Alfa laktoalbumina
Alfa-laktoalbumina (LA) jest białkiem serwatkowym obecnym w mleku zarówno ludzkim, jak i bydlęcym. Zawiera dużą liczbę aminokwasów egzogennych - głównie leucyny, lizyny, izoleucyny, oraz tryptofanu. Jej cenne właściwości sprawiają, że znalazła wszechstronne zastosowanie w branży farmaceutycznej i spożywczej.
Alfa-laktoalbumina - co to jest?
To naturalne białko, które zawiera najwięcej tryptofanu spośród wszystkich białek znajdujących się w pożywieniu. W ludzkim organizmie pełni wiele ważnych funkcji, które mają związek m.in. z uwalnianiem peptydów i syntezą laktozy.
Alfa-laktoalbumina jest znana ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwstresowych. Może chronić przed nadmiernym stresem, a także przed chorobami związanymi z układem pokarmowym, np. wrzodami żołądka czy niektórymi dolegliwościami, np. biegunką. Oprócz tego wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Laktoalbumina w pewnych aspektach swojego działania jest podobna do kazeiny, gdyż ma właściwości hipotensyjne i przeciwwirusowe. Poza tym według niektórych badań może mieć potencjalne działanie przeciwnowotworowe1.
Gdzie znajduje się alfa-laktoalbumina?
Alfa-laktoalbumina jest jednym z najważniejszych składników siary, czyli pierwszego mleka matki. Znajduje się głównie w suplementach diety, lekach, żywności i odżywkach dla niemowląt.
Alfa-laktoalbumina w colostrum od Genactiv jest dostępna w formie, w której wykazuje najwyższą aktywność biologiczną. Colostrum pobrane do 2 godzin po porodzie, bez dodatków i poddane delikatnej liofilizacji, zachowuje pełnię wartości produktu świeżego.
Produkty Genactiv z laktoalbuminą warto stosować niezależnie od wieku m.in. przy wzmożonym stresie, pogorszeniu nastroju i zdolności poznawczych, problemach z zasypianiem i ogólnym pogorszeniu kondycji organizmu.
Źródła:
- https://genoscope.pl/pl/blog/Czym-jest-Alfa-laktoalbumina-LA-i-jaki-sposob-wplywa-na-organizm-czlowieka/32
- J. Król, A. Litwińczuk. A. Zarajczyk, Z. Litwińczuk, Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowej mleka, Medycyna Wet. 2008.