Polipeptydy

Polipeptydy to peptydy zawierające w cząsteczce od 10 do 100 aminokwasów; są białkami zbudowanymi z pojedynczego lub kilku łańcuchów polipeptydów. Jak powstają polipeptydy? Na początku białka są trawione w żołądku pod wpływem pepsyny (enzymu obecnego w soku żołądkowym). Wtedy przekształcają się w polipeptydy, a następnie ulegają dalszemu procesowi trawiennemu w dwunastnicy. Później, pod wpływem enzymów trzustkowych dochodzi do ich rozkładu do oligopeptydów. Na samym końcu są trawione w jelicie cienkim, gdzie peptydazy rozkładają je na aminokwasy.

Jak działają naturalne polipeptydy?

Polipeptydy to jedne z najbardziej naturalnych związków bioaktywnych. Rolą tych białek jest m.in. działanie hormonalne – stanowią one przekaźniki chemiczne odpowiadające za połączenia między komórkami, tkankami i narządami.

Istotnym peptydem jest np. polipeptyd trzustkowy, które produkują komórki typu PP rozproszonego układu hormonalnego w przewodzie pokarmowym. Badania tego polipeptydu pozwalają zdiagnozować wiele chorób trzustki oraz układu trawiennego. Pełni on ważną funkcję w procesach zachodzących w gruczole trzustkowym. Składa się z 36 aminokwasów i działa jako regulator ogólnych czynności wydzielniczych trzustki, nerek, układu naczyniowego oraz przewodu pokarmowego.

Co jeszcze warto wiedzieć? Peptydy wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym czy kosmetycznym mogą zastępować składniki, których brakuje w organizmie albo stymulować go do produkowania tych składników. Polipeptydy to m.in. częsty składnik preparatów kosmetycznych, gdyż pozwalają ograniczyć podrażnienia skóry wrażliwej oraz pierwsze oznaki starzenia.

Polipeptydy jako jeden ze składników colostrum

W przypadku suplementów diety, źródłem polipeptydów zwanych kolostryniną jest colostrum bovinum. Dowiedziono, że mogą one odgrywać istotną rolę w łagodzeniu objawów demencji, depresji, spadku funkcji poznawczych postępujących wraz z biegiem lat. Dodatkowo zmniejszają ekspresję chemokin i cytokin zapalnych, chronią przed stresem oksydacyjnym, oraz zapobiegają agregacji beta-amyloidu. Mogą być pomocne w zmniejszeniu procesów zapalnych poprzedzających chorobę Alzheimera.

Kolostrynina w colostrum bovinum to mieszanka około 32 niskocząsteczkowych peptydów, czyli naturalnie występującego kompleksu białek. Według wyników badań naukowych, kolostrynina jako polipeptyd wpływa na wydłużenie życia komórek, poprawia pamięć długoterminową, obniża liczbę wolnych rodników w organizmie. Może również stabilizować lub poprawiać stan osób z chorobą Alzheimera.

Poza zawartością tego cennego, naturalnego polipeptydu, colostrum bovinum silnie oddziałuje na cały układ odpornościowy. Wspiera jego pracę, regulując funkcjonowanie jelit i wspomagając inne elementy układu immunologicznego. Chroni m.in. przed zachorowaniem na sezonowe infekcje dróg oddechowych.

Poza polipeptydami, w colostrum znajduje się również wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe (lizozym, linolenowy, linolowy), czy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką plików cookies. Więcej informacji Preferencje plików cookie.

Koszyk
DARMOWA DOSTAWA Z OKAZJI BLACK FRIDAY
DARMOWA DOSTAWA Z OKAZJI BLACK FRIDAY
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa
  • płatność za pobraniem
  • Apple Pay
  • PayPal
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy