Hormony wzrostu
Hormon wzrostu (somatotropina, skrót GH) jest polipeptydowym hormonem zbudowanym z około 191 aminokwasów. Wytwarza go płat przysadki mózgowej, odpowiadając tym samym na regulację przez somatostatynę (hamuje wydzielanie hormonu wzrostu) oraz somatoliberynę (zwiększa wydzielanie GH).
Poprzez pośrednictwo insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, somatotropina stymuluje wzrost narządów organizmu, wzrost tkanek, chrząstek nasadowych kości długich, a także pobudza syntezę kwasów nukleinowych. Poza tym nasila procesy syntezy białek, podziału komórkowego i wpływa na hiperglikemię oraz lipolizę. Zwiększa gęstość mineralną kości, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową i działa antagonistycznie w stosunku do insuliny.
Kiedy wydziela się hormon wzrostu? Najintensywniej nocą i podczas głębokiego snu. Jednocześnie jego wydzielanie ma ścisły związek z wiekiem, płcią, oraz stopniem odżywienia pacjenta.
Zalety hormonu wzrostu
Wśród zalet hormonu wzrostu można wymienić zwiększenie masy i siły mięśniowej. Wspomaga też redukcję tkanki tłuszczowej (przyspiesza rozpad lipidów i lipolizę), wzmacnia kości i przyspiesza ich wzrost. GH zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wspomaga potencję oraz libido. Odgrywa ważną rolę podczas regeneracji mózgu, komórek i wielu narządów. Ma silne działanie anaboliczne, dlatego przyczynia się do przyrostu siły i masy mięśniowej.
Hormon wzrostu – skutki uboczne
Działanie hormonu wzrostu przyjmowanego w nadmiarze skutkuje m.in. hiperglikemią, nudnościami i wymiotami, zaburzeniami widzenia, spadkiem stężenia tyroksyny i zwiększenie, trójodotyroniny, silnymi lub nawracającymi bólami głowy, nasileniem obwodowej konwersji hormonów tarczycy, czy dysplazją bliższej nasady kości udowej.
Według badań, doustne przyjmowanie colostrum, które zawiera czynnik wzrostu IGF-1 nie powoduje jednocześnie wzrostu poziomu IGF-1 we krwi. Dlatego jest ono w pełni bezpieczne i nieuznawane za substancję zakazaną stosowaną jako doping. Colostrum może być suplementowane przed sportowców, którzy chcą uzyskać dobroczynny wpływ na zdrowie jelit i działanie układu immunologicznego.