Złamania okołokrętarzowe należą do najczęstszych urazów bliższej części kości udowej. Przyczyny bywają błahe jak np. upadek na śliskim chodniku lub utrata równowagi podczas wykonywania codziennych czynności w domu. U zdrowych i młodych osób takie upadki zwykle nie powodują złamań, ale u osób starszych już tak, czego podłożem bywa osteoporoza. Wśród osób młodych, także zdarzają się złamania krętarzowe, ale dotyczą raczej sportowców, tancerzy, którzy doświadczają takiego urazu na skutek powtarzających się przeciążeń czy przetrenowania.
Generalnie złamania krętarzowe raczej dotyczą pacjentów od 7 do 9 dekady życia a złotym standardem leczenia jest stabilizacja chirurgiczna, czyli zespolenie za pomocą gwoździa krętarzowego.
Skutki uboczne zabiegów chirurgicznych
Każdy zabieg chirurgiczny wiąże się z pewnym ryzykiem. Lekarze obserwują, że najczęstsze bliskie skutki uboczne takich interwencji to utrata masy ciała po operacji z powodu niskiego spożycia pokarmu, zwiększonego metabolizmu i zapotrzebowania na energię oraz zmniejszonego apetytu. Ponadto bardzo często w badaniach laboratoryjnych obserwują spadek poziomu albumin, hemoglobiny i całkowitej liczby limfocytów. Wszystko to może mieć negatywny wpływ na wydolność fizyczną pacjenta i powrót do sprawności sprzed urazu. Niewątpliwie poprawa wymienionych parametrów może mieć duży wpływ na zdrowienie pacjenta. I właśnie na tym skupili się badacze.
Zastosowanie colostrum bovinum u pacjentów po złamaniu krętarzowym kości udowej
Zarys badania
Badanie zostało przeprowadzone w okresie od czerwca 2022 r. do czerwca 2023 r. na oddziale ortopedycznym szpitala Taleghani w Teheranie. Włączono do niego 94 pacjentów w wieku 18-60 lat ze złamaniem okołokrętarzowym, które wymagało operacji chirurgicznej.
Ciężkość urazu wszystkich pacjentów oceniono, jako łagodny i umiarkowany.
Badanych podzielono na dwie grupy:
*Przy czym ilość białka z suplementacją była taka sama w obydwu grupach, 12g.
Suplementację rozpoczęto zaraz po operacji i trwała ona w obydwu grupach 21 dni.
Co poddawano analizie?
Przez 30 dni (w pierwszym dniu po operacji, w dniu wypisu i w 30 dniu po operacji) oceniano u pacjentów jak zmieniała się masa ciała, apetyt, stężenie albumin, hemoglobiny oraz całkowita liczba limfocytów. Apetyt oceniano na podstawie wizualnej skali do oceny głodu i sytości VAS (Visual Analogue Scale) oraz dzienniczków żywieniowych z kilku dni.
Poza tym ocenie poddano stopień niepełnosprawności pacjentów, użyto do tego kwestionariusza Oswestry (ODI-Oswestry Disability Index). Jest to kwestionariusz subiektywny, chory odpowiada w nim na pytania dotyczące: nasilenia bólu, samodzielności, podnoszenia przedmiotów, chodzenia, siedzenia, stania, spania, życia towarzyskiego, aktywności seksualnej oraz podróżowania. Pacjenci byli zobligowani do wypełnienia takiego kwestionariusza w 1, 30 i 90 dniu po operacji.
Wyniki badania
Podsumowanie
Suplementacja colostrum może zwiększyć apetyt, poziom hemoglobiny i albumin w surowicy oraz przyspieszyć przyrost masy ciała u pacjentów z okołokrętarzowym złamaniem kości udowej. Dodatkowo może również wzmocnić układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby limfocytów, co jest niezwykle ważne, kiedy pacjent przebywa w szpitalu i jest narażony na różne infekcje.
W przytoczonym badaniu obserwujemy, że poprawa powyższych parametrów przekłada się także na lepszą sprawność fizyczną i szybszy powrót do mobilności sprzed urazu, co de facto jest priorytetem zarówno medyka jak i pacjenta.
Niewątpliwie potrzeba więcej takich badań, gdyż potencjał colostrum, u pacjentów ortopedycznych czy pooperacyjnych bezdyskusyjnie jest.
Bibliografia
Gouhari F, Zandi R, Mehrvar A, Talebi S, Vahdat Shariatpanahi Z. Improved physical disability and nutritional status by bovine colostrum supplementation in adults with traumatic peri-trochanteric femoral fracture: A randomized, controlled, clinical trial. Injury. 2023 Nov
PMID: 38042695.
]]>Zdrowe jelita=Odporność
Nasza odporność zaczyna się w jelitach, które pełnią kluczową rolę w procesie immunizacji. To właśnie w jelitach organizm uczą się, jak reagować na zagrożenia zewnętrznego świata. U małych dzieci, te procesy zachodzą intensywnie, ponieważ ich układ odpornościowy jest jeszcze niedojrzały i potrzebuje czasu, aby zdobyć doświadczenie. Niemniej jednak, to, jak dbamy o jelita naszych dzieci, ma ogromny wpływ na ich zdolność do walki z infekcjami. Podobnie jak zapewniając odpowiednie warunki do nauki dziecku, powinniśmy zadbać o zdrowie jelit naszych pociech. Stan jelit jest ściśle uzależniony od sposobu odżywiania, nawodnienia, przyjmowanych leków i suplementacji. Monotonna dieta, brak warzyw i owoców oraz uboga mikrobiota jelitowa mogą prowadzić do częstych infekcji u dzieci. Dodatkowo, problemy z zaparciami wynikające z nieprawidłowego odżywiania nie sprzyjają skutecznemu budowaniu odporności. Dlatego pierwszym krokiem we wzmocnieniu odporności jest zadbanie o zdrowie jelit, a rodzice odgrywają kluczową rolę w nauczaniu dzieci zdrowych nawyków żywieniowych i mądrej suplementacji.
Colostrum dba o jelita, a to przekłada się na odporność
Colostrum, pierwszy pokarm matki, tworzy się w ostatnim okresie ciąży i dostępny jest przez kilkadziesiąt godzin po urodzeniu dziecka. Jego głównym celem jest dostosowanie układu odpornościowego noworodka do warunków zewnętrznego świata. Jednak korzyści płynące z colostrum nie ograniczają się jedynie do pierwszych dni życia.
Jak dokładnie colostrum wpływa na jelita? Przede wszystkim, potrafi przywrócić zdrową równowagę mikrobioty jelitowej, której ubytek może być spowodowany różnymi czynnikami. Można to porównać do gojenia ran za pomocą plastra, a wszystkie te działania prowadzą do wzmacniania bariery jelitowej.
Badania naukowe jednoznacznie dowodzą, że colostrum, podawane także po okresie niemowlęcym, nadal pełni ważną rolę w optymalizacji funkcji jelit. To substancja kluczowa dla utrzymania odporności organizmu, a ostatnie badania, skupiające się na dzieciach, potwierdzają pozytywny wpływ colostrum na zdolność obronną organizmu. W związku z tym, colostrum nie tylko pomaga w budowaniu odporności, ale również odgrywa istotną rolę w ogólnym zdrowiu organizmu.
Najnowsze Badanie Naukowe Polskich Badaczy: Wpływ Colostrum na Odporność Dzieci
W prestiżowym czasopiśmie NUTRIENTS opublikowano pionierskie badanie oceniające wpływ suplementacji colostrum bovinum (siara bydlęca) na częstotliwość i nasilenie infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci[1]. Badanie to zostało przeprowadzone w Polsce na grupie 57 przedszkolaków w wieku od 3 do 7 lat, uczęszczających do jednego z dwóch dużych przedszkoli (z ponad 300 wychowankami). Dzieci zostały losowo przydzielone do dwóch grup: jedna grupa otrzymywała badany suplement, a druga placebo. W badaniu wzięło udział 35 dzieci przyjmujących colostrum oraz 22 dzieci z grupy kontrolnej, otrzymujących placebo. Dzieci z grupy badanej przyjmowały liofilizowane dwugodzinne colostrum bovinum, zmieszane w proporcji 1:1 z suszonym bananem marki Genactiv. Grupa kontrolna dostarczała sobie suszoną serwatkę z bananem (placebo). Początkowo, zarówno grupa badana, jak i kontrolna przyjmowały 2x500 mg colostrum lub serwatki przez 15 dni, a następnie 1x500 mg przez 30 dni. Dawkę suplementu spożywano rano i wieczorem, a potem tylko rano, zawsze minimum 20 minut przed posiłkiem, popijając wodą lub naturalnym jogurtem. Warto zaznaczyć, że zarówno uczestnicy, jak i naukowcy, z wyjątkiem administratora, nie wiedzieli, do której grupy (badanej lub kontrolnej) przypisane były dzieci, aż do analizy zebranych danych. Codziennie opiekunowie dzieci wypełniali ankietę online dotyczącą zdrowia swoich podopiecznych i przesyłali ją administratorowi. Pytania w ankiecie dotyczyły obecności i nasilenia objawów infekcji górnych dróg oddechowych oraz ewentualnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Obserwacje trwały przez 147 dni, czyli 21 tygodni, rozpoczynając się od pierwszego dnia suplementacji."
Wyniki Badania:
*Epizod infekcji górnych dróg oddechowych - ciąg dni z umiarkowanymi objawami infekcji górnych dróg oddechowych trwający co najmniej 3 dni i oddzielony od innych epizodów przez co najmniej 3 dni bez objawów.
Podsumowanie: Badanie przeprowadzone przez polskich naukowców jednoznacznie dowodzi, że okresowa suplementacja colostrum stanowi niezwykle skuteczną metodę profilaktyki infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci. Z jednej strony obniża częstość występowania nawet najmniejszych objawów infekcji, a także tych poważniejszych, trwających co najmniej 3 dni. Z drugiej strony, gdy do zachorowania dochodzi, objawy u dzieci są zdecydowanie łagodniejsze. Wszystko to dzięki właściwemu uwzględnieniu przyczyn infekcji i docenieniu roli jelit w kształtowaniu odporności.
Bibliografia:
Badanie miało charakter potrójnie ślepej próby kontrolowanej placebo. Uczestnicy zostali alokowani do poszczególnych grup suplementowanych Colostrum (COL) lub placebo (PBO). Przydział do grup badanych był następujący: grupa HSci – COL n=45, PBO n=46, grupa MED – COL n=32, PBO n=35. Grupy były zrównoważone pod względem wieku, płci, historii medycznej dotyczącej stanu zdrowia w dzieciństwie i nieodległej przeszłości, a także pod względem zachorowań na covid 19 oraz szczepień ochronnych przeciwko covid 19 i grypie.
Badanie prowadzone było równocześnie dla wszystkich uczestników i trwało 107 dni w okresie od listopada do lutego. Suplementacja poza podanym powyżej podstawowym schematem na początku sezonu infekcyjnego obejmowała ponadto tydzień suplementacji po 2x500 mg dziennie począwszy od 87 dnia badania (tuż przed sesją egzaminacyjną), a także 4 dawki po 500 mg za każdym razem, gdy pojawiały się objawy infekcji.
Jedyną formą oceny skuteczności i bezpieczeństwa suplementacji Colostrum były dane ankietowe zbierane za pomocą darmowego narzędzia internetowego EU Survey. Uczestnicy badania codziennie raportowali swoje samopoczucie oraz stan zdrowia w zakresie objawów infekcji górnych dróg oddechowych i ewentualnych objawów ubocznych ze strony przewodu pokarmowego.
Po przeanalizowaniu danych ankietowych łącznie od wszystkich uczestników badania nie wykazano istotnych różnic zarówno w częstości pojawiania się objawów IGDO, jak i ich ciężkości pomiędzy grupą suplementowaną Colostrum a placebo. Jednak rozdzielenie studentów na grupy MED oraz HSci przeanalizowanie wyników w dwuparametrycznym teście ANOVA dało efekt znamienny statystycznie. Oznacza to, że w przeciwieństwie do grupy HSci będącej typową dla wieku grupą kontrolną, przyjmujący Colostrum studenci MED byli skutecznie chronieni przed występowaniem objawów IGDO (p=0.002). Przeanalizowane w analogiczny sposób dane dotyczące ciężkości objawów chorobowych również wykazały ochronny wpływ Colostrum w grupie MED vs. HSci (p=0.035). Kolejnym parametrem, w którym w sposób znamienny statystycznie wykazaliśmy skuteczność działania Colostrum w grupie MED w przeciwieństwie do HSci było ogólne samopoczucie (p=0.037). W przebiegu badania nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy grupami w występowaniu objawów niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego (ból brzucha, wzdęcia, biegunki).
Podsumowując, nasze badanie wykazało, że młodzi ludzie wkraczający w dorosłość są generalnie odporni na IGDO i w normalnych warunkach mogą nie potrzebować wsparcia odpornościowego Jednak nawet w tej grupie wiekowej osoby szczególnie narażone na potencjalnie infekcyjne kontakty i wybitnie obciążone pracą oraz sytuacjami stresowymi (grupa MED) mogą czerpać wymierne korzyści z zastosowania suplementacji Colostrum. Wśród tych osób mogą być studenci szczególnie wymagających kierunków, sportowcy wyczynowi, osoby wykonujące ciężką i stresującą pracę oraz żołnierze, szczególnie w trakcie wykonywania trudnych zadań.
Istotne jest również podkreślenie, że Colostrum przede wszystkim zapobiega, a nie leczy już zaistniałą infekcję, a jego zastosowanie nie wiąże się z żadnym znanym zagrożeniem wystąpienia objawów ubocznych. Nasze badanie wykazało również, że stosując nawet niewielkie dawki Colostrum najwyższej jakości (w badaniu stosowaliśmy Colostrum firmy Genactiv), można uzyskać skuteczny efekt prewencyjny.
]]>
Zacznijmy od tego, że metaanaliza to wyjątkowo cenny z punktu widzenia nauki materiał, gdyż jego opracowywanie polega na zbiorze informacji o wynikach przeprowadzonych dotychczas badań mających zbieżną narrację a następnie wyciągnięcie na ich podstawie wniosków. Często weryfikuje się w ten sposób wiedzę na temat badań klinicznych, w których mało liczebna grupa badana nie daje pewności czy uzyskany wynik ma wartość dla nauki. Taką metaanalizę przeprowadził dr Maciej Hałasa wraz ze zespołem innych naukowców.
Tu możesz zapoznać się z metaanalizą.
Naukowcy przeanalizowali 8 dostępnych badań na temat skuteczności siary w kontekście zapobiegania infekcjom górnych dróg oddechowych. Były to wyłącznie badania na ludziach (dzieci i dorośli), dawkowanie Colostrum było zróżnicowane (od 14 mg do 60 g na dobę), ale zawsze jego skuteczność porównywano do grup kontrolnych, które dostawały placebo lub nie stosowały żadnej profilaktyki infekcji. O ile było to możliwe, analizowano dodatkowo nasilenie i czas trwania objawów, jeśli w czasie trwania badania doszło do infekcji górnych dróg oddechowych.
Najważniejsze obserwacje wynikające z analizy to udowodnienie, że suplementacja Colostrum bovinum zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.
Wartość tego odkrycia jest szczególnie ważna, gdyż od skutecznej profilaktyki wszyscy powinniśmy zaczynać. A stare powiedzenie, że „lepiej zapobiegać, niż leczyć” nie jest przesadzone.
Ciekawy aspekt dotyczy czasu trwania suplementacji. Zaobserwowano, że krótsze schematy suplementacji colostrum, przynoszą lepsze efekty i skuteczniej chronią przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Zatem suplementacja interwałowa w newralgicznych momentach, kiedy ryzyko infekcji jest największe wydaje się być słusznym i skutecznym rozwiązaniem.
W odniesieniu do skrócenia czasu trwania infekcji czy wpływie na ciężkość przebiegu zachorowania, na podstawie wybranych badań, wyniki nie są jednoznaczne. Badacze określili je, jako nieistotne statystycznie, choć podkreślają, że aspekt ten wymaga kolejnych, dobrze zaplanowanych badań na ludziach, gdyż widzą duży potencjał siary. Na ten moment śmiało można powiedzieć, że colostrum bovinum doskonale sprawdzi się, jako element profilaktyki infekcji, ale przyjmowane w trakcie jej trwania nie ma już takiego znaczenia. Przypuszczam, że wiosek ten może ulec, na przestrzeni lat, zmianom. Wiedząc coraz więcej o bioaktywnej substancji, jaką jest colostrum, to prawdopodobnie kwestia czasu.
Pierwsze to, indyjskie badanie pediatryczne (Patel i Rana, 2006) przeprowadzone na 605 dzieciach (dziewczęta i chłopcy), w wieku 1-8 lat cierpiących na nawracające infekcje górnych dróg oddechowych i/lub biegunkę. Zaordynowano dzieciom suplementację Colostrum bovinum (3g/dzień). Podczas kuracji ilość infekcji sukcesywnie spadała przez cały okres trwania suplementacji (12 tygodni). Znacząco poprawił się także dobrostan pacjentów oceniany przez pediatrów, dzieci i ich opiekunów.
Tu możesz zapoznać się z badaniem.\
Drugie badanie, które przywołują naukowcy pochodzi z Egiptu ( Saad i in., 2016). Badanie ukończyło 160 dzieci (dziewczęta i chłopcy) , w wieku 1-6 lat, które podobnie jak w przypadku pierwszego przytoczonego badania, zmagały się z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych i/lub biegunką. Zaordynowano dzieciom suplementację Colostrum bovinum (między 3 a 6 g/dzień, w zależności od wieku) na okres 6 miesięcy. Tutaj również ilość infekcji po suplementacji zmniejszyła się, choć nie było znaczących różnic w wynikach uzyskanych po dwóch i sześciu miesiącach suplementacji. Dłuższe przyjmowanie colostrum nie sprawia, że ochrona nasila się i infekcje pojawiają się jeszcze rzadziej lub w ogóle ich nie ma. W tym przypadku już dwumiesięczna suplementacja okazała się skuteczna.
]]>Opublikowane dotychczas badania wskazują, że duży wysyłek fizyczny powiązany jest ze zwiększonym wytwarzaniem reaktywnych form tlenu (wolnych rodników), co może powodować zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu między innymi układu krwiotwórczego w organizmie. Nadmiar wolnych rodników prowadzi do stresu oksydacyjnego, który nasila się u osób intensywnie trenujących.
Ten brak równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami sprzyja uszkodzeniom błon erytrocytów (na skutek peroksydacji lipidów), zwiększając tym samym ich podatność na rozpad wskutek czego dochodzi do znacznego wzrostu krążącego żelaza o aktywności redoks. Inną konsekwencją jest aktywacja układu odpornościowego oraz wzrost cytokin zapalnych (np.IL-6), co nasila stan zapalny. Z badań wynika, że zawodniczki (w porównaniu z nieuprawiającymi sportu rówieśniczkami) częściej zmagają się z zaburzeniami homeostazy żelaza w organizmie, co przekłada się również na zwiększone ryzyko infekcji i tym samym ogranicza możliwości wykonywania treningów.
Bioaktywne związki obecne w siarze mogą wpływać na łagodzenie niekorzystnych skutków stresu oksydacyjnego, zmniejszać stan zapalny, i jednocześnie wpływać korzystnie na parametry metabolizmu żelaza, co udało się poddać badaniu.
W 2018 roku przeprowadzono badanie (od kwietnia do października) wśród 20 koszykarek. Nastolatki przydzielono losowo do dwóch grup, jedna z suplementacją colostrum bovinum (n=11), druga z suplementacją placebo (n=9). Grupa badana otrzymywała dobowo 3,2 g colostrum bovinum, a suplementacja wszystkich dziewcząt trwała 6 miesięcy.
*Wyjaśniając, wskaźnik TBARS określa poziom produktów uszkadzających błony komórkowe i jest powszechnie stosowanym wskaźnikiem oksydacyjnego uszkodzenia tkanek. Jego wzrost świadczy o nasilonym stresie oksydacyjnym. W omawianym badaniu znaczący wzrost TBARS odnotowano w grupie placebo (n=9) co jest niekorzystne.
Podsumowując, długoterminowa suplementacja siarą bydlęcą spowodowała zmniejszenie szkodliwego działania wolnych rodników, stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, które niestety naturalnie towarzyszą sportowcom intensywnie trenującym. Na pewno warto rozważyć uzupełnienie diety takich osób o colostrum bovinum.
[1] M. Cieślicka i wsp. Effects of Long-Term Supplementation of Bovine Colostrum on Iron Homeostasis, Oxidative Stress, and Inflammation in Female Athletes: A Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients 2023
]]>Przebadanie wszystkich możliwych aktywnych elementów, we wszystkich możliwych kombinacjach i proporcjach spotykanych w obrębie wieloskładnikowego produktu naturalnego, jest praktycznie niewykonalne. Również przebadanie takiego produktu we wszystkich możliwych sytuacjach klinicznych, jest najczęściej zbyt trudnym zadaniem. Jednak pozostająca w zgodzie z zasadami panującymi w przyrodzie głęboka mądrość i logika wspierająca zwykle praktyczne aspekty medycyny naturalnej, pozwala na wyjaśnienie znaczenia danej terapii dla organizmu i uspokojenie potencjalnych obaw towarzyszących jej stosowaniu. Ponadto, bezpieczeństwo i skuteczność terapii naturalnymi środkami są najczęściej gwarantowane wielowiekowym ich stosowaniem w najprzeróżniejszych systemach medycyny naturalnej. Takim właśnie produktem o ugruntowanej od wieków w medycynie naturalnej pozycji jest colostrum.
Skład colostrum i znaczenie poszczególnych jego składników w regulacji na poziomie ogólnoustrojowym, a także ich działanie miejscowe na błony śluzowe i skórę zostały w znacznym stopniu opisane. Jednak liczne badania naukowe nad poszczególnymi jego składnikami prowadzone od lat nie przyniosły jak dotąd jasnego, a przede wszystkim kompleksowego wyjaśnienia mechanizmów działania colostrum na ludzki organizm. Do głównych efektów działania colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie oraz regeneracja tkanek. Efekty te uzyskiwane są za pośrednictwem działania obecnych w colostrum: hormonów, cytokin, enzymów, immunoglobulin oraz innych aktywnych polipeptydów, pochodnych kwasów nukleinowych i aminokwasów. Niezwykle bogata literatura opisująca poszczególne aktywne składniki reprezentowane w colostrum, choć dostarcza niepełną wiedzę o ich znaczeniu dla biologii człowieka, pozwala jednak na wyrobienie sobie opinii o tym, czym jest colostrum. Analiza informacji o tych biologicznie czynnych elementach siary jest niezbędna do dokonania próby spójnego wyjaśnienia roli siary dla odporności.
Dlatego poza analizą suchych wyników, w myśleniu o colostrum jako o potencjalnym środku leczniczym czy suplemencie lub kosmetyku należy posłużyć się również próbą zrozumienia głębokiej logiki natury, która wytworzyła siarę w długotrwałym procesie ewolucji.*
Znany od wieków fenomen colostrum inspiruje wielu naukowców do jego poznania. Prezentujemy wyniki kilku badań, które potwierdzają działanie siary w różnych aspektach.
I.Profilaktyka epizodów grypy przy użyciu colostrum w porównaniu do szczepienia przeciw grypie u osób zdrowych oraz z grupy ryzyka sercowo-naczyniowego. Badanie epidemiologiczne w San Valentino.
Maria Rosaria Cesarone, MD, Gianni Belcaro, MD, PhD, Andrea Di Renzo, BA, Mark Dugall, PhD, Marisa Cacchio, MD, Irma Ruffini, MD, Luciano Pellegrini, MD, Gilberto Del Boccio, MD, Filiberto Fano, BA, Andrea Ledda, MD, Angelica Bottari, MD, Andrea Ricci, MD, Stefano Stuard, MD, and Giulia Vinciguerra, PhD From San Valentino-Spoltore Vascular Screening Project, Department of Biomedical Sciences G D’annunzio University, Chieti,
Pescara, Italy.
Celem niniejszego badania była ocena doustnego stosowania colostrum w profilaktyce grypy w okresie zimowym w porównaniu ze szczepieniem przeciw grypie, a także w porównaniu z grupą kontrolną nie stosującą żadnej profilaktyki.
Założenia badania:
Wyniki badania:
Wnioski:
1. Profilaktyczne stosowanie colostrum jest szczególnie ważne w przypadku osób, u których istnieją przeciwwskazania do szczepienia przeciw grypie.
2. W przypadku stosowania colostrum nie ma przeciwwskazań ani działań ubocznych.
Hałasa Maciej 1*, Maciejewska Dominika 1, Baśkiewicz-Hałasa Magdalena 2, Machaliński 5 Bogusław 2, Safranow Krzysztof 3, Stachowska Ewa 1 Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University, Szczecin, Poland; Department of General Pathology, Pomeranian Medical University, Szczecin, Poland; Department of Biochemistry and Medical Chemistry, Pomeranian Medical University,
Szczecin, Poland
Celem badania było sprawdzenie czy suplementacja colostrum powoduje zmniejszenie nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej.
Założenia badania: badaniu opartemu na podwójnie ślepej próbie poddano 16 aktywnych sportowców.
Przez 20 dni jedna grupa badanych otrzymywała colostrum bovinum, w formie preparatu Colostrigen, w typowej dla suplementacji dawce dwa razy dziennie 500mg, druga grupa otrzymywała placebo w postaci suszonej serwatki. Po 20 dniach badano dwa parametry: stan przepuszczalności bariery jelitowej w teście różnicowego wchłaniania cukrów laktulozy i mannitolu (L/M) oraz stężenie zonuliny (czynnika odpowiedzialnego za rozszczelnianie nabłonków) w stolcu.
Wnioski:
1. Krótka, 20-to dniowa suplementacja colostrum zmniejsza nadmierną przepuszczalność jelit mierzoną testem różnicowego wchłaniana cukrów oraz obniża stężenie zonuliny w stolcu.
Uzyskane wyniki są statystycznie znamienne.
2. Suplementacja colostrum może stanowić bezpieczny i skuteczny sposób na przywracanie właściwej przepuszczalności bariery jelitowej.
Michał Zimecki, Jolanta Artym Zakład Terapii Doświadczalnej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. Ludwika Hirszfelda we Wrocławiu
Siara i mleko są bogate w białka i peptydy odgrywające główną rolę w oporności wrodzonej oseska oraz przyspieszające rozwój jego systemu immunologicznego. Właściwości immunotropowe tych białek skłoniły badaczy do poszukiwania ich potencjalnych zastosowań w profilaktyce i terapii.
Wnioski: Przedstawione dane wskazują, że białka i peptydy pochodzące z mleka i siary są łatwo przyswajalnymi, efektywnymi i bezpiecznymi związkami, które znalazły zastosowanie w profilaktyce i terapii, głównie noworodków i dzieci, ale również osób dorosłych.
*na podstawie Immunologiczne podstawy działania colostrum. Dr Maciej Hałasa, Pomorski Uniwersytet Medyczny
Warto podkreślić, że colostrum może być stosowane w każdym wieku. Dlatego poszczególne suplementy Genactiv są dostosowane zarówno do potrzeb maluchów, jak i osób dorosłych. Będą też w pełni bezpieczne dla seniorów i kobiet w ciąży.
Suplementy z colostrum dla dzieci można podawać już w pierwszych latach życia, aby wspomóc ichodporność i działanie układu pokarmowego. Dawka w preparatach Genactiv dla najmłodszych została zredukowana do połowy dawki colostrum dla dorosłych.
Co więcej, nasze produkty z colostrum dla dzieci mają słodki smak i wygodny sposób podania. Występują w różnych wariantach: zawiesiny, płynu, proszku, tabletek. Z kolei colostrum dla dorosłych można przyjmować również w postaci łatwych do połknięcia kapsułek.
Formy podania colostrum warto dobierać także do konkretnych dolegliwości, np. tabletki do ssania Genactiv będą pomocne przy aftach, pleśniawkach lub pierwszych objawach infekcji gardłowych.
]]>Niezwykle istotnym dla akceptacji wpływu stanu bariery jelitowej na rozwój chorób często wykraczających poza obręb śluzówki jelit było odkrycie zonuliny przez grupę Fasano. Skojarzenie rozwoju celiakii, a później innych chorób z podwyższonym poziomem zonuliny jako regulatora szczelności tzw. tight junctions (TJ – ścisłe połączenia między komórkami nabłonków) dało podstawy do sformułowania podpartej dowodami statystycznymi hipotezy, że choroby autoimmunologiczne mogą zależeć od czynników środowiskowych [1].
Jednym z kluczowych warunków pozwalających na wnikanie takich czynników mogących zainicjować patologię, jak i podtrzymywać rozwój choroby jest przeciekanie barier naturalnych organizmu, w tym tej największej, jaką jest jelito.
Odkrycia te spowodowały intensywne poszukiwanie metod umożliwiających redukcję nieszczelności bariery jelitowej. Jednak dotychczasowe rozwiązania są dopiero na etapie badań klinicznych (Larazotide acetate) [2], wymagają długotrwałego stosowania dla uzyskania skuteczności (probiotyki) [3], albo uzupełniając niedobory (L-glutamina) [4], korygują jedynie nieszczelność bariery jelitowej wynikającą z tych niedoborów.
Od niedawna zaczęły się pojawiać również doniesienia o możliwym korzystnym wpływie colostrum bovinum (siary bydlęcej) na stan śluzówki jelit, a także wyniki badań wykazujących ochronny wpływ suplementacji colostrum na śluzówkę jelitową poddawaną następnie niektórym czynnikom zdolnym do jej rozszczelnienia [5, 6].
Badania naszego zespołu wykazały po raz pierwszy, że zastosowanie colostrum poprawia stan szczelności jelit [7]. Wiadomo, że intensywny wysiłek sportowy prowadzić może do rozszczelnienia bariery jelitowej, dlatego do naszego badania wybraliśmy intensywnie trenujących zawodników, których poddaliśmy 20-dniowej suplementacji bardzo niską dawką (500 mg 2 x dziennie) wysokiej jakości naturalnym liofilizowanym colostrum.
Szczelność bariery jelitowej testowaliśmy, oceniając różnicowe wchłanianie cukrów (test L/M z laktulozą i mannitolem), co odzwierciedla faktyczne „przeciekanie” jelit oraz stężenie zonuliny w stolcu, co pokazuje status regulacji szczelności nabłonka jelitowego. Randomizowane badanie obejmujące 16 zawodników MMA przeprowadzone było w układzie podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo (suszona serwatka), a następnie grupa placebo otrzymała colostrum w układzie otwartego badania (open-label) (rys. 1).
Rysunek 1. Schemat badania w części podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo.
Wyniki wskazywały na skuteczność colostrum w obniżaniu przepuszczalności jelit, szczególnie mierzonej testem L/M, w którym wszyscy zawodnicy wykazali obniżenie przepuszczalności. Większość zawodników (75%) miała na początku badania podwyższone wartości tego testu (L/M > 0,035), jednak po suplementacji wszyscy oni powrócili do wartości prawidłowych. Podwyższone stężenie zonuliny w stolcu miało 100% badanych, ale pomimo, że u wszystkich poza jednym zawodnikiem parametr ten uległ obniżeniu po suplementacji, to jednak u 62,5% z nich poziom pozostał powyżej normy (> 30 ng/mL). Również porównania wyników pomiędzy grupami placebo i suplementowanej colostrum były częściej statystycznie znamienne w teście L/M niż w teście na stężenie zonuliny w stolcu.
Nasze badanie wykazało, że zastosowanie colostrum o wysokiej jakości (stosowano colostrum firmy Genactiv, pobrane w ciągu pierwszych 2 godzin laktacji, suszone metodą liofilizacji) już w małych dawkach i stosunkowo krótkim okresie suplementacji prowadzi do skutecznego uszczelnienia bariery jelitowej. Może to tłumaczyć bardzo wiele pozytywnych efektów zdrowotnych przypisywanych tradycyjnie temu naturalnemu suplementowi. Nasze badanie, ale także wielowiekowa tradycja wskazują także, że colostrum jest środkiem zupełnie bezpiecznym i poza poważnymi alergiami na mleko krowie nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania.
Potencjalnymi beneficjentami stosowania colostrum mogą być wszyscy narażeni na poważne rozszczelnienie bariery jelitowej i wynikające z tego patologie, w tym szczególnie:
● narażeni na zaburzenia składu mikroflory jelitowej (dysbioza), w tym poddawane antybiotykoterapii, szczególnie przewlekłej lub często powtarzanej,
● przyjmujący regularnie niesterydowe leki przeciwzapalne, które niszczą nabłonek jelitowy,
● narażeni na znacznego stopnia przedłużony stres fizyczny (sportowcy, żołnierze oraz chorzy na choroby przewlekłe) lub psychiczny,
● pacjenci u których zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego lub testy jelitowe wskazują na zwiększoną przepuszczalność jelit,
● osoby cierpiące na infekcje jelitowe, lub choroby zapalne jelit pochodzenia nieinfekcyjnego,
● chorzy na choroby autoimmunologiczne, a także reumatyczne bądź skórne o nieustalonej przyczynie.
Link do całego badania opublikowanego w prestiżowym magazynie Nutrients ->
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409709/
Autorem artykułu jest:
dr n. med. Maciej Hałasa, immunolog
Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka
Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
Bibliografia:
1. Fasano A: Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases. Ann N Y Acad Sci. 2012;1258(1):25–33.
2. Kelly CP1, Green PH, Murray JA i wsp.: Larazotide acetate in patients with coeliac disease undergoing a gluten challenge: a randomised placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2013;37(2):252-62.
3. Lamprecht M, Bogner S, Schippinger G i wsp.: Probiotic supplementation affects markers of intestinal barrier, oxidation, and inflammation in trained men; a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9(1):45-49.
4. Wang B, Wu Z, Ji Y i wsp.: L-Glutamine Enhances Tight Junction Integrity by Activating CaMK Kinase 2-AMP-Activated Protein Kinase Signaling in Intestinal Porcine Epithelial Cells. J Nutr. 2016;146(3):501-8.
5. Cairangzhuoma Y.M., Muranishi H., Inagaki M., Uchida K., Yamashita K., Saito S., Yabe T., Kanamaru Y. Skimmed, sterilized, and concentrated bovine late colostrum promotes both prevention and recovery from intestinal tissue damage in mice. J. Dairy Sci. 2013;96:1347–1355.
6. Marchbank T., Davison G., Oakes J.R., Ghatei M.A., Patterson M., Moyer M.P., Playford R.J. The nutriceutical bovine colostrum truncates the increase in gut permeability caused by heavy exercise in athletes. Am. J. Physiol.-Gastr. Liver Physiol. 2011;300:477–484.
7. Hałasa M, Maciejewska D, Baśkiewicz-Hałasa Mi wsp.: Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Stool Concentrations of Zonulin in Athletes. Nutrients. 2017;9(4). doi: 10.3390/nu9040370.
© Copyright by Genactiv Trade sp. z o.o.
W badaniu, które przeprowadziliśmy na grupie 36 zdrowych ochotników aktywnie uprawiających sport, parametrem pozwalającym ocenić oddziaływanie wywierane przez suplementację colostrum był stan szczelności bariery jelitowej,. W naszym poprzednim badaniu wykazaliśmy, że dobrej jakości colostrum niezwykle skutecznie przywraca utraconą szczelność bariery jelitowej (Hałasa et al. Nutrients 2017). Opierając się o to doświadczenie, podzielonym na 4 grupy uczestnikom badania podawaliśmy przez 20 dni colostrum pobrane w 2, 24 i 72 godziny po porodzie lub placebo (serwatkę) w dawce 2x500 mg na dobę. Szczelność bariery jelitowej ocenialiśmy testem opartym o różnicowe wchłanianie cukrów laktulozy i mannitolu (test L/M) wykonanym przed i po suplementacji.
Colostrum zbierane w różnym czasie po porodzie, jak i serwatka przygotowywane były wg standardowej procedury stosowanej przez firmę Genactiv do produkcji suplementu Colostrum Colostrigen. Procedura ta polega na mrożeniu zebranego colostrum, a następnie suszeniu go poprzez liofilizację, proces w którym nie używa się temperatury przekraczającej 45 oC. Typowy Colostrigen, który jest siarą zbieraną 2 godziny po porodzie cielaka, był w naszym badaniu używany jako colostrum 2-godzinne.
Badanie pokazało, że tylko podawanie colostrum dwugodzinnego i dwudziestoczterogodzinnego wywoływało istotną statystycznie różnicę pomiędzy wynikami testu szczelności bariery jelitowej uzyskanymi przed i po suplementacji. Jednak porównanie wyników delta (Δ), czyli matematycznej różnicy pomiędzy wynikami testu L/M po i przed suplementacją pokazało, że tylko colostrum zbierane 2 godziny po porodzie wywierało efekt redukujący przepuszczalność bariery jelitowej istotnie większy niż placebo (p=0.013), ale także istotnie większy niż colostrum 72 godzinne (p=0.030). To ostatnie colostrum w naszym badaniu prawie nie różniło się pod względem oddziaływania uszczelniającego barierę jelitową od placebo.
Podsumowując, najlepszym z badanych przez nas rodzajów colostrum jest colostrum 2-godzinne, natomiast podawanie colostrum 72-godzinnego nie przynosi praktycznie żadnych korzyści w zakresie badanych parametrów aktywności biologicznej.
Obserwacje te są bardzo istotne z punktu widzenia pacjenta, który powinien mieć dostęp do informacji z jakim colostrum pod względem jego czasu pobrania ma do czynienia. Dlatego należy postulować, aby producenci mieli obowiązek rzetelnego informowania o tym parametrze sprzedawanego przez nich colostrum.
Dowiedz się co to jest colostrum
Artykuł ukazał się w magazynie Recepta.pl.
Jego autorem jest
Dr n. med. Maciej Hałasa - immunolog, znawca tematyki colostrum i autor badań klinicznych oraz wielu publikacji dot. siary bydlęcej i jej działania na organizm człowieka.
]]>Colostrum będąc źródłem wielu biologicznie aktywnych substancji wpływa korzystnie, nie tylko u noworodków, ale także u starszych dzieci, dorosłych i osób w podeszłym wieku na wiele składowych funkcjonowania układu immunologicznego– pomaga w jego dojrzewaniu i odbudowywaniu, hamuje przyleganie bakterii do tkanek, wspomaga komórki żerne do niszczenia patogenów, wspiera szpik kostny w produkcji białek odpornościowych; przyśpiesza gojenie stanów zapalnych – wspomaga migrację i proliferację komórek błon śluzowych oraz nabłonkowych; ochrania florę fizjologiczną jelit- przywraca właściwą funkcję bariery jelitowej; jest „wymiataczem” wolnych rodników. W kontekście doświadczeń medycyny naturalnej stosowanej od wieków siary pozyskiwanej od krów, a także doniesień współczesnej medycyny opartej na doświadczeniu, mamy liczne dowody o skuteczności działania colostrum – stosowane jest jako środek wspomagający w zapobieganiu oraz w przebiegu infekcji, w rekonwalescencji po przebytych chorobach, w schorzeniach jamy ustnej (np. pleśniawki, afty), celem wsparcia sił witalnych – w tym wsparcia odporności, prebiotycznej ochrony flory jelitowej, a także jako składnik kosmetyków – celem przyśpieszenia regeneracji skóry, łagodzenia podrażnień, hamowania procesów starzenia się skóry . Wiedza medyczna cały czas idąc do przodu musi, poza stwierdzaniem skuteczności w oparciu o doświadczenia, iść w parze ze sprawdzaniem i potwierdzaniem ich w badaniach naukowych. Dlatego też obecnie trwają liczne badania kliniczne dotyczące colostrum bydlęcego, gdzie najważniejsze wydają się być poświęcone ocenie bioaktywności produktów. W badaniu przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii w październiku 2019 roku oceniano różnice w bioaktywności między produktami colostrum różnych producentów. Badanie polegało na ocenie udziału czynników wzrostu – TGFβ (transformujący czynnik wzrostu) i EGFR (receptor naskórkowego czynnika wzrostu) w procesach przekaźnictwa i wzrostu komórek; oceniano także zmiany w bioaktywności w zależności od dnia pozyskania colostrum po ocieleniu oraz po poddawaniu siary wpływowi wyższej temperatury. Działanie TGFβ i EGFR oceniano za pomocą hodowli linii komórkowych nabłonkowych i komórek jelita cienkiego oraz po podaniu doustnym szczurom, które miały objawy choroby wrzodowej układu pokarmowego. W badaniu sprawdzono również, czy ekspozycja colostrum na temperaturę (co może zdarzyć się np. podczas transportu lub przechowywania) narusza aktywność proliferacyjną i migracyjną oraz zdolność do odpowiedzi immunologicznej czynników wzrostu zawartych w colostrum. W badaniu postanowiono także odpowiedzieć na pytanie, czy czas uzyskania siary po ocieleniu ma duży wpływ na aktywność biologiczną i zawartość różnych dobroczynnych składników (do przeprowadzenia doświadczenia oceniano czynniki wzrostu) obecnych w colostrum – oceniane było mleko pozyskane w ciągu 0-3 dnia od porodu.
Uwzględniając obawy związane z metodami kontroli jakości, wykonano wzajemnie powiązane badania – oceniano zdolność do stymulacji migracji i proliferacji linii komórkowych jelita cienkiego w warunkach in vitro, w warunkach in vivo natomiast u szczurów, które miały uszkodzoną śluzówkę układu pokarmowego - sprawdzano czy różnice w aktywności biologicznej colostrum pomiędzy produktami oferowanymi na rynku wykazują korelację patofizjologiczno-terapeutyczną. Na drodze badań i analiz ustalono z należytą starannością także próbkę wzorcową, by określić działanie EGFR i TGFβ we wspomaganiu proliferacji i migracji komórkowej.
Po zablokowaniu działania EGFR w przeprowadzonym doświadczeniu w warunkach in vitro wykazano redukcję zdolności do proliferacji o ponad 50% oraz do migracji komórek o ponad 20%, natomiast zniesienie działania TGFβ nie naruszyło istotnie aktywności proliferacyjnej ale zmniejszyło zdolność do migracji komórek o aż ponad 80%! Otrzymane wyniki dowodzą temu, iż poza tymi dwoma czynnikami istnieją jeszcze inne składniki colostrum mające zdolność do wspierania proliferacji i migracji komórek. W wyniku dalszych prac wykazano, że EGF, TGFα oraz cytokiny – Il-1, IFNγ – stymulują migrację komórkową poprzez wzrost lokalnej produkcji TGFβ.
Aby sprawdzić czy różnice w aktywności biologicznej do stymulacji proliferacji i migracji komórek uzyskanych w warunkach in vitro są tak samo istotne w wywoływaniu efektów w warunkach patofizjologicznych żywych organizmów, porównano wyniki otrzymane w hodowli linii komórkowych z uzyskaną redukcją objawów choroby wrzodowej przewodu pokarmowego. Porównanie najbardziej i najmniej aktywnych biologicznie próbek colostrum różnych producentów wykazało 6-krotne różnice między zdolnością do pobudzania proliferacji i migracji komórek, a także 2-3-krotne różnice w zdolności do redukcji uszkodzenia błon śluzowych układu pokarmowego. Wyniki pokazały około 2-krotną różnicę przy makroskopowej ocenie redukcji uszkodzeń błony śluzowej pomiędzy colostrum najbardziej i najmniej aktywnym biologicznie oraz 2-3 krotną różnicę przy ocenie mikroskopowej. Zwierzęta, które otrzymały najbardziej wartościowe colostrum prezentowały histologicznie niemalże zdrowe tkanki, natomiast te, które otrzymały najmniej wartościową siarę – nadal wykazywały obecność licznych owrzodzeń. Odkrycie zgodności między oceną zdolności proliferacyjnych i migracyjnych w warunkach in vitro i in vivo pozwala na użycie oznaczeń uzyskanych w wyniku badań przeprowadzonych w warunkach in vitro jako wyznacznika dla kontroli jakości colostrum oraz w celach opracowywania i rozwoju wiedzy na temat produktu.
W badaniu oceniano wpływ krótkotrwałej ekspozycji na ciepło na bioaktywność (proliferacja i migracja komórek) i immunoreaktywność (aktywność immunologiczna czynników wzrostu) colostrum. Podgrzewanie colostrum do 50oC zmniejszało bioaktywność próbek o ponad 40%. Wykazano również, że przed i po ogrzaniu próbek, zawartość białka jest taka sama. Poddanie colostrum działaniu temperatury powyżej 50oC przez 1 godzinę spowodowało postępujący spadek aktywności biologicznej zarówno w zakresie proliferacji jak i migracji komórkowej. Co ciekawe, nie zaobserwowano istotnych zmian w ilości EGF, TGFβ, IGF-1, haptoglobiny, oraz aktywności immunologicznej immunoglobulin IgG. Ostatni omawiany aspekt dowodzi temu, iż poziom immunoglobulin IgG a także ich aktywność ma niewielki wpływ na pożądane efekty suplementacji colostrum w organizmie, i nie powinien być brany pod uwagę jako wyznacznik jakościowy produktu oraz że za właściwą aktywność biologiczną odpowiada nie tylko odpowiednia zawartość poszczególnych składowych czynników wzrostu lecz bardziej skomplikowane mechanizmy.
Badania pokazały również, że najwyższą bioaktywność wykazuje colostrum pozyskiwane w trakcie pierwszego i drugiego dojenia w pierwszym dniu po porodzie; w 3 dniu po porodzie aktywność biologiczna cennych składników spada o ponad 70% - zmiany w całkowitej ilości białek, haptoglobiny, czynników wzrostu takich jak EGF, TGFβ, IGF-1 a także immunoglobulin korelują ze spadkiem bioaktywności. Próbki z colostrum uzyskanym w kolejnych dniach po ocieleniu (0-3 dzień) oceniano pod względem zdolności do proliferacji i migracji komórek, oznaczono także poziom immunoglobulin IgG , czynników wzrostu (EGF, TGFβ, IGF-1), haptoglobiny i betacelluliny. Wykazano, iż spadek poziomów EGF, TGFβ, IGF-1, IgG oraz haptoglobiny był proporcjonalny do spadku zdolności proliferacyjnych, natomiast poziom betacelluliny pozostawał stały. Bez względu na czas pobrania colostrum, otrzymano taką samą ilość białka całkowitego colostrum, co dowodzi temu, iż bazowanie na zawartości protein w colostrum jako wyznaczniku jakości nie jest wartościową metodą oznaczeń.
Celem stworzenia produktu colostrum, pozyskana siara jest często mrożona i przechowywana na farmie krów, następnie transportowana do zakładu przetwórstwa gdzie jest rozmrażana, pasteryzowana i przekształcana do formy proszku poprzez proces suszenia rozpyłowego. Niewielu producentów przekształca colostrum do formy sproszkowanej poprzez odprowadzanie wody z produktu mrożonego w procesie zwanym liofilizacją – takie colostrum zachowuje wiele cennych właściwości, które w przypadku stosowania pasteryzacji wraz z suszeniem rozpyłowym są bezpowrotnie tracone. W Polsce dzięki tej metodzie najbardziej wartościowe colostrum oferuje firma Genactiv. Bardzo często szczegóły produkcji tych suplementów są zastrzeżone i niechętnie ujawniane przez producentów. Nie ma rygorystycznych przepisów stanowiących o warunkach transportu jak i przechowywania substratu, chociaż badania jednoznacznie wskazują, że nawet krótkotrwała ekspozycja na temperaturę powyżej 40 st.C niesie poważne skutki dla biologicznej aktywności colostrum. Warto o tym pamiętać, ponieważ pomimo, że producenci w większości przypadków zalecają przechowywanie produktu w temperaturze pokojowej, w wielu krajach o cieplejszym klimacie temperatura pokojowa jest wysoka. Brak jest także ścisłych wytycznych co do uznania przez jaki czas po porodzie wydzielina gruczołów mlecznych jest jeszcze siarą a nie mlekiem, producenci wielu preparatów nie podają ani stężenia czynników wzrostu, ani nie wyrażają ich w formie aktywności biologicznej – kwestie podania takich informacji, a także należyta staranność transportu i przechowywania leżą jedynie w geście dobrej woli producenta, który nie mając nic do ukrycia, rzetelnie i uczciwie podchodzi do produkcji swojego produktu . Naukowcy podkreślają, że potrzeba podjęcia standaryzacji jednostki colostrum na podstawie bioaktywności produktu, ponieważ jest to jedyna metoda do właściwego określenia jego jakości. Ocenie powinny podlegać siła stymulacji wczesnej fazy regeneracji jelit oraz wzrostu i migracji komórkowej - oba te procesy są znacząco istotne dla naprawy uszkodzonego fragmentu jelit i uzupełnienia utraconych komórek. W wielu badaniach klinicznych dawka colostrum bazuje na wadze suchego proszku – niestety nie jest to wystarczająca ani dokładna jednostka miary. Oceny kontroli jakości są często ograniczone do podawania całkowitego stężenia białka i poziomu immunoglobulin, choć najlepszym wskaźnikiem winna być zdolność do procesów naprawczych. Poleganie na wadze proszku, zawartości białek czy samych tylko poziomach czynników wzrostu jest niewystarczające, ponieważ nie zapewnia wiarygodnej informacji o wartości danego preparatu.
Colostrum będąc szczególnym pierwszym pokarmem ssaków, bogatym w immunoglobuliny, białka działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo np. laktoferyna, i inne aktywne biologicznie składniki, jest także bogate w rozmaite czynniki wzrostu (TGFβ, IGF-1 i inne). Są one ważne dla wzrastania, rozwoju i początkowego odżywiania każdego nowonarodzonego ssaka. Mają one także niebagatelny wpływ na działanie mechanizmów obronnych młodego organizmu, takich jak zwalczanie infekcji, a także w stymulacji dojrzewania układu pokarmowego. Colostrum bydlęce (ale także i ludzkie) zawiera ok. 20 różnych molekuł wykazujących aktywność naprawczą i wzrostową. Chociaż względne stężenie poszczególnych czynników wzrostu różni się między gatunkami, w badaniach pokazano, że siara krów (i wielbłądów) stymuluje wzrost ludzkich linii komórkowych, co potwierdza bioaktywność krzyżową między gatunkami.
Colostrum obecne na rynku w postaci suplementów diety posiada szeroką różnorodność w aktywności biologicznej, na którą wpływ ma przede wszystkim zawartość siary pozyskanej tuż po porodzie w danym preparacie oraz ekspozycja na temperaturę. Dla oceny bioaktywności i kontroli jakości colostrum jak dotąd największą korzyść ma pomiar ilościowy czynników wzrostu, będący na chwilę obecną najlepszym wykładnikiem (chociaż wciąż niedoskonałym) zdolności do stymulacji proliferacji i migracji komórek.
Badania, jak już wcześniej wspomniano, wykazały dużą różnorodność w aktywności biologicznej colostrum, co ma istotny wpływ na integralność i procesy naprawcze przewodu pokarmowego. Różnice te wynikają m.in. z czasu pozyskiwania colostrum po urodzeniu, ale również są zależne od warunków transportu i przechowywania substratu. 6-krotne różnice w aktywności biologicznej colostrum zostały zauważone, gdy próbki były porównywane w oparciu o wagę proszku, co również, jako nieprecyzyjna miara standaryzacji colostrum, miało wpływ na te różnice.
Randomizowane badania kliniczne u dorosłych dotyczące uszkodzenia błony śluzowej jelit pokazały korzystne efekty doustnej suplementacji colostrum w przypadku nadmiernej przepuszczalności jelit wywołanej przez niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz przez wysiłek fizyczny; colostrum podawane w formie wlewek doodbytniczych pomagało uzyskać remisję w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Inne badania pokazują korzystny wpływ suplementacji colostrum w prewencji infekcji układu oddechowego oraz ochronie masy mięśniowej. Obecnie na całym świecie toczy się ponad 30 badań klinicznych dotyczących wpływu aktywności biologicznej siary na patologie wieku noworodkowego, takie jak martwicze zapalenie jelit, enteropatia noworodkowa czy zahamowanie wzrostu, a także w grupie dorosłych w przypadku takich stanów chorobowych jak zapalenie błon śluzowych indukowane chemioterapią oraz w terapii paliatywnej u osób w stanach terminalnych.
Opracowane na podstawie badania: Marked variability in bioactivity between commercially available bovine colostrum for human use; implications for clinical trials (nih.gov)
O Autorze:
Lek. Agnieszka Zarębska – Dusznik jest absolwentką II Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Anglojęzycznym Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Obecnie w trakcie specjalizacji z pediatrii, którą rozpoczęła w 2016 roku w Oddziale Zakaźnym Dziecięcym w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Wojewódzkim im.J.Bożego w Lublinie, i aktualnie kontynuuje w Szpitalu Dziecięcym Polanki im.M.Płażyńskiego w Gdańsku. Do jej zainteresowań w dziedzinie pediatrii należą choroby zakaźne, alergologia, immunologia kliniczna
]]>Dlaczego obecność IGF-1 w colostrum budzi tyle emocji, że postanowiono poszerzyć badania w tej kwestii?
IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu typu 1) to hormon, który jest najważniejszym przekaźnikiem działań dla hormonu wzrostu. Hormon wzrostu (GH) poprzez IGF-1 wywołuje w organizmie efekty anaboliczne m.in. wzrost masy mięśniowej – obydwie substancje są obok erytropoetyny i insuliny jednymi z najczęściej stosowanych środków dopingujących. Ponadto wiele nowotworów wykazuje ekspresję receptora dla IGF-1, przez co zachodzi obawa o stymulację złośliwego rozrostu. Dlatego też wykonano badania colostrum, by odpowiedzieć na pytanie: czy zachodzi związek pomiędzy doustnym spożyciem colostrum a poziomem krążącego IGF-1?
Badania o wysokiej jakości dowodów (randomizowane, z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo) w oparciu o krótko i długoterminową podaż colostrum wykazały jednoznacznie, że podaż colostrum bydlęcego, u zdrowych dorosłych osób nie ma wpływu na stężenie systemowe IGF-1.
W tym celu u zdrowych mężczyzn uczestniczących w badaniu oznaczano poziom osoczowego IGF-1 w trakcie 1-dniowej suplementacji colostrum (lub placebo) wraz z podjęciem wysiłku fizycznego, a także w trakcie suplementacji trwającej 4 i 12 tygodni. W wynikach badań nie wykazano istotnej statystycznie różnicy w odpowiedzi na podaż colostrum lub placebo. Dodatkowym dowodem świadczącym o tym, że IGF-1 pochodzący z doustnej suplementacji nie przenika do krwi krążącej było oznaczenie IGF-1 radioizotopem jodu 125I – badanie pokazało, że cały 125I obecny w układzie krążenia był w formie fragmentarycznej, nieaktywnej, strawionej przez enzymy jelitowe.
Wnioski z badań dostarczają kolejnych dowodów, iż skład colostrum jest bezpieczny, i byłoby wielką stratą nie korzystać z jego dobroczynnych właściwości mających pozytywny wpływ na zdrowie.
Insulinopodobny czynnik wzrostu typu 1 jest hormonem polipeptydowym o budowie zbliżonej do proinsuliny – prekursora insuliny. Odznacza się szerokim zakresem działań. IGF1 jest najważniejszym mediatorem większości efektów tkankowych hormonu wzrostu (GH) – uważa się go za najważniejszy przekaźnik działań GH w ustroju. Pośrednictwo IGF-1 ma miejsce przede wszystkim na komórki tkanki chrzęstnej, kostnej i gruczołów wydzielających hormony - indukuje wzrost komórek, wpływa na długość ich przeżycia poprzez zapobieganie zjawisku apoptozy, pobudza różnicowanie komórkowe i układy enzymatyczne komórek, a stymulując rozrost tkanek miękkich i kości, odgrywa istotną rolę w zwiększeniu masy i gęstości tkanki kostnej oraz w regeneracji tkanki łącznej. IGF-1 wpływa także na metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Dzięki podobieństwu budowy do insuliny IGF-1 wykazuje również podobne działanie - transportuje glukozę z krwi do komórek, a ponadto hamuje wytwarzanie glukozy w wątrobie, zwiększa glikolizę, zmniejsza lipolizę i wpływa stymulująco na układ immunologiczny. Hormon wzrostu (GH) i IGF-1 są obok erytropoetyny i insuliny jednym z najczęściej stosowanych polipeptydowych środków dopingujących, i poprzez mechanizmy w jakich działają, stanowią swego rodzaju „doping endokrynologiczny”. Hormon wzrostu, w dużym stopniu poprzez IGF-1, wywołuje w organizmie efekty anaboliczne, takie jak zwiększanie wychwytu aminokwasów, przyspieszenie transkrypcji i translacji mRNA celem produkcji białek, hamowanie rozpadu białek, zwiększanie ilości materiału genetycznego w komórkach mięśniowych, wzrost objętości i masy włókien mięśniowych (w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych wykazano, że genetyczna manipulacja polegająca na zwiększeniu produkcji IGF-1 w komórkach mięśniowych doprowadziła do 15-procentowego wzrostu masy ciała i 14-procentowego wzrostu siły mięśniowej; stosowanie suplementacji IGF-1 w połączeniu z treningiem fizycznym prowadziło do zwiększenia się ilości jąder komórkowych w komórkach mięśniowych oraz zwiększenia objętości włókien mięśniowych). Hormon wzrostu (GH) oraz IGF-1 powodują bardzo silny rozrost mięśni nawet przy mały wysiłku fizycznym.
Obecność IGF-1 jako składowej colostrum, będąc na poziomie w przybliżeniu 5-krotnie wyższym niż w dojrzałym mleku, budzi kontrowersje i obawy, dlatego też postanowiono wykonać badanie kliniczne o wysokiej jakości dowodów (randomizowane, z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo), by odpowiedzieć na pytanie, czy zachodzi związek pomiędzy doustnym spożyciem colostrum a poziomem krążącego IGF-1. Dlaczego obecność IGF-1 w siarze bydlęcej budzi tyle emocji? Światowa Agencja Antydopingowa do suplementacji colostrum przez sportowców podchodzi z dużą dozą nieufności z obawy o powodowanie wzrostu poziomu IGF-1 we krwi. Zgodnie z wymogami Światowej Agencji Antydopingowej colostrum musi wykazywać brak działania jakichkolwiek substancji zakazanych, stosowanych jako doping.
Problemy powszechnie występujące u sportowców podejmujących ekstremalne wytrzymałościowe rodzaje wysiłku fizycznego, w tym u biegaczy długodystansowych to często objawy żołądkowo-jelitowe takie jak bolesne skurcze, biegunka, nudności, krwawienia. Są one spowodowane zredukowanym przepływem trzewnym oraz związaną z tym zwiększoną przepuszczalnością jelit, zmianami hormonalnymi oraz wzrostem temperatury organizmu. Sportowcy podatni są również na zwiększoną częstość dolegliwości z powodu infekcji górnych dróg oddechowych - zwłaszcza podczas czasu intensywnych i forsownych treningów jak i bezpośrednio po udziale w zawodach. Metody farmakologiczne celem redukcji w/w objawów są niestety ograniczone, zwłaszcza u sportowców zawodowych, dlatego też zastosowanie produktów naturalnych ma tutaj szczególne znaczenie. Dodatkowo, poza farmakologicznymi korzyściami płynącymi z suplementacji colostrum, obecnie ogół społeczeństwa interesuje bardziej „naturalny” typ produktów uznawanych za „terapie alternatywne”, chociaż w tym przypadku – posiadające potencjał aktywności biologicznej.
Inną obawą związaną z obecnością IGF-1 w colostrum jest kwestia teoretycznej możliwości stymulacji złośliwego rozrostu nowotworowego w narządach wykazujących ekspresję receptora dla IGF-1 np. w przypadku raka gruczołu krokowego u mężczyzn; nowotwór prostaty wykazuje bowiem często ekspresję receptora dla IGF-1, przez co w odpowiedzi na stymulację przez IGF-1 proliferacja komórek nowotworowych ulega wzmocnieniu oraz wzrasta zużycie glukozy (patofizjologiczny mechanizm jest wprawdzie bardziej skomplikowany, ponieważ podaż IGF-1 do zdrowych komórek gruczołu krokowego powoduje transformację komórek podstawnych nabłonka do nabłonka wydzielniczego).
Odpowiedzenie na pytanie, czy suplementacja colostrum powoduje wzrost poziomu IGF-1 we krwi jest jednym z najważniejszych analiz dotyczących siary bydlęcej – chodzi bowiem o bezpieczeństwo oraz kwestie prawne. W badaniach, jakie wykonano w tym celu oznaczono zmiany poziomów osoczowego IGF-1 u pacjentów przyjmujących colostrum lub placebo przez 1 dzień (krótkoterminowa podaż colostrum), a także w dwóch innych badaniach - w grupach równoległych, w oparciu o podwójnie zaślepioną, randomizowaną i kontrolowaną placebo próbę w trakcie dłuższej suplementacji colostrum bovinum – trwającej odpowiednio 4 i 12 tygodni. Celem oznaczeń w pierwszym badaniu był osoczowy poziom IGF-1 u zdrowych mężczyzn, którzy otrzymali doustnie 40g colostrum (lub placebo) oraz podjęli umiarkowaną aktywność fizyczną w ciągu 4,5 h. W dwóch pozostałych badaniach codziennie oznaczano poziom IGF-1 – w tym celu podawano colostrum w codziennej dawce doustnej 20g (lub placebo) przez 4 i 12 tygodni; w badaniach tych (trwających odpowiednio dłuższy czas) celem było także sprawdzenie wielkości odpowiedzi na infekcje dróg oddechowych, odporność bariery śluzówkowej oraz odpowiedź neutrofili z krwi krążącej. Uczestnikami wszystkich badań byli mężczyźni wykonujący rekreacyjną aktywność fizyczną, nieposiadający alergii na powszechne produkty żywnościowe ani cech infekcji, nieprzyjmujący leków ani suplementów diety przez okres 4 tygodni poprzedzający rozpoczęcie badania. Placebo – izoenergetyczne i zgodne w zakresie makroskładników – zawierało koncentrat białek mleka i odtłuszczone mleko w proszku. Podczas 48h poprzedzających badanie uczestnicy nie wykonywali ciężkiego wysiłku fizycznego i nie spożywali alkoholu, w trakcie 24h przed rozpoczęciem badania kontrolowano także spożywane przez nich posiłki. W badaniu usiłowano odtworzyć standardowy scenariusz osoby biorącej standardową dawkę colostrum w powiązaniu z podjęciem umiarkowanego wysiłku fizycznego, jaki ma miejsce w przypadku treningów sportowych. Pierwszy etap badania obejmował pobranie próbek krwi tuż przed podażą colostrum, następnie każdy uczestnik otrzymał doustnie 30g colostrum bovinum (lub placebo), po czym każdy z nich podjął jedynie aktywność o formie wypoczynku – np. czytanie. Po 1 godzinie pobrano kolejną próbkę krwi, po czym każdy uczestnik badania otrzymał doustnie druga dawkę (5g) colostrum (lub placebo) a następnie rozpoczął 2,5 godzinną jazdę na rowerze. Kolejna, trzecia dawka colostrum (5g) została podana po 1,25 h od rozpoczęcia wysiłku fizycznego (po 2,25h od początku badania). Godzinę po zakończeniu wysiłku fizycznego pobrano ostatnią próbkę krwi (4,5h od rozpoczęcia badania).
Badanie pokazało, że podaż colostrum bydlęcego, zarówno krótko jak i długoterminowo u zdrowych dorosłych osób nie ma wpływu na stężenie systemowe IGF-1 – brak bowiem statystycznej i istotnej różnicy w osoczowym poziomie IGF-1 w odpowiedzi na podaż colostrum lub placebo.
Badania pokazując, że podaż doustna standardowej rekomendowanej dawki colostrum nie powoduje wzrostu osoczowego poziomu IGF-1 u zdrowych dorosłych, dostarczyły dodatkowy dowód profilu bezpieczeństwa dla doustnego stosowania siary bydlęcej. Wykazano niewielki, nieistotny klinicznie wzrost osoczowego poziomu IGF-1 po 1 godzinie od rozpoczęcia badania - ten sam wzrost obserwowano zarówno w grupie otrzymującej colostrum jak i placebo. Uważa się, że te zmiany odzwierciedlają fizjologiczną zmienność poziomu IGF-1 wytwarzanego przez organizm, a także co istotne - wyższa podaż białka (co miało miejsce w przypadku placebo) jest związana ze wzrostem produkcji endogennego IGF-1. Dodatkowym dowodem przeciwko tezie, iż spożywany IGF-1 przenika do krążenia było badanie z użyciem IGF-1 znakowanego radioizotopem jodu – 125I. Badanie pokazało, cały 125I obecny w układzie krążenia był w formie fragmentarycznej, nieaktywnej, strawionej. Brak różnicy w poziomie osoczowego IGF-1 pomiędzy grupą otrzymującą colostrum i placebo wynika z faktu strawienia IGF-1 przez enzymy jelitowe, co stanowi kolejny dowód na to, iż jakiekolwiek zmiany w poziomie osoczowego IGF-1 są skutkiem zmian w wewnętrznej produkcji IGF-1 przez organizm, a nie efektem absorpcji z dostarczonego doustnie colostrum. Wnioski z badania dostarczają kolejnego dowodu potwierdzenia bezpieczeństwa profilu składu colostrum, by ze spokojem móc korzystać z jego dobroczynnych właściwości mających pozytywny wpływ na zdrowie układu pokarmowego i oddechowego.
Czynniki wzrostu produkowane na drodze izolacji oraz przy pomocy rekombinowanych technik inżynierii genetycznej są coraz częściej wykorzystywane w różnych stanach chorobowych. Przykłady obejmują rekombinowaną ludzką insulinę w leczeniu cukrzycy, erytropoetynę w leczeniu anemii występującej wtórnie do przewlekłej niewydolności nerek, a także interferony stosowane w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby. Glukagonopodobny peptyd t.2 (GLP-2) jest zarejestrowanym preparatem w leczeniu systemowym zespołu krótkiego jelita, aczkolwiek jest to terapia bardzo kosztowna. Postępowanie takie ponadto obarczone jest obawami, iż systemowa podaż czynników wzrostu może nieść ze sobą niepożądane skutki uboczne, jak na przykład progresję nowotworów, jako iż liczne nowotwory wykazują ekspresję receptorów dla czynników wzrostu oraz mogą powodować inne niepożądane objawy, np. retencję płynów. Równolegle do badań klinicznych nad rekombinowanymi czynnikami stosowanymi w schorzeniach układu pokarmowego prowadzone są próby kliniczne oceniające wartość colostrum bydlęcego w problemach układu pokarmowego – użycie colostrum, a nie pojedynczych izolowanych czynników wzrostu ma szczególną wartość, ponieważ zauważono wzajemne synergistyczne współdziałanie między różnymi czynnikami wzrostowymi zawartymi w siarze bydlęcej, a także dostrzeżono, iż poszczególne składowe colostrum w naturalny sposób wzajemnie chronią bioaktywność czynników wzrostu między sobą tak, by mogły osiągnąć dalsze obszary przewodu pokarmowego oraz dotrzeć do nich w nienaruszonej, biologicznie aktywnej formie. Badania kliniczne pokazują, że colostrum jest wartościowym preparatem w postępowaniu w przypadku uszkodzeń śluzówki przewodu pokarmowego wywołanych przez niesteroidowe leki przeciwzapalne, w zapaleniu błon śluzowych indukowanych chemioterapią, oraz w nieswoistych zapaleniach jelit takich jak choroba Leśniowskiego – Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego; ma ono także korzystny wpływ w redukcji objawów biegunki infekcyjnej, działając poprzez specyficzne przeciwciała, a także dzięki obecności składników o działaniu przeciwdrobnoustrojowym (np. laktoferyna). W badaniach wykazano dużą wartość stosowania colostrum w czasie podejmowania wysoko-forsownej aktywności, a także jako pomoc w regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym; jego suplementacja zmniejsza ilość przypadków infekcji górnych dróg oddechowych w czasie intensywnych treningów, a także redukuje wzrost przepuszczalności jelitowej występującej podczas ciężkich ćwiczeń; siara bydlęca w formie suplementu jest coraz częściej stosowana również przez lekkoatletów. Colostrum jest więc niezwykle wartościowym i jedynym w swoim rodzaju suplementem w odżywianiu się sportowców, a także w suplementacji dla każdego, kto chce dbać o zdrowie jelit i prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Artykuł został opracowany na podstawie badania „ Davison, Glen & Jones, Arwel & Marchbank, Tania & Playford, Raymond. (2019). Oral bovine colostrum supplementation does not increase circulating insulin-like growth factor-1 concentration in healthy adults: results from short- and long-term administration studies. European Journal of Nutrition. 59. 10.1007/s00394-019-02004-6.” przez Agnieszkę Zarębska - Dusznik
O Autorze:
Lek. Agnieszka Zarębska – Dusznik jest absolwentką II Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Anglojęzycznym Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Obecnie w trakcie specjalizacji z pediatrii, którą rozpoczęła w 2016 roku w Oddziale Zakaźnym Dziecięcym w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Wojewódzkim im.J.Bożego w Lublinie, i aktualnie kontynuuje w Szpitalu Dziecięcym Polanki im.M.Płażyńskiego w Gdańsku. Do jej zainteresowań w dziedzinie pediatrii należą choroby zakaźne, alergologia, immunologia kliniczna
]]>30 lipca 2020
Na ocenę jakości colostrum wpływają zwykle zawartość białek oraz poziom immunoglobulin. Jednak uczeni argumentują, że ocena ta nie uwzględnia bioaktywności colostrum, która jest istotna gdy chcemy zmierzyć pro-regeneracyjne właściwości siary. Podkreślają, że w przypadku produktów z colostrum ocenie powinny podlegać także siła stymulacji wczesnej fazy regeneracji jelit oraz wzrostu i migracji komórek. Oba te procesy są znacząco istotne dla naprawy uszkodzonego fragmentu jelit i uzupełnienia utraconych komórek.
W wyniku oceny 20 produktów zawierających 100% colostrum bovinum, wyprodukowanych w USA, Danii, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii, stwierdzono sześciokrotną różnicę pomiędzy najwyższym i najniższym poziomem bioaktywności. Różnica ta związana jest prawdopodobnie z tym w jakim momencie colostrum jest pobierane (np. czy w pierwszym, czy w trzecim dniu po porodzie), oraz z warunkami przewozu i przechowywania.
Zgodnie z raportem Transparency Market Research globalny rynek colostrum bovinum w 2019 roku wynosi 2,6 miliona dolarów. Co roku prowadzone jest ok. 6000 badań dotyczących wpływu colostrum bovinum na zdrowie człowieka.
„W większości badań na grupie osób dorosłych dotyczących problemów jelitowych stosuje się dawkę 20-40g suchego colostrum dziennie”, – podają badacze. ”Jednak optymalne dawkowanie oraz długość czasu podawania colostrum nie zostały określone.
To także wskazuje, że wielu badaczy opiera mylnie dawkę colostrum na wadze proszku, zamiast na określeniu poziomu bioaktywności produktu, które zależne jest od rasy, stada, momentu poboru i sposobu przetwarzania”.
W celu oceny jakości i bioaktywności dostępnych produktów z colostrum dr Playford i jego współpracownicy przeanalizowali 20 próbek z różnych części świata. Badacze stwierdzili różnice w badanych produktach w zakresie oceny wspierania i utrzymania integracji bariery jelitowej i jej funkcji.
„Z punktu widzenia prawno-marketingowego dostępne produkty z colostrum mają status produktów spożywczych – mówią naukowcy. Jednak zawierają one silne biologicznie związki aktywne, których działanie zostało potwierdzone na modelach in vivo i są stosowane w celach medycznych, można je więc uważać za nutraceutyki.
Odnośnie leków prawodawstwo wymaga dokładnej kontroli jakości. Większe różnice bioaktywności dawki standardowego produktu związane z przetwarzaniem lub innymi czynnikami są nieakceptowalne.
Aby starannie interpretować wyniki badań naukowych, szczególnie w przypadku wyników uzyskanych przez różnych badaczy, jakość colostrum musi być właściwie kontrolowana. Przed rozpoczęciem badania klinicznego sugerujemy sprawdzenie bioaktywności colostrum, ponieważ poleganie na wadze proszku, zawartości białek i czynników wzrostu jest niewystarczające. Dodatkowo, badacze muszą być pewni, że stosowane w badaniu colostrum nie zostało poddane działaniu temperatury powyżej 40°C.”
Published online
„Market variability in bioactivity between commercially available bovive colostrum for human use; implications for clinical trials”
Authors: R.J.Playford, M.Cattell, T.Marchbank
]]>Szczecińscy naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzili intensywne badania kliniczne z udziałem colostrum marki Genactiv. Udowodnili, że zażywanie preparatów opartych na tzw. pierwszym mleku (Colostrum) może uszczelnić jelita i zapobiec rozwojowi niektórych chorób autoimmunologicznych. Wyniki badań zostały już opublikowane w międzynarodowym i prestiżowym czasopiśmie żywieniowym - Nutrients.
Przeciekającym jelitem nazywa się stan, w którym przez uszkodzony, lub nieszczelny z innego powodu, nabłonek błony śluzowej jelit, do tkanek, a w konsekwencji do krwiobiegu przedostają się zbyt duże składowe treści pokarmowej. Mogą to być niestrawione łańcuchy białek, tłuszcze i substancje odpadowe, ale także, w skrajnych sytuacjach szkodliwe drobnoustroje, grzyby i pasożyty. W zdrowym organizmie elementy te nie przenikają przez naturalną barierę jelito/krew.
Dlaczego nadmierna przepuszczalność bariery jelitowej jest dla nas szkodliwa?
Choć jest to zagadnienie słabo opisane, to dwa obszary nie budzą jak dotąd większych kontrowersji – choroby autoimmunologiczne, lub bardziej precyzyjnie – różne patologie rozwijające się na bazie II lub III typu nadwrażliwości wg. Gell’a i Coombs’a, oraz alergie, czyli choroby rozwijające się głównie, choć nie wyłącznie na bazie nadwrażliwości typu I. Ponadto, nadmierna przenikliwość bariery jelitowej powoduje znacznie zwiększone ryzyko zapaleń w ścianie jelita, co zresztą leży najprawdopodobniej u podstaw rozwoju wspomnianych wyżej nadwrażliwości, a także może wiązać się z rozwojem takich chorób jak choroba Crohna lub colitis ulcerosa. Innym patologicznym skutkiem nadmiernej przepuszczalności jelit jest napływ toksycznych składników pokarmu do tkanek obwodowych, ze szczególnym uwzględnieniem wątroby, która najczęściej jako pierwsza pada ofiarą takiej toksyczności.
Bardzo ważnym wnioskiem płynącym z tego badania jest to, że na barierę jelitową pozytywnie wpływa colostrum, którego najwyższa jakość zapewnia skuteczność działania, czyli pobrane w ciągu pierwszych kilku godzin, z dobrego źródła i przetwarzane w procesie liofilizacji.
Link do oryginalnych wyników badań ze strony Nutrients https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409709/
Colostrum, czyli siara, to wspaniały twór natury, pierwszy pokarm powstający w gruczołach mlekowych matek-ssaków przed oraz do kilkunastu godzin po porodzie. Jego zadaniem jest dostarczenie nowonarodzonemu organizmowi substancji niezbędnych do właściwego rozwoju oraz aktywowanie działania układu odpornościowego. Oprócz tego colostrum pozwala uzyskać i utrzymywać prawidłową florę bakteryjną niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania jelit. W suplementach diety stosuje się najczęściej colostrum bovinum, czyli siarę bydlęcą, której skład jest zbliżony do colostrum ludzkiego, jego stosowanie jest więc skuteczne i całkowicie bezpieczne dla ludzi.
Liczba produktów zawierających colostrum bovinum stale rośnie. Warto pamiętać, że skuteczność działania tych produktów nie jest zawsze taka sama. W najnowszych badaniach przeprowadzonych przez zespół R.Playforda przeanalizowano 20 preparatów zawierających 100% colostrum, pochodzących z różnych krajów (USA, Nowa Zelandia, Wielka Brytania, Niemcy, Dania). Uzyskano informację, że różnice w bioaktywności mogą być znaczne.
Wnioski z badania:
R.J.Playford, M.Cattell, T.Marchbank; „Market variability in bioactivity between commercially available bovive colostrum for human use; implications for clinical trials”
]]>