Immunoglobuliny A
Immunoglobuliny A (IgA) to inaczej przeciwciała typu A, produkowane przez limfocyty jako odpowiedź na czynniki chorobotwórcze. Chronią organizm przed wnikaniem bakterii i wirusów. Stanowią najważniejsze cząsteczki swoistej odpowiedzi odpornościowej.
Są wydzielane przez powierzchnię błon śluzowych, ale znajdują się również w wydzielinach takich jak łzy, ślina, czy siara (colostrum). Chociaż stężenie przeciwciał IgA we krwi nie jest duże i wynosi 1,4-4 mg/ml, to są wytwarzane przez organizm w większej ilości niż wszystkie inne przeciwciała razem wzięte.
Immunoglobulina A powstaje pod wpływem kontaktu z antygenami, czyli cząsteczkami chemicznymi rozpoznanymi przez organizm jako obce – np. grzybami, bakteriami, wirusami, pokarmami, pyłkami roślin, oraz autoantygenami.
Immunoglobuliny w colostrum
Colostrum, czyli pierwszy pokarm nowonarodzonych ssaków, zawiera bardzo wysoki poziom przeciwciał IgA, IgM i IgG. To jeden z czynników, który decyduje o pozytywnym wpływie suplementacji colostrum na poprawę odporności u dzieci i dorosłych. Obniżony poziom immunoglobulin A obserwuje się m.in. przy nawracających zakażeniach dróg oddechowych, chorobach skóry (np. atopowe zapalenie skóry), zespole złego wchłaniania, niedoborach odporności, chorobach zakaźnych, schorzeniach układu pokarmowego, chorobach o podłożu genetycznym, oraz podczas przyjmowania niektórych leków, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Badanie poziomu IgA wykonuje się głównie w przypadku alergii pokarmowych i przewlekłych infekcji.