Młodziwo
Młodziwo (łac. colostrum) to inna nazwa siary czyli gęstej, żółtej wydzieliny gruczołu mlecznego ssaków, w tym człowieka. Powstaje w ostatnim okresie tuż przed porodem oraz do 72 godzin po porodzie. To unikalny pokarm o szczególnych właściwościach zdrowotnych, którzy przygotowuje nowonarodzony organizm do życia pozałonowego. Ze względu na potwierdzone naukowo działanie zwiększające odporność i poprawiające zdrowie układu pokarmowego, młodziwo krowie może być przyjmowane w formie suplementów diety przez dzieci i dorosłych
Młodziwo (colostrum) zawiera ponad 250 bioaktywnych czynników (głównie substancji białkowych), m.in.: laktoferynę, immunoglobuliny, lizozym oraz witaminy i składniki mineralne. Najlepsze działanie na ludzki organizm wykazuje młodziwo krowie pozyskiwane w czasie od 1 do 2 godzin po ocieleniu. Wtedy jego skład jest najbogatszy w cenne albuminy. Później colostrum stopniowo przekształca się w wysokoenergetyczny pokarm, czyli mleko zawierające o wiele więcej laktozy i lipidów.