Od czego zależy skuteczność działania colostrum?
Czym jest Colostrum?
Colostrum, czyli siara, to wspaniały twór natury, pierwszy pokarm powstający w gruczołach mlekowych matek-ssaków przed oraz do kilkunastu godzin po porodzie. Jego zadaniem jest dostarczenie nowonarodzonemu organizmowi substancji niezbędnych do właściwego rozwoju oraz aktywowanie działania układu odpornościowego. Oprócz tego colostrum pozwala uzyskać i utrzymywać prawidłową florę bakteryjną niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania jelit. W suplementach diety stosuje się najczęściej colostrum bovinum, czyli siarę bydlęcą, której skład jest zbliżony do colostrum ludzkiego, jego stosowanie jest więc skuteczne i całkowicie bezpieczne dla ludzi.
Produkty z colostrum bovinum marki Genactiv
Liczba produktów zawierających colostrum bovinum stale rośnie. Warto pamiętać, że skuteczność działania tych produktów nie jest zawsze taka sama. W najnowszych badaniach przeprowadzonych przez zespół R.Playforda przeanalizowano 20 preparatów zawierających 100% colostrum, pochodzących z różnych krajów (USA, Nowa Zelandia, Wielka Brytania, Niemcy, Dania). Uzyskano informację, że różnice w bioaktywności mogą być znaczne.
- Badanie in vitro – stymulacja proliferacji komórek
- Porównanie wyników pokazało ok. sześciokrotną różnicę między najlepszym i najsłabszym działaniem produktów.
- Zapobieganie uszkodzeniu błony śluzowej żołądka przez NLPZ
- Najskuteczniejszy produkt zredukował uszkodzenia błony śluzowej żołądka o 86%, produkt najmniej skuteczny jedynie o 48%.
- W przypadku najskuteczniejszego produktu obraz histopatologiczny komórek błony śluzowej był prawidłowy.
- Wpływ temperatury na bioaktywność colostrum
- Poddanie colostrum temperaturze 50°C obniża działanie stymulacji proliferacji komórek o ok. 40%. Temperatura 60°C zmniejsza to działanie o ok. 90%.
- Wpływ momentu pobrania colostrum na zawartość składników aktywnych
- Z każdą godziną po rozpoczęciu laktacji zawartość białek w colostrum zmniejsza się. W trzecim dniu poboru ich zawartość wynosiła ok.10% pierwotnych wartości. Spadek stężenia dotyczy białek ogółem, czynników wzrostu, immunoglobulin, cytokin i TNF-α. Bioaktywność colostrum pobranego trzeciego dnia spadła o ok. 2/3.
Wnioski z badania:
- Badanie wykazało, że różnice w bioaktywności różnych produktów zawierających colostrum mogą być znaczne. Zauważono sześciokrotną różnicę w poziomie stymulacji proliferacji komórek pomiędzy najbardziej i najsłabiej działającym produktem. Porównując działanie ochronne colostrum na błonę śluzową żołądka stwierdzono 3-4 krotne różnice w działaniu preparatów.
- Na bioaktywność colostrum mają wpływ: temperatura w jakiej jest przetwarzane, przewożone i przechowywane oraz czas, który upłynął między porodem a momentem pobrania.
R.J.Playford, M.Cattell, T.Marchbank; „Market variability in bioactivity between commercially available bovive colostrum for human use; implications for clinical trials”