina, 2020.
(20) Ulfman, L.H.; Leusen, J.H.W.; Savelkoul, H.F.J.; Warner, J.O.; van Neerven, R.J.J., Effects of Bovine Immunoglobulins on Immune Function, Allergy, and Infection. Front. Nutr. 2018, 5, 1–20

Zobacz nasze produkty

Instagram

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką plików cookies. Więcej informacji Preferencje plików cookie.

Koszyk
DO DARMOWEJ DOSTAWY ZOSTAŁO:
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa
  • płatność za pobraniem
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy