Skład colostrum i znaczenie poszczególnych jego składników w regulacji na poziomie ogólnoustrojowym, a także ich działanie miejscowe na błony śluzowe i skórę zostały w znacznym stopniu opisane. Do głównych efektów działania colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie oraz regeneracja tkanek. Efekty te uzyskiwane są za pośrednictwem działania obecnych w colostrum: hormonów, cytokin, enzymów, immunoglobulin oraz innych aktywnych polipeptydów, pochodnych kwasów nukleinowych i aminokwasów. Przedstawiamy badania, które potwierdzają działanie Colostrum Bovinum.
Najnowsze badania wskazują, że najwyżej jakości colostrum, szuszone metodą liofilizacji potrafi wzmocnić barierę jelitową oraz zahamować jego przeciekanie. Dowiedz się jakie benefity mogą z tego płynąć dla Ciebie i Twoich bliskich.
Colostrum czyli pierwsze mleko ssaków produkowane w czasie pierwszych dni po urodzeniu, jest bogate w szereg dobroczynnych substancji - zawiera immunoglobuliny, białka o działaniu przeciwbakteryjnym, czynniki wzrostu i wiele innych cennych składników. Jest to unikalny pokarm o szczególnych właściwościach, przygotowujący młody organizm do życia pozałonowego - umożliwia właściwe działanie układu pokarmowego i odpornościowego.
Dr Raymond Playford, gastroenerolog kliniczny oraz główny prowadzący badanie, mówi: „ To było bardzo ważne odkrycie, że nie wszystkie produkty z colostrum są takie same. Producenci powinni zapewnić, że ich produkt jest zgodny i biologicznie aktywny, zamiast opierać ocenę jakości na zawartości immunoglobulin IgG i czynników wzrostu, szczególnie przed badaniami klinicznymi przy ich użyciu.”