SIBO - diagnostyka i profilaktyka

Jelito cienkie to część układu pokarmowego, która łączy żołądek z jelitem grubym. Jego rolą jest prawidłowe wchłanianie składników pokarmowych. Jelito cienkie wpływa tym samym na właściwe odżywienie naszego organizmu: odpowiada za wchłanianie do krwiobiegu składników z pokarmu, rozprowadzanie ich po organizmie i wykorzystywane w procesach niezbędnych do życia. W prawidłowych warunkach, w jelicie cienkim znajduje się niewielka liczba bakterii. Kiedy jest ich zbyt dużo, występuje tzw. zespół rozrostu bakteryjnego – w skrócie SIBO. Jakie są tego skutki?

SIBO – co to jest? Charakterystyka schorzenia

SIBO to skrót od small intestinal bacterial overgrowth. Oznacza stan, w którym w jelicie cienkim znajduje się zbyt duża liczba bakterii. SIBO może występować u osób zdrowych, jednak bardzo często towarzyszy również innym schorzeniom, np. celiakii, cukrzycy, zespołowi jelita drażliwego (IBS), fibromialgii, zaburzeniom nerwowo-mięśniowym, przewlekłemu zapaleniu trzustki, czy chorobie Parkinsona.

Oprócz tego do przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego predysponują inne czynniki, m.in. anatomiczne zmiany jelita cienkiego po operacji, podeszły wiek, zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego, stosowane leki, czy zaburzenia odporności.

Przyczyny SIBO mogą być różne, poza tym problem ten dotyczy również dzieci, objawiając się głównie zmęczeniem, symptomami ze strony układy pokarmowego i zahamowaniem wzrostu.

SIBO: objawy ze strony układ pokarmowego

Diagnostyka w SIBO opiera się na wywiadzie lekarskim oraz przeprowadzeniu odpowiednich badań. Pacjent powinien więc zgłosić się do internisty, gastrologa lub gastroenterologa, który zleci wykonanie testów.

Jak rozpoznać objawy SIBO? Do najważniejszych z nich należą symptomy ze strony układu pokarmowego, takie jak:

  • gazy
  • wzdęcia
  • przewlekłe biegunki wodniste lub tłuszczowe
  • bóle i skurcze brzucha
  • zaparcia
  • mdłości
  • odbijanie się
  • uczucie pełności w brzuchu
  • objawy złego wchłaniania

U pacjentów z SIBO często występują też niedobory żelaza oraz witamin A, D (np. kurza ślepota, osteomalacja, osteoporoza) i B12 (niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne). Zdarza się, że dochodzi do niezamierzonej utraty masy ciała, pojawienia się obrzęków lub zmian skórnych – takie symptomy są charakterystyczne przede wszystkim dla zaawansowanej postaci choroby.

SIBO - diagnostyka i profilaktyka

SIBO a objawy neurologiczne. Wpływ na psychikę

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego to nie jedyne problemy, które sygnalizują występowanie SIBO. Objawy psychiczne to kolejna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę – zwłaszcza, że mogą być mylone z symptomami innych chorób. Objawy neurologiczne SIBO to najczęściej:

  • bóle głowy
  • przewlekłe zmęczenie
  • zaburzenia widzenia
  • zmiany i zaburzenia nastroju
  • drętwienie rąk i stóp
  • problemy z koncentracją
  • objawy depresyjne i lękowe

Jak wykryć SIBO? Test oddechowy (wodorowo-metanowy)

Badanie SIBO odbywa się pod okiem specjalisty – lekarza internisty, gastrologa lub gastroenterologa, który przeprowadza wywiad na temat objawów, ich charakteru, czasu trwania oraz chorób towarzyszących SIBO. Jakie badania może zlecić lekarz?

  • Endoskopię
  • Testy oddechowe – wodorowy test oddechowy
  • Badania laboratoryjne krwi
  • Badanie bakteriologiczne treści pobranej z jelita
  • RTG przewodu pokarmowego

Oddechowy test SIBO jest najczęściej stosowaną metodą, ponieważ ma wiele zalet. Przede wszystkim jest prosty w wykonaniu, bezinwazyjny (w odróżnieniu od badania endoskopowego), a przy zastosowaniu laktulozy do jego przeprowadzenia może wykryć przerost bakterii lub archeonów w ostatniej części jelita cienkiego.

Przy objawach SIBO przygotowanie do testu oddechowego polega m.in. na nieprzyjmowaniu antybiotyków na 4 tyg. przed badaniem. Tydzień przed nie można przyjmować suplementów błonnika, prebiotyków i probiotyków, środków zagęszczających czy rozluźniających stolec, a także witamin i suplementów zawierających fruktozę lub laktozę. W dniu poprzedzającym badanie nie należy spożywać pokarmów podlegających fermentacji, a w dniu zabiegu nie wolno m.in. palić, żuć gumy, czy wykonywać ćwiczeń gimnastycznych.

Diagnostyka SIBO za pomocą testu oddechowego

Jak wygląda test na SIBO? Najpierw następuje zmierzenie początkowej wartości wodoru w wydychanym powietrzu na czczo (w czasie 0). Następnie pacjent spożywa 75 g glukozy lub 10 g laktulozy, bądź 25 g laktozy. Kolejne pomiary ilości wydychanego wodoru są wykonywane w próbkach pobranych co 30 minut przez 2 godz. po spożyciu węglowodanów.

 

SIBO - jak wesprzeć jelita?

 

SIBO – przyczyny i leczenie choroby

Przyczyny SIBO mogą być różne. Często wynikają np. z zaburzeń czynności motorycznej jelit, zaburzeń trawienia oraz nieprawidłowości w przewodzie pokarmowym, które są wynikiem np. zabiegów operacyjnych, chorób ogólnych czy chorób układu trawienia. Czynniki rozwoju SIBO to także uchyłki jelita cienkiego, marskość wątroby, przewlekła choroba nerek, niedobory odporności i podeszły wiek.

Samo leczenie SIBO opiera się na zmniejszeniu liczby bakterii w jelicie cienkim. Zazwyczaj stosuje się w tym celu antybiotykoterapię lub (gdy jest to możliwe) usunięcie czynników sprzyjających rozrostowi bakteryjnemu. Poza tym lekarze często wprowadzają suplementację, która uzupełnia niedobory witamin (jeśli takowe występują) oraz leki łagodzące objawy SIBO.

U części pacjentów po pierwszym leczeniu SIBO antybiotykami choroba nawraca. W takiej sytuacji konieczne jest powtórzenie antybiotykoterapii.  

Dieta SIBO. Profilaktyka ma sens

Dodatkowym zaleceniem jest dieta SIBO, czyli dieta eliminacyjna zawierająca pokarmy o niskiej zawartości FODMAP. Została opracowana przez naukowców z Uniwersytetu Monash w Australii. 

Jej celem jest zmniejszenie przerostu bakterii, czyli ograniczenie występowania objawów zespołu rozrostu bakteryjnego. FODMAP to określenie trudnych do strawienia węglowodanów fermentowanych przez bakterie jelitowe w okrężnicy. Kiedy nie ulegają one rozkładowi, ich nadmiar gromadzi się w jelitach i powoduje objawy SIBO, np. biegunkę i wzdęcia. FODMAP stanowią też pożywkę dla bakterii, które zaczynają zbyt wcześnie fermentować węglowodany i w rezultacie wywołują kolejne dolegliwości.

W diecie low FODMAP chodzi więc o eliminację pokarmów bogatych w węglowodany – przede wszystkim we fruktozę (znajduje się np. w słodyczach i owocach), laktozę (w produktach mlecznych), fruktany (np. w pszenicy), galaktany (w roślinach strączkowych), poliole (np. w ksylitolu). Dozwolone są za to m.in. jajka, mięso, ryby, sałaty, oleje, pieczywo bezglutenowe, „mleko” roślinne, ograniczone ilości owoców cytrusowych i jagodowych, migdałów, czy orzechów. Oczywiście dieta low FODMAP powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta, jego nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych.

Colostrum bovinum przy SIBO? Suplementacja

Pomocne będą również odpowiednie suplementy przy SIBO, zwłaszcza te, które wywierają pozytywny wpływ na florę probiotyczną. Jednym z takich składników jest laktoferyna znajdująca się w colostrum bovinum, która działa jako prebiotyk i stymuluje wzrost dobrych bakterii w jelicie. Jednocześnie wspomaga zdrowie układu pokarmowego, łagodzi stany zapalne i uszkodzenia jelit, działa antybakteryjnie oraz immunomodulacyjnie. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką plików cookies. Więcej informacji Preferencje plików cookie.

Koszyk
DO DARMOWEJ DOSTAWY ZOSTAŁO:
GRATULACJE MASZ DARMOWĄ DOSTAWĘ
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa
  • płatność za pobraniem
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy