Liofilizacja - co to znaczy?

Liofilizacja to zaawansowany technologicznie proces określany również jako suszenie sublimacyjne. Polega na usunięciu wody z zamrożonego wcześniej produktu poprzez sublimację lodu. W procesie tym lód przechodzi bezpośrednio w stan pary wodnej z pominięciem stanu ciekłego. Liofilizacja stanowi więc szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Proces ten jest powszechnie wykorzystywany w farmacji i przemyśle spożywczym. Jako bezpieczna metoda obróbki, pozwala zachować wartości odżywcze produktu i nie ingeruje w jego skład. Dzięki temu produkt może być przechowywany przez bardzo długi czas – bez stosowania żadnych dodatków, pasteryzacji czy środków konserwujących.

Definicja procesu suszenia sublimacyjnego

Powstający w ten sposób liofilizat zawiera nawet mniej niż 1% wody, która stanowi niezbędny element do ochrony białek przed degradacją. Możliwość uzyskania produktu, który jest w maksymalnie zbliżony zawartością i jakością do świeżego surowca, jest główną przyczyną, dla której stosujemy liofilizację w produkcji suplementów i kosmetyków marki Genactiv.

W efekcie bioaktywność colostrum i mleka klaczy nie jest niszczona poprzez pasteryzację czy inną technologię wykorzystującą wysokie temperatury. Liofilizacja to jedyna dostępna metoda (poza zamrażaniem) pozwalająca na tak długie przechowywanie pokarmu bez ryzyka zepsucia.

Na czym polega liofilizowanie?

Co to jest liofilizacja i na czym polega cały ten proces?

  1. W pierwszym etapie produkt poddaje się mrożeniu w temperaturze około -40 stopni Celsjusza w specjalnej zamrażarce lub za pomocą ciekłego azotu. Odbywa się to pod normalnym ciśnieniem. Ważne jest, aby w trakcie zamrażania na żywności nie powstały kryształki lodu, które mogłyby obniżyć wartość produktu. Dlatego wszystko odbywa się w bardzo krótkim czasie.
  2. Następnie zamrożony produkt poddaje się suszeniu sublimacyjnemu. Suszenie sublimacyjne to metoda polegająca na usuwaniu 95% ilości wody w wyniku odparowywania lodu w obniżonym ciśnieniu poniżej 10 Pa. Sublimacja może potrwać od 24 do 48 godzin.
  3. Kolejny krok to dosuszanie w temperaturze pokojowej pod zmniejszonym ciśnieniem, co pozwala usunąć związaną chemicznie wodę.
  4. Na końcu produkt ma formę płatków lub proszku i jest pakowany próżniowo, dzięki czemu może być przechowywany przez bardzo długi czas.

Liofilizacja: zastosowanie w przemyśle

Z zastosowaniem liofilizacji można spotkać się przede wszystkim w technologii żywności. Jest używana do wytwarzania produktów spożywczych, które są jednocześnie lekkie i bogate w składniki odżywcze. Najbardziej popularnym produktem liofilizowanym są owoce dodawane do kasz oraz płatków śniadaniowych. Temu procesowi są poddawane również całe dania, które służą głównie jako prowiant dla żołnierzy czy astronautów, a także dla podróżników.

Zastosowanie liofilizacji nie jest ograniczone tylko do przemysłu spożywczego. Metodę tę wykorzystuje się również w laboratoriach, gdzie dochodzi do zagęszczania i suszenia związków termolabilnych, czyli nieodpornych na wysokie temperatury. Używa się jej m.in. przy wytwarzaniu szczepionek, leków, czy preparatów zawierających w swoim składzie mikroorganizmy. Proces ten stanowi ważną część przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego. Co ciekawe, liofilizacja sprawdza się także do osuszania zawilgoconych pism, np. zalanych zbiorów bibliotecznych.

Główne zalety liofilizacji

Najważniejsze zalety liofilizacji to możliwość przedłużenia trwałości biochemicznej i mikrobiologicznej produktu. Jednocześnie zmniejsza się jego masa, co ma znaczenie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Jednak najistotniejszą korzyścią jest bez wątpienia możliwość zachowania pełni wartości odżywczych, witamin i aktywnie biologicznych substancji w danym produkcie. Wystarczy połączyć liofilizowany produkt z wodą, aby uzyskać go w niemal świeżej wersji.

Produkty liofilizowane w około 90% zachowują swoje wartości odżywcze, kształt, barwę i witaminy. Są skutecznie chronione przed rozwojem różnych rodzajów mikroflory. Podsumowując, liofilizowanie pozwala na przechowywanie żywności poza lodówką i zamrażalnikiem, zmniejsza wagę produktu, ogranicza potencjalne ryzyko skażenia, oraz przedłuża okres przydatności do spożycia. To efektywna metoda konserwacji, która nie wymaga stosowania żadnych konserwantów. W ten sposób można przechowywać produkt przez wiele lat bez straty jego naturalności i jakości.

Wady liofilizacji

Wiedząc co to jest liofilizacja, można zastanawiać się, czy metoda ta ma jakiekolwiek wady. Minusem tego procesu są głównie wysokie koszty. Poza tym suszenie sublimacyjne jest stosunkowo czasochłonne, czasem trwa nawet do trzech dni. Oprócz tego użycie metody liofilizacji wymaga czystego, nieskażonego źródła wody - co oczywiście nie jest możliwe do osiągnięcia w każdych warunkach.

Liofilizacja: co to znaczy dla jakości produktów Genactiv?

Dzięki poddawaniu colostrum i mleka klaczy procesowi liofilizacji możemy zapewnić, że nasze produkty nie są w żaden sposób przetworzone. W efekcie klient otrzymuje w 100% naturalny, pełnowartościowy preparat. Metoda liofilizacji sprawia, że zarówno jego jakość, jak i właściwości są maksymalnie zbliżone do świeżego surowca.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką plików cookies. Więcej informacji Preferencje plików cookie.

Koszyk
DARMOWA DOSTAWA Z OKAZJI BLACK FRIDAY
DARMOWA DOSTAWA Z OKAZJI BLACK FRIDAY
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy kasie.
Formy płatności:
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa
  • płatność za pobraniem
  • Apple Pay
  • PayPal
  • Przelewy24
  • blik
  • Visa
  • Mastercard
Formy dostawy:
  • DHL
  • InPost

Koszyk
Twój koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kontynuuj zakupy