
-
Skład colostrum i znaczenie poszczególnych jego składników w regulacji na poziomie ogólnoustrojowym, a także ich działanie miejscowe na błony śluzowe i skórę zostały w znacznym stopniu opisane. Do głównych efektów działania colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie oraz regeneracja tkanek. Efekty te uzyskiwane są za pośrednictwem działania obecnych w colostrum: hormonów, cytokin, enzymów, immunoglobulin oraz innych aktywnych polipeptydów, pochodnych kwasów nukleinowych i aminokwasów. Przedstawiamy badania, które potwierdzają działanie Colostrum Bovinum.
-
Najnowsze badania wskazują, że najwyżej jakości colostrum, szuszone metodą liofilizacji potrafi wzmocnić barierę jelitową oraz zahamować jego przeciekanie. Dowiedz się jakie benefity mogą z tego płynąć dla Ciebie i Twoich bliskich.
-
Colostrum bovinum (siara bydlęca) to złożony produkt pochodzenia naturalnego o wysokiej aktywności biologicznej. Podane doustnie wpływa ono istotnie na regulację wielu procesów i zjawisk związanych z zachowaniem zdrowia, w tym swoistej odpowiedzi immunologicznej, zapalenia i homeostazy jelitowej. Jednak naturalne pochodzenie colostrum wiąże się z możliwością występowania poważnych różnic w jakości poszczególnych produktów obecnych na rynku.
-
Colostrum czyli pierwsze mleko ssaków produkowane w czasie pierwszych dni po urodzeniu, jest bogate w szereg dobroczynnych substancji - zawiera immunoglobuliny, białka o działaniu przeciwbakteryjnym, czynniki wzrostu i wiele innych cennych składników. Jest to unikalny pokarm o szczególnych właściwościach, przygotowujący młody organizm do życia pozałonowego - umożliwia właściwe działanie układu pokarmowego i odpornościowego.
-
Colostrum jest pierwszym mlekiem ssaków produkowanym po urodzeniu i jest bogate w immunoglobuliny, białka antybakteryjne (np. laktoperoksydaza, laktoferyna) i inne bioaktywne czynniki, w tym czynniki wzrostu, m.in. insulinopodobny czynnik wzrostu typu 1 (IGF-1). Colostrum ma niebagatelny wpływ na wzrost, odżywianie i rozwój nowonarodzonego osobnika - przyczynia się do właściwego działania układu immunologicznego, wspiera eliminację infekcji, a także stymuluje wzrost układu pokarmowego. U dorosłych randomizowane badania kliniczne pokazały korzystny efekt doustnej suplementacji colostrum w redukcji zwiększonej przepuszczalności jelit wywołanej przez niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz indukowanej przez wysiłek fizyczny, a także w zmniejszeniu częstotliwości infekcji górnych dróg oddechowych. W niniejszym artykule „weźmiemy pod lupę” czynnik wzrostu IGF-1, ponieważ jego obecność w colostrum budzi wiele dyskusji.
-
Dr Raymond Playford, gastroenerolog kliniczny oraz główny prowadzący badanie, mówi: „ To było bardzo ważne odkrycie, że nie wszystkie produkty z colostrum są takie same. Producenci powinni zapewnić, że ich produkt jest zgodny i biologicznie aktywny, zamiast opierać ocenę jakości na zawartości immunoglobulin IgG i czynników wzrostu, szczególnie przed badaniami klinicznymi przy ich użyciu.”
-
Colostrum bovinum to jedyna substancja, która ma udowodnione klinicznie działanie zmniejszające nadmierną przepuszczalność jelit.
-
Aby starannie interpretować wyniki badań naukowych, szczególnie w przypadku wyników uzyskanych przez różnych badaczy, jakość colostrum musi być właściwie kontrolowana. Przed rozpoczęciem badania klinicznego sugerujemy sprawdzenie bioaktywności colostrum, ponieważ poleganie na wadze proszku, zawartości białek i czynników wzrostu jest niewystarczające. Dodatkowo, badacze muszą być pewni, że stosowane w badaniu colostrum nie zostało poddane działaniu temperatury powyżej 40°C.
Użyj strzałek w lewo/w prawo, aby poruszać się po pokazie slajdów lub przesuń palcem w lewo/w prawo, jeśli używasz urządzenia mobilnego