Colostrum – probiotyk czy prebiotyk? Różnica jednej litery, a jednak…
Czym są probiotyki?
Probiotyki, to żywe bakterie lub inne mikroorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Zamieszkując przewód pokarmowy wpływają na jego działanie – zarówno trawienie i wchłanianie, jak i na funkcje immunologiczne. Normalna mikrobiota jelitowa zawiera (wg. różnych źródeł) od 100 do 300, a nawet 1000 różnych szczepów bakterii, grzybów i pierwotniaków. Tworzą one masę ok. 1,5 kilograma i zawierają do 100 bilionów komórek – 10 razy więcej niż wszystkie nasze komórki organizmu razem wzięte. Mikrobiota jelitowa każdego człowieka (ale również zwierzęcia) jest wyjątkowa i dopasowana do każdego organizmu. W przypadku, gdy czynniki zewnętrzne (np. antybiotykoterapia) lub wewnętrzne (np. zapalenie w jelitach) spowodują niekorzystne zmiany w składzie i kondycji drobnoustrojów jelitowych powodując dysbiozę, warto zadbać o odbudowę własnej, unikalnej mikrobioty.
Jakie jest znaczenie colostrum dla kondycji naszych jelit?
Suplementacja colostrum nie służy zastąpieniu lub uzupełnieniu fizjologicznej mikrobioty jelitowej, może natomiast wspomóc jej odbudowę w sytuacji, gdy dojdzie do jej częściowego zniszczenia.
Trzeba bowiem pamiętać, że sytuacje takie zdarzać się mogą nawet po poważniejszych błędach dietetycznych, a już z pewnością po niektórych lekach. Wtedy wsparcie prebiotyczne dostarczane przez bioaktywne składniki colostrum dla wypartych z jelita naszych własnych drobnoustrojów, które zwykle ukrywają się m.in. w wyrostku robaczkowym, może być bezcennym działaniem chroniącym nas przed dysbiozą.
Colostrum jest doskonałym PREBIOTYKIEM, czyli zestawem wielu substancji wspierających zagnieżdżanie i rozwój mikroorganizmów przydatnych jelitom. Należy do nich na przykład laktoferyna, której działanie bifidogenne, tzn. pobudzające m.in. rozwój probiotycznych szczepów bifidobacterium zostało wielokrotnie naukowo opisane.
Właściwy skład i stan mikrobioty w naszych jelitach, choć jest niezwykle ważnym elementem homeostazy jelitowej, czy inaczej równowagi w tym narządzie, to jednak nie wszystko co może ulec zaburzeniu zarówno u dzieci starszych niż noworodki, jak i u dorosłych.
Jedną z najważniejszych, stosunkowo niedawno odkrytych patologii jelit jest nadmierny wzrost przepuszczalności bariery nabłonkowej w ich błonie śluzowej. Uszkodzony, nadmiernie przepuszczalny nabłonek jelitowy w doskonały sposób goi się i uszczelnia pod wpływem działania colostrum. I udowodniono to zarówno w badaniach bezpośrednich wycinków z nabłonka jelitowego, jak i poprzez potwierdzone badaniami laboratoryjnymi (testy na zawartość zonuliny w kale i różnicowe wchłanianie cukrów – laktulozy i mannitolu) odzyskanie szczelności nabłonka w wyniku suplementacji colostrum u osób z nadmierną przenikliwością bariery jelitowej. I bardzo ważna uwaga: efektu tego nie uzyskiwano dzięki zastosowaniu bardzo wysokich, stosowanych zazwyczaj u sportowców dawek idących w dziesiątki gramów na dobę. Wystarczały dawki 2 X 500 mg na dobę przez zaledwie 20 dni by uzyskać pożądany efekt.