🚚 Wysyłka w 24 H. Darmowa dostawa od 300 zł. 🚚 Wysyłka w 24 H. Darmowa dostawa od 300 zł.
Sortuj : Filtry :

Witamina B2 - ryboflawina

Witamina B2, nazywana również ryboflawiną, uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Jest rozpuszczalna w wodzie, a dostarczana wraz z pozostałymi witaminami, aktywuje ich działanie. Jednak jako podstawową funkcję tego związku wskazuje się udział w wytwarzaniu podstawowych koenzymów, które wpływają na liczne procesy metaboliczne.

Ryboflawina (B2) występuje we wszystkich tkankach naszego organizmu. Jej niedobory to problem, na który są narażone m.in. osoby z chorobą alkoholową, żyjące w przewlekłym stresie i ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Częste objawy niedoboru witaminy B2 to np. ból gardła, zapalenie języka i warg, migreny oraz wypadanie włosów.

Charakterystyka witaminy B2 (ryboflawiny)

Ryboflawina (B2) jest rozpuszczalna w wodzie, odporna działanie temperatury i stabilna chemicznie. Pełni funkcję przeciwutleniającą, w wyniku czego jest niezbędna do zachodzenia wielu reakcji utleniania-redukcji.

Poszczególne badania wykazują, że witamina B2 przeciwdziała starzeniu się, łagodzi toksyczne działanie niektórych leków, oraz może mieć potencjalny wpływ na redukcję stresu oksydacyjnego. Jej najważniejsze funkcje wymieniane w literaturze to: wsparcie układu odpornościowego, wsparcie układu nerwowego i wpływ na narząd wzroku (umożliwia transport tlenu w soczewce, zmniejsza ryzyko zaćmy).

Witamina B2 - właściwości:

  • uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
  • reguluje ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni,
  • łagodzi zmęczenie i znużenie,
  • zmniejsza częstotliwość i długość trwania ataków migreny,
  • zapewnia prawidłowy wzrost u dzieci,
  • decyduje o prawidłowej pracy układu nerwowego,
  • dba o gospodarkę hormonalną,
  • chroni drogi oddechowe przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi,
  • wzmacnia działanie insuliny,
  • jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, który działa przeciwzapalnie,
  • ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe,
  • uczestniczy w procesach przemiany materii.

Podsumowując, warto wiedzieć, że ryboflawina (B2):

  • uczestniczy w syntezie ważnych koenzymów związanych z dostarczaniem energii;
  • bierze udział w przebiegu podstawowych szlaków metabolicznych;
  • umożliwia metabolizację niektórych leków, przemianę folianów oraz witamin B3 i B5;
  • przeciwdziała zaćmie i wpływa na przebieg procesu widzenia o zmierzchu;
  • uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek;
  • pełni istotne funkcje w prawidłowym działaniu układu nerwowego i odpornościowego.

Przyczyny, objawy i skutki niedoboru witaminy B2

Niedobory ryboflawiny występują najczęściej u osób starszych, żyjących w długotrwałym stresie, z chorobą alkoholową, skrajnie niedożywionych, a także dzieci i młodzieży w okresie wzrostu oraz u sportowców z dużą intensywnością aktywności fizycznej. Niedobór witaminy B2 rozpoznamy przede wszystkim po:

  • bólu gardła,
  • przekrwieniu i obrzęku błon śluzowych,
  • zmianach w jamie ustnej,
  • zapaleniu warg i zapaleniu języka,
  • wypadaniu włosów i pogorszeniu kondycji paznokci,
  • zapaleniu skóry (stan zapalny, łojotok),
  • rozwoju zaćmy,
  • zawrotach głowy,
  • bezsenności,
  • rozdrażnieniu, drażliwości, zmęczeniu,
  • migrenach.

Skutki niedoboru witaminy B2 to przede wszystkim niedokrwistość, problemy z widzeniem (uczucie piasku pod powiekami, zmętnienie soczewki, światłowstręt), a także zmiany w układzie nerwowych i jamie ustnej. Gdy w organizmie jest zbyt mało ryboflawiny (B2), często rozwija się zapalenie śluzówki jamy ustnej, języka i nosa, występują zajady, afty, pleśniawki oraz łuszczenie się skóry twarzy.

Niestety braki tego składnika w organizmie bywają trudne do rozpoznania. Ze względu na fakt, iż objawy niedoboru nie są charakterystyczne, często mogą być mylone z innymi schorzeniami.

Przyczyny, objawy i skutki nadmiaru witaminy B2

W dotychczas przeprowadzonych badaniach nie wykazano wpływu nadmiaru ryboflawiny (B2) na organizm człowieka. Jedynym odnotowanym skutkiem jest zmiana barwy moczu na ciemnożółtą.

Poza tym przy doustnym zażywaniu ryboflawiny w dawce powyżej 27 mg na dobę, wchłanianie tego związku ulega osłabieniu, z kolei jego nadmiar jest usuwany wraz z moczem. W przypadku przedawkowania witaminy B2 mogą też pojawić dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jak uzupełnić witaminę B2?

Zapotrzebowanie na witaminę B2 zależy od wieku, płci oraz kondycji organizmu. Z reguły dla kobiet zalecana dawka wynosi 1,1 mg dziennie, dla mężczyzn 1,3 mg, dla kobiet w ciąży 1,4 mg, a dla kobiet w okresie laktacji 1,6 mg. Dzieci od 1 roku do 9 lat powinny przyjmować od 0,5 do 0,9 mg tej witaminy na dobę, chłopcy w wieku 10-18 lat od 1 do 1, mg, a dziewczęta w wieku 10-18 lat - od 1 do 1,1 mg na dzień.

Aby zadbać o prawidłowy poziom, należy stosować dobrze zbilansowaną dietę. Natomiast w celu uzupełnienia diety w ryboflawinę (B2) w okresach osłabienia i pogorszenia odporności warto wdrożyć suplementację. Można zażywać ten składnik samodzielnie albo wraz z innymi witaminami z grupy B.

Oczywiście w ramach leczenia, np. migrenowych bólów głowy, witamina B2 jest podawana w znacznie większych dawkach np. 50-400 mg, jednak zawsze odbywa się to pod kontrolą lekarza.

Występowanie witaminy B2

Gdzie występuje witamina B2? W przypadku ludzkiego organizmu składnik ten musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Ryboflawina występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego dobrze zbilansowana dieta powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie.

Witamina B2 występuje m.in. w mięsie drobiowym, wątróbce, mleku i przetworach mlecznych, a także w ziemniakach, suchych nasionach roślin strączkowych (soja, fasola, groch), bananach, truskawkach, produktach zbożowych, nasionach słonecznika, sezamu i dyni, jajkach, migdałach i orzechach włoskich oraz w zielonych warzywach typu karczochy, rukola, brokuły czy ogórki.

Witaminy z grupy B zawarte w colostrum bovinum

Każdy, kto dba o zdrowie swojego organizmu, powinien sięgać wyłącznie po naturalne i skuteczne suplementy diety na odporność. Wśród dostępnych opcji zdecydowanie wyróżnia się colostrum marki Genactiv. Chronione patentem jako jedyny w Polsce, poddane delikatnej metodzie suszenia i pozyskiwane w ciągu 2 godzin od porodu, dostarcza organizmowi aż 250 różnych substancji aktywnych. To nieprzetworzony produkt, który w 100% oddaje działanie świeżo pobranego colostrum.

W składzie znajdziemy nie tylko witaminy z grupy B - w tym ryboflawinę, ale również witaminy C, E, A, oraz cenne składniki mineralne. Dzięki zawartości substancji takich jak m.in. lizozym, laktoferyna, immunoglobuliny, cytokiny, polipeptyd, czy kazeina, colostrum bovinum Genactiv reguluje pracę układu immunologicznego m.in. poprzez oddziaływanie na jelita, wzmacniając barierę jelitową i podnosząc odporność całego organizmu.

Źródła:

  1. K. Moczulska, Witamina B2. Ryboflawina - normy, źródła i funkcje w organizmie: https://dietetycy.org.pl/witamina-b2-ryboflawina/
  2. B. Przygoda, Witamina B2 (ryboflawina): https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62915,witamina-b2-ryboflawina
  3. Riboflavin: The Health Benefits of a Forgotten Natural Vitamin. Nittiya Suwannasom, Ijad Kao, Axel Pruß, Radostina Georgieva and Hans Bäumler. Int J Mol Sci. 2020 Feb; 21(3): 950.
Koszyk
Do darmowej dostawy zostało Tobie
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
  • płatność za pobraniem
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy