Siara
Siara to alternatywna nazwa colostrum. Jest naturalną substancją, która powstaje w gruczole mlekowym wszystkich ssaków, w tym ludzi. Wytwarza się pod sam koniec ciąży do kilkudziesięciu (72) godzin po porodzie. Od mleka różni się przede wszystkim większą zawartością biologicznie aktywnych substancji. Jest ich ponad 250, z czego większość stanowią substancje białkowe, witaminy i sole mineralne.
Siara mleka, czyli inaczej colostrum, odgrywa ważną rolę w życiu noworodka. To pierwszy pokarm nowonarodzonego ssaka, będący aktywnym biologicznie regulatorem systemu odpornościowego. Reguluje układ immunologiczny i przewód pokarmowy niemowlęcia, przygotowując jego organizm do życia pozałonowego. W późniejszym czasie przekształca się w wysokoenergetyczne mleko.
Czym jest siara?
Ze względu na bogatą w składniki odżywcze zawartość siary, stosuje się ją jako suplement diety. Do produkcji tego typu preparatów pobierana jest siarę bydlęca, czyli pochodzącą od krów. Najwięcej wartości ma colostrum pozyskiwane maksymalnie do 2 godzin po porodzie. Wówczas zawiera najwięcej cennych albumin, a także mniej lipidów i laktozy niż mleko.
Siara mleka krowiego jest zbliżona do swojego ludzkiego odpowiednika. Badania wykazują, że stanowi skuteczną i w pełni bezpieczną substancję dla ludzi w każdym wieku. Nie ma przeciwwskazań do suplementowania się siarą w ciąży, podczas antybiotykoterapii, czy przy chorobie nowotworowej.
Skład siary mleka krowiego
Colostrum bovinum zawiera ponad 250 bioaktywnych czynników m.in. o działaniu immunologicznym. Wśród tych składników znajdują się m.in.: laktoferyna (hamuje wzrost tkanek nowotworowych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo), lizozym (wykazujący właściwości bakteriobójcze), immunoglobuliny (w szczególności klasy IgG, które chronią organizm przed chorobotwórczymi patogenami), laktoza (wspierająca aktywność mikrobiomu jelitowego i dodająca energii), cytokiny (odpowiadają za procesy odpornościowe), witaminy i składniki mineralne, a także kolostrynina łagodząca objawy alergii i zapobiegająca odkładaniu się w mózgu beta-amyloidu (w efekcie może hamować postęp choroby Alzheimera).
Siara bydlęca – zastosowanie
Do wytwarzania suplementów i kosmetyków wykorzystuje się również siarę kozią. Jednak kozy są mniejszymi zwierzętami niż krowy, co powoduje, że pobiera się od nich znacznie mniej surowca. Z tego względu na rynku o wiele częściej stosowana jest właśnie siara bydlęca.
Działanie siary krowiej na organizm człowieka polega przede wszystkim na modulacji układu immunologicznego. Naturalne i niemodyfikowane colostrum przywraca również szczelność bariery jelitowej (redukuje uwalnianie zonuliny, czyli białka, które fizjologicznie rozszczelnia nabłonki). Utrzymuje właściwą mikrobiotę w jelitach, zabezpieczając integralność tkanek przewodu pokarmowego przed przenikaniem do krwioobiegu patogenów, toksyn i innych substancji, które mają negatywny wpływ na organizm. Oprócz tego wspiera i przyspiesza procesy naprawcze w organizmie, takie jak gojenie oraz redukcja zapalenia.
Na co stosować siarę?
Szeroki zakres działania siary bydlęcej powoduje, że może być stosowana jako suplement w celu wsparcia odporności, poprawy ogólnego samopoczucia i zwiększenia energii, przy problemach wieku starszego, po treningu sportowym (przyspiesza regenerację po wysiłku), jako prebiotyk, a także do pielęgnacji cery, skóry głowy (chroni i stymuluje wzrost włosów), oraz jako produkt hamujący procesy starzenia się i łagodzący podrażnienia.
Siara krowia może być suplementowana w celu wzmocnienia odporności u osób, które cierpią na przewlekłe infekcje. Będzie też pomocna przy normalizowaniu zaburzeń pracy układu immunologicznego, podczas rekonwalescencji, oraz w trakcie lub po przewlekłej i intensywnej antybiotykoterapii (colostrum jest prebiotykiem). Przygotuje ciało do intensywnego wysiłku i przyspieszy regenerację po treningu. Może być stosowana także po to, aby wzmocnić siły witalne i zadbać o organizm przy długotrwałym stresie, zmęczeniu, czy w okresie wzmożonych zachorowań.