Patogen
Patogen to czynnik odpowiedzialny za wywoływanie chorób, zarówno tych o niewielkim wpływie na zdrowie, jak i zagrażających życiu. Opisując co to jest patogen, warto zwrócić uwagę, iż nie wszystkie bakterie są chorobotwórcze.
Wiele gatunków drobnoustrojów występujących w ludzkim ciele stanowi integralną i niezbędną część mikroflory. Niektóre z mikroorganizmów są wysoce użyteczne i ważne dla rozmaitych procesów biologicznych, w tym dla funkcjonowania układu immunologicznego i układu pokarmowego.
Natomiast patogeny chorobotwórcze to te drobnoustroje, których zadaniem jest zainfekowanie organizmu, rozprzestrzenianie się, przetrwanie i dalszy rozwój choroby.
Patogen – co to jest i jakie są rodzaje patogenów?
Patogeny w organizmie dzielą się ożywione i nieożywione. Do pierwszej kategorii zaliczają się mikroorganizmy takie jak bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby i priony. Patogenem nieożywionym będą z kolei substancje toksyczne, trucizny, a także substancje żrące i fizyczne, a nawet zbyt wysoka lub niska temperaturę oraz czynniki psychiczne.
Patogen może zostać przeniesiony do organizmu w sposób bezpośredni lub pośredni. Do zakażenia dochodzi więc m.in. przez drogę powietrzno-kropelkową (kaszel, śmiech, kichanie), wypicie skażonej wody lub spożycie skażonej żywności, a także poprzez kontakt z zarażonym zwierzęciem, np. owadem.
Bardzo ważnym rodzajem jest patogen alarmowy. To grupa drobnoustrojów, które wytworzyły mechanizmy obronne na lekarstwa, w tym antybiotyki. Z tego względu są wyjątkowo trudne do zwalczenia. Potrafią przetrwać w niekorzystnych warunkach, a ich rozprzestrzeniania się może prowadzić do epidemii. Wśród nich wymienia się m.in. gronkowca złocistego, dwoinkę zapalenia płuc, wirusy zapalenia wątroby typu B i C, enterokoki, a także wirusa HIV. Do zakażenia patogenami alarmowymi dochodzi najczęściej podczas pobytu w szpitalu.
Patogeny chorobotwórcze. Przykłady
Patogeny chorobotwórcze to grupa bakterii, wirusów i pasożytów, które wywołują stan choroby w organizmie. Przykładowo, patogeny jelitowe często powodują wymioty, biegunki, nudności, bóle brzucha i podwyższoną temperaturę ciała.
Do patogenów najczęściej wywołujących infekcje żołądkowo-jelitowe należą: bakterie Clostridioides difficile, chorobotwórcze odmiany Escherichia coli, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae; wirusy, np. Rotavirus A, Adenovirus, Astrovirus, Sapovirus, a także pasożyty, np. Cryptosporidium spp., Cyclospora cayetanensis, Giardia lamblia.
W celu diagnostyki patogenów jelitowych, należy zgłosić się na badania wykrywające czynniki infekcyjne odpowiedzialne za stany zapalne żołądka i jelit.
Patogeny jelitowe a colostrum bovinum
Patogeny w organizmie, które powodują objawy ze strony układu pokarmowego, zwalcza się za pomocą leków i czynności wskazanych przez lekarza. Oczywiście lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto co jakiś czas sięgać po naturalne, sprawdzone suplementy diety wspierające ochronę organizmu przed chorobotwórczymi patogenami.
Jedną z takich substancji jest colostrum bovinum, które wzmacnia barierę jelitową (uszczelnia ją), chroniąc przed przedostawaniem się szkodliwych patogenów i toksyn do organizmu. Oprócz tego wykazuje działanie immunomodulacyjne, a także wpływa na rozwój oraz utrzymanie prawidłowej mikrobioty jelita.
Źródła: