Flora bakteryjna
Flora bakteryjna składa się z drobnoustrojów, których najważniejszą rolą jest współpraca z ludzkim organizmem na zasadzie symbiozy lub komensalizmu. Wyróżniamy m.in. florę bakteryjną skóry, jamy ustnej, układu oddechowego, dróg moczowo-płciowych, czy przewodu pokarmowego.
Na szczególną uwagę zasługuje flora bakteryjna układu pokarmowego, ponieważ jest ona najliczniejsza i ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jej rolą jest m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i ochrona przed patogenami chorobotwórczymi.
Jak flora bakteryjna jelit wpływa na nasze zdrowie?
Flora bakteryjna jelit jest bardzo złożona – może występować w niej nawet do tysiąca różnych gatunków mikroorganizmów. Większość z nich znajduje się w jelicie grubym, ponieważ panujące tam warunki sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów.
Co więcej, każdy z nas ma swój własny, indywidualny skład mikrobiomu, który może ulegać zmianom podczas życia. Wpływają na niego m.in. dieta, styl życia, poziom stresu, przebyte choroby i przyjmowane leki.
Jedno z najbardziej znanych haseł dotyczących mikroflory to: „drugi mózg znajduje się w jelitach” i jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. Otóż flora bakteryjna jelit wpływa na procesy metaboliczne, przekształcając resztki pokarmowe m.in. w kwas masłowy, który decyduje np. o tym, czy cierpimy na zaparcia, biegunki lub zespół jelita drażliwego. Kwas masłowy redukuje stan zapalny, wzmacnia barierę jelitową i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Jak wiadomo na podstawie badań, praca układu pokarmowego wpływa także na nasz nastrój i samopoczucie. Według niektórych opracowań, przy zespole jelita drażliwego dochodzi do nieprawidłowości w transporcie serotoniny, co może powodować obniżenie nastroju chorego, a nawet rozwój depresji.
Oprócz tego mikroflora:
- wspiera wchłanianie składników odżywczych, w tym niezbędnych do życia witamin, minerałów i elektrolitów,
- stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcjami,
- oraz zapobiega przedostawaniu się szkodliwych patogenów.
Jak odbudować florę bakteryjną jelit?
Jednym ze sposobów na sprawdzenie, czy powinniśmy odbudować mikrobiom, jest badanie mikroflory bakteryjnej jelit. Dostępne są różnego rodzaju testy, m.in. na podstawie próbki kału. Mimo to problemy na tym tle można dość szybko wychwycić, obserwując u siebie następujące objawy: bóle brzucha i wzdęcia, częste parcie na stolec, utratę wagi, biegunki lub zaparcia, nudności, wymioty, czy zmianę konsystencji stolca. Do zaburzeń mikrobioty dochodzi również po antybiotykoterapii, operacjach chirurgicznych i przebytych chorobach.
Odbudowanie flory bakteryjnej jelit polega przede wszystkim na włączeniu do codziennej diety produktów bogatych w bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus sp, m.in. kefiry, jogurty, maślanki. Warto wesprzeć organizm również poprzez stosowanie probiotyków w formie suplementów diety. Ważnym wskazaniem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit jest też unikanie cukrów i węglowodanów prostych oraz mocno przetworzonej żywności zawierającej tłuszcze trans, chemię i konserwanty. Zaleca się jadłospis bogaty w błonnik, fermentowane produktu mleczne oraz kiszonki.
Naturalna flora bakteryjna a colostrum
Jednym ze skutecznych sposobów odbudowy naturalnej flory bakteryjnej jest przyjmowanie wspomnianych już probiotyków i prebiotyków. Funkcję prebiotyku pełni colostrum bovinum, czyli siara bydlęca, która aktywnie wspiera odnowę i rozwój dobrej flory jelitowej. Może być bez przeszkód stosowane również w trakcie oraz po antybiotykoterapii. Protekcyjne działanie colostrum na florę jelitową zostało udowodnione naukowo: zawarte w nim składniki aktywne zmniejszają częstotliwość infekcji bakteryjnych i wirusowych, uszczelniają barierę jelitową i działają przeciwzapalnie.
Źródła:
https://genactiv.pl/blogs/poradnik/zyj-w-zgodzie-ze-swoim-wewnetrznym-lokatorem