Enzymy - co to jest? Funkcje, rodzaje, zastosowanie
Enzymy (określane również jako biokatalizatory) to wytwarzane przez komórki cząsteczki białkowe. Ich rolą jest regulowanie i umożliwianie przebiegu procesów życiowych w organizmach żywych. Uczestniczą w większości przemian chemicznych w świecie roślin i zwierząt, w tym w ciele człowieka.
Określa się je jako biokatalizatory, ponieważ chemicznie pełnią funkcję cząstek intensyfikujących zachodzenie reakcji, a jednocześnie nie ulegają zużyciu w trakcie ich przebiegu.
Enzymy: co to jest? Jaką pełnią funkcję?
Enzymy to substancje naturalne, które odpowiadają za wiele aspektów funkcjonowania organizmów żywych, np. umożliwiają trawienie poprzez rozkładanie złożonych cząsteczek takich jak cukry, tłuszcze i węglowodany na prostsze elementy. Dzieje się tak w przypadku enzymów trawiennych, które stanowią specyficzną grupę białek wydzielanych w układzie pokarmowym człowieka.
Oprócz tego z udziałem enzymów odbywa się produkcja i proces krzepnięcia krwi, budowa tkanek, oczyszczanie ciała z produktów odpadowych, produkcja energii oraz odpowiedź immunologiczna organizmu.
Enzymy odpowiadają więc za aktywację szeregu reakcji biochemicznych. Ciało każdego człowieka zawiera je w liczbie przekraczającej trzy tysiące. W zależności od funkcji dzielimy je na: trawiące białka (np. trypsyna, elastaza, chymotrypsyna A i B), trawiące cukry (np. alfa-amylaza), oraz rozkładające kwasy nukleinowe (np. rybonukleaza).
Cztery rodzaje enzymów trawiennych
Enzymy trawienne dzieli się także na 4 główne grupy pod kątem trawionych składników:
- enzymy proteolityczne – czyli peptydazy odpowiedzialne za rozkład białek;
- enzymy lipolityczne – czyli lipazy przyspieszające rozkład tłuszczów;
- enzymy amylolityczne – czyli amylazy przyczyniające się do rozkładu węglowodanów;
- enzymy nukleolityczne – czyli nukleazy zajmujące się rozkładem kwasów nukleinowych.
Poszczególne enzymy trawienne mogą być zlokalizowane w jamie ustnej, żołądku, jelicie cienkim oraz dwunastnicy.
Do potencjalnych przyczyn niedoboru enzymów trawiennych zalicza się m.in. przeciekające jelito (nieszczelność jelita), przewlekły stres, stany zapalne spowodowane alergiami pokarmowymi, procesy starzenia, ekspozycja na toksyny, a także predyspozycje genetyczne. W takich przypadkach pomocna okazuje się suplementacja, która bywa niezbędna w niektórych grupach, np. u osób z upośledzonym funkcjonowaniem trzustki, celiakią, cukrzycą, nieszczelnością jelit, oraz przy zatwardzeniach, wzdęciach, niestrawności, czy refluksie żołądkowo-przełykowym.
Enzymy sercowe, trzustkowe oraz restrykcyjne
Jeszcze inny typ to enzymy sercowe, określane jako markery martwicy mięśnia sercowego, gdyż ich stężenie we krwi wzrasta podczas zawału serca. Pozwalają na szybkie i poprawne zdiagnozowanie chorób układu krążenia, np. ostrej niewydolności serca lub ostrego zespołu wieńcowego.
W podobnym celu bada się poziom enzymów trzustkowych (lipazy, amylazy i elastazy) wytwarzanych przez zewnątrzwydzielniczą część trzustki. Ich podwyższony lub obniżony poziom świadczy o tym, że trzustka nie działa prawidłowo.
Warto wspomnieć także o enzymach restrykcyjnych, które stosuje się w celu sporządzania map genów, sekwencjonowania DNA, izolacji oraz identyfikacji genów, porównywania DNA, czy diagnostyki niektórych chorób nowotworowych, genetycznych i infekcyjnych.
Cenne enzymy obecne w colostrum
Jedną z ważniejszych zalet suplementacji colostrum bovinum od firmy Genactiv jest obecność dużej ilości przeciwciał, czynników wzrostu oraz cennych enzymów, które wspomagają reakcję immunologiczną organizmu i wykazują właściwości utleniające bakterie.
Szczególną wagę przywiązuje się do obecności enzymu antybakteryjnego o nazwie lizozym. Uaktywnia on nieswoistą odpowiedź odpornościową, gdy do organizmu przedostaną się chorobotwórcze drobnoustroje i w efekcie hamuje rozwój infekcji bakteryjnych.
Oprócz tego w colostrum bovinum marki Genactiv znajduje się selen (zawartość 50μg/l), który wchodzi w skład peroksydazy glutationowej – enzymu chroniącego błony komórkowe i erytrocyty przed działaniem wolnych rodników.