Darmowa dostawa od 300 zł. 🚚 Darmowa dostawa od 300 zł. 🚚
Od czego zależy skuteczność działania colostrum?

Od czego zależy skuteczność działania colostrum?

Czym jest Colostrum?

Colostrum, czyli siara, to wspaniały twór natury, pierwszy pokarm powstający w gruczołach mlekowych matek-ssaków przed oraz do kilkunastu godzin po porodzie. Jego zadaniem jest dostarczenie nowonarodzonemu organizmowi substancji niezbędnych do właściwego rozwoju oraz aktywowanie działania układu odpornościowego. Oprócz tego colostrum pozwala uzyskać i utrzymywać prawidłową florę bakteryjną niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania jelit. W suplementach diety stosuje się najczęściej colostrum bovinum, czyli siarę bydlęcą, której skład jest zbliżony do colostrum ludzkiego, jego stosowanie jest więc skuteczne i całkowicie bezpieczne dla ludzi.

Produkty z colostrum bovinum marki Genactiv

Liczba produktów zawierających colostrum bovinum stale rośnie. Warto pamiętać, że skuteczność działania tych produktów nie jest zawsze taka sama. W najnowszych badaniach przeprowadzonych przez zespół R.Playforda przeanalizowano 20 preparatów zawierających 100% colostrum, pochodzących z różnych krajów (USA, Nowa Zelandia, Wielka Brytania, Niemcy, Dania). Uzyskano informację, że różnice w bioaktywności mogą być znaczne.

  1. Badanie in vitro – stymulacja proliferacji komórek
    1. Porównanie wyników pokazało ok. sześciokrotną różnicę między najlepszym i najsłabszym działaniem produktów.
  2. Zapobieganie uszkodzeniu błony śluzowej żołądka przez NLPZ
    1. Najskuteczniejszy produkt zredukował uszkodzenia błony śluzowej żołądka o 86%, produkt najmniej skuteczny jedynie o 48%.
    2. W przypadku najskuteczniejszego produktu obraz histopatologiczny komórek błony śluzowej był prawidłowy.
  3. Wpływ temperatury na bioaktywność colostrum
    1. Poddanie colostrum temperaturze 50°C obniża działanie stymulacji proliferacji komórek o ok. 40%. Temperatura 60°C zmniejsza to działanie o ok. 90%.
  4. Wpływ momentu pobrania colostrum na zawartość składników aktywnych
    1. Z każdą godziną po rozpoczęciu laktacji zawartość białek w colostrum zmniejsza się. W trzecim dniu poboru ich zawartość wynosiła ok.10% pierwotnych wartości. Spadek stężenia dotyczy białek ogółem, czynników wzrostu, immunoglobulin, cytokin i TNF-α. Bioaktywność colostrum pobranego trzeciego dnia spadła o ok. 2/3.

Wnioski z badania:

  1. Badanie wykazało, że różnice w bioaktywności różnych produktów zawierających colostrum mogą być znaczne. Zauważono sześciokrotną różnicę w poziomie stymulacji proliferacji komórek pomiędzy najbardziej i najsłabiej działającym produktem. Porównując działanie ochronne colostrum na błonę śluzową żołądka stwierdzono 3-4 krotne różnice w działaniu preparatów.
  2. Na bioaktywność colostrum mają wpływ: temperatura w jakiej jest przetwarzane, przewożone i przechowywane oraz czas, który upłynął między porodem a momentem pobrania.

R.J.Playford, M.Cattell, T.Marchbank; „Market variability in bioactivity between commercially available bovive colostrum for human use; implications for clinical trials”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7299325/

Colostrum, czyli siara, to wspaniały twór natury, pierwszy pokarm powstający w gruczołach mlekowych matek-ssaków przed oraz do kilkunastu godzin po porodzie. Jego zadaniem jest dostarczenie nowonarodzonemu organizmowi substancji niezbędnych do właściwego rozwoju oraz aktywowanie działania układu odpornościowego.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Koszyk
300
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • PayPal
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
  • płatność za pobraniem
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy