Kiedy i jak stosować Colostrum?
Colostrum jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach (do 72h) po porodzie. Najistotniejszą cechą różniącą je od mleka jest jednak przede wszystkim ogromna zawartość (około 250 różnych składowych) biologicznie aktywnych substancji, głównie białkowych, a także witamin i soli mineralnych.
Co wyróżnia colostrum Genactiv?
Firma Genactiv stosuje opracowaną przez siebie metodę suszenia colostrum wykorzystując procesy zamrażania i liofilizacji. Dzięki temu colostrum firmy Genactiv zachowuje pełną wartość produktu świeżego.
Jedynie metoda zamrażania i liofilizacji gwarantuje utrzymanie wartości biologicznej produktu świeżego. Temperatura procesu w żadnym momencie nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu aktywne związki białkowe nie podlegają denaturacji.
Suszenie z wykorzystaniem wysokiej temperatury powoduje zmianę właściwości surowca – cenne substancje aktywne zostają zniszczone, zmienia się też smak i zapach otrzymanego suchego produktu.
Proces liofilizacji jest zdecydowanie wolniejszy i droższy niż proces suszenia w wysokiej temperaturze, lecz gwarantuje zachowanie właściwości produktu naturalnego.
Firma Genactiv uzyskuje colostrum w ciągu 1-2 godzin od rozpoczęcia laktacji.
Colostrum wytwarzane jest w gruczołach mlecznych jedynie przez kilka pierwszych godzin po rozpoczęciu laktacji. Jego skład w miarę upływu czasu zmienia się stopniowo w mleko.
Colostrum wytwarzane jest w gruczołach mlecznych jedynie przez kilka pierwszych godzin po rozpoczęciu laktacji. Jego skład w miarę upływu czasu zmienia się stopniowo w mleko.
Colostrum, które zostało zmienione poprzez usunięcie tłuszczu, kazeiny czy innych składników, wbrew opisom na opakowaniu produktów, nie jest już naturalnym colostrum. Jego działania nie można utożsamiać z działaniem colostrum o pełnym składzie.
Firma Genactiv pozyskuje colostrum od krów ze stada hodowanego w Wielkopolsce. Stado podlega stałej kontroli weterynaryjnej, a colostrum pobiera się wyłącznie od krów w pełni zdrowych, we wzorowych warunkach higienicznych. Dzięki takim rygorom colostrum firmy Genactiv uzyskało certyfikaty bezpieczeństwa i czystości.
W związku z tym, że colostrum, aby zachowało swoje wyjątkowe właściwości, nie może być poddane żadnej obróbce termicznej, bardzo istotne jest, w jaki sposób i od jakich krów jest pozyskiwane. Ważna jest zdrowotność krów, warunki w jakich są hodowane, warunki higieniczne w jakich pobiera się colostrum. Niektórzy producenci kupują colostrum z wielu małych gospodarstw, nie mając kontroli nad hodowanym w nich bydłem.