🚚 Wysyłka w 24 H. Darmowa dostawa od 300 zł. 🚚 Wysyłka w 24 H. Darmowa dostawa od 300 zł.
Kilka słów o mleku klaczy

Kilka słów o mleku klaczy

Mleko klaczy – dar natury

Nie bez przyczyny o ludziach z mocną odpornością mówimy, że mają końskie zdrowie - koń od wieków był symbolem siły, zdrowia i żywotności. Lecznicze właściwości kobylego mleka są znane w świecie medycyny już od czasów Hipokratesa. W starożytności stosowano je w leczeniu wielu schorzeń, a także do pielęgnacji ciała. W drugiej połowie XX wieku po serii badań w różnych obszarach nauki lekarze potwierdzili lecznicze właściwości mleka klaczy. Dzięki temu znalazło ono szerokie zastosowanie w medycynie oraz kosmetologii. Mleko kobyle zdobyło swoje uznanie, ponieważ stanowi cenne źródło lizozymu, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Lizozym wspiera mechanizmy nieswoistej odporności humoralnej. Z tego względu mleko klaczy jest produktem stosowanym m.in. jako alternatywa dla osób uczulonych na mleko krowie. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniej kompozycji białek. Mleko klaczy zawiera też mniej substancji uczulających, czyli kazeiny i beta-laktoglobuliny.

Dlaczego mleko klaczy jest wyjątkowe?

Unikalność mleka klaczy w porównaniu z mlekiem krowim czy kozim polega na o wiele lepszej tolerancji przez ludzki organizm. Jest ono lekkostrawne i łatwo przyswajalne dzięki precypitatowi (osadowi) wytwarzanemu podczas trawienia przez człowieka. Podobnie jak mleko kobiece mleko klaczy należy do tzw. typu albuminowego. Mleka kozie i krowie zaliczają się do typu kazeinowego, a to właśnie kazeina jest jednym z najczęściej uczulających składników.

Jakie składniki zawiera mleko klaczy?

Mleko klaczy jest słodsze w smaku od mleka krowiego ze względu na większą zawartość laktozy. Jej poziom wynosi ok. 6-7 % (porównywalnie z mlekiem kobiecym). W związku z tym nie będzie wskazane dla osób z nietolerancją laktozy, ale okaże się idealne dla uczulonych na kazeinę – jest jej ponad dwukrotnie mniej niż w mleku krowim, a podczas trawienia przez człowieka tworzy ono delikatny, miękki osad kazeinowy, który jest łatwiej trawiony niż koagulujące w twardy skrzep mleka innych gatunków.

Mleko klaczy zawiera również wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, wielonienasycone kwasy tłuszczowe - linolenowy i linolowy (niezbędne do prawidłowego wzrostu odporności, zwłaszcza u dzieci) oraz wspomniany już lizozym charakteryzujący się działaniem antybakteryjnym i przeciwwirusowym.

Badania kliniczne dowodzą, że karmienie mlekiem końskim jest zalecane w przypadku niemowląt oraz osób dorosłych chcących podnieść poziom odporności i wytrzymałości swojego organizmu. Mleko klaczy stosowane regularnie może spowalniać starzenie się komórek, działać antybakteryjnie, ułatwiać odtruwanie organizmu, wspomagać gojenie ran. Jest wskazane osobom potrzebującym modulacji układu odpornościowego i nerwowego, np. przy bezsenności, nadpobudliwości, stresie czy depresji. W jego składzie najważniejszą funkcję pełnią 3 cenne białka serwatkowe:

  • IgA i IgM – zapewniające ochronę przed bakteriami, wirusami, pasożytami.
  • Lizozym – o działaniu podobnym do laktoferyny, głównie antybakteryjnym, przeciwzapalnym oraz antywirusowym. Jego zawartość w mleku klaczy jest niemal cztery razy większa niż w mleku kobiecym.
  • Laktoferyna – o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, a także potencjalnie przeciwnowotworowych.

 

Jakie zastosowanie ma mleko klaczy?

Czynniki zawarte w mleku klaczy wykazują pozytywny wpływ na ludzki organizm, aktywując i regulując układ odpornościowy. Mają też działanie prebiotyczne, dzięki czemu doskonale wpływają na stan jelit. Mleko kobyle skutecznie wspiera zdrowie osób z różnymi dolegliwościami, w tym także schorzeniami o podłożu alergicznym - mleko klaczy jest najmniej alergennym zamiennikiem mleka krowiego spośród mlek innych gatunków wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Co więcej, spowalnia ono proces starzenia się komórek oraz ma dobry wpływ na rozwój mózgu. Aktualnie prowadzone są badania dotyczące wpływu mleka klaczy na stan pacjentów z chorobą Alzheimera.

 

Alergia na mleko krowie, a działanie mleka klaczy

Alergia na mleko krowie to coraz częstszy problem, szczególnie uciążliwy w przypadku dzieci. Mówiąc dokładniej jest to alergia na białka obecne w mleku krowim – beta-laktoglobulinę czy kazeiny. Jednym ze sposobów radzenia sobie z tym problemem jest podawanie mleka innych ssaków – kóz, klaczy czy owiec.

Najbardziej wartościowe jest mleko klaczy ze względu na fakt, że kompozycja jego białek jest zbliżona do kompozycji białek mleka kobiecego.
W obu rodzajach mleka przeważają białka serwatkowe, podczas gdy w mleku krowim czy kozim przeważają kazeiny.

Dodatkowo, kazeiny obecne w mleku klaczy lub kobiecym różnią się kazein w mleku krowim czy kozim, gdyż podczas trawienia tworzą delikatny, łatwy do strawienia, precypitat zamiast twardego skrzepu. Dlatego też z mleka klaczy nie można wyprodukować sera.

Mleko klaczy jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zachęcamy do obejrzenia poniższego materiału video, który jeszcze bardziej przybliży Wam temat mleka klaczy.

 

Suplementacja Mlekiem klaczy

Mleko klaczy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a przy tym jest produktem hipoalergicznym. Wykorzystuje się je m.in. w pediatrii ze względu na wysoką zawartość NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). NNKT nie są wytwarzane samoistnie przez organizm człowieka, dlatego stanowią istotny składnik mieszanek podawanych niemowlętom. Ze względu na niską zawartość białek i soli mineralnych mleko kobyle wpływa korzystnie także na stan nerek noworodków. Podsumowując, suplementacja mlekiem klaczy jest zalecana wspomagająco przy:

  • potrzebie ogólnego wzmocnienia organizmu,
  • osłabieniu odporności,
  • rekonwalescencji,
  • anemii,
  • antybiotykoterapii,
  • detoksykacji organizmu.

Jak dbamy o nasze konie?

Mleko pozyskujemy z naszej hodowli. Zwierzęta przebywają w gospodarstwie położonym na obszarze Natura2000. Mają do dyspozycji 50 hektarów trwałych użytków zielonych, z czego większość stanowią pastwiska. Mleko jest pozyskiwane od klaczy raz dziennie. Pobór rozpoczynamy od momentu, w którym źrebię kończy dwa miesiące i poza mlekiem matki spożywa również pasze stałe. Surowiec pobieramy wyłącznie z nadwyżek mleka z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa i higieny poboru, a przy tym bez szkody dla zwierząt.

Świeżość i bogactwo substancji odżywczych

Suplementy Genactiv nie podlegają procesom standaryzacji, odtłuszczania czy filtracji. Nie dodajemy ani nie usuwamy żadnych substancji. Produkty mają formę sproszkowaną i są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Można rozpuszczać je w niewielkiej ilości wody lub spożywać w formie suchej. Nie należy wsypywać ich jedynie do gorących płynów, gdyż bioaktywne związki białkowe (takie jak lizozym, immunoglobuliny, czynniki wzrostu, czy laktoferyna) ulegają denaturacji w wysokiej temperaturze.

Naszym klientem oferujemy produkt najwyższej jakości, który zachowuje wszystkie naturalne właściwości i bogactwo substancji odżywczych. Stale współpracujemy z certyfikowanymi laboratoriami badawczymi w Polsce i za granicą. Możemy zagwarantować zachowanie najwyższej skuteczności i jakości odpowiadającej świeżemu mleku klaczy.

BIBLIOGRAFIA:

    1. https://www.researchgate.net/publication/223016024_Protein_and_fat_composition_of_mare%27s_milk_Some_nutritional_remarks_with_reference_to_human_and_cow%27s_milk
    2. https://www.scielo.br/j/cta/a/TpqyRP5b7krCgZTWwF5BtnD/?lang=en
    3. http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
    4. https://www.researchgate.net/publication/262728526_Horse_Milk_the_Composition_Equine_Milk_Proteins_Milk_Allergy_and_Homology_between_Mammal_Species_with_Horse
Unikalność mleka klaczy w porównaniu z mlekiem krowim czy kozim polega na o wiele lepszej tolerancji przez ludzki organizm. Jest ono lekkostrawne i łatwo przyswajalne dzięki precypitatowi (osadowi) wytwarzanemu podczas trawienia przez człowieka. Podobnie jak mleko kobiece mleko klaczy należy do tzw. typu albuminowego. Mleka kozie i krowie zaliczają się do typu kazeinowego, a to właśnie kazeina jest jednym z najczęściej uczulających składników.
Koszyk
Do darmowej dostawy zostało Tobie
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • PayPal
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
  • płatność za pobraniem
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy