Kiedy i jak stosować mleko klaczy?
Mleko klaczy to produkt, który świetnie sprawdza się dla osób, które poszukują naturalnego sposobu na wzmocnienie organizmu. Jego skład i właściwości są zbliżone do mleka kobiecego, dzięki czemu jest dużo lepiej tolerowane przez ludzki organizm. Nasze mleko klaczy wyróżnia się najwyższą jakością, ze względu na bardzo delikatną metodę suszenia, a także troskę o stado, z którego jest pobierane.
W Genactiv opracowaliśmy delikatną metodę obróbki, która wykorzystuje procesy zamrażania i liofilizacji. Dzięki temu nasze mleko klaczy zachowuje pełną wartość produktu świeżego.
Jedynie metoda zamrażania i liofilizacji gwarantuje utrzymanie wartości biologicznej produktu świeżego. Temperatura procesu w żadnym momencie nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu aktywne związki białkowe nie podlegają denaturacji.
Suszenie z wykorzystaniem wysokiej temperatury powoduje zmianę właściwości surowca – cenne substancje aktywne zostają zniszczone, zmienia się też smak i zapach otrzymanego suchego produktu.
Proces liofilizacji jest zdecydowanie wolniejszy i droższy niż proces suszenia w wysokiej temperaturze, lecz gwarantuje zachowanie właściwości produktu naturalnego.
Dla alergików
Mleko klaczy jest najmniej alergennym zamiennikiem mleka krowiego spośród mleka innych zwierząt (krowy, kozy, owcy)(1).
Dla cierpiących na choroby jelit
W przypadku osób cierpiących na przewlekłe choroby jelit, spożywanie mleka kobylego spowodowało zmniejszenie bólu, a także pozwoliło na zmniejszenie dawki przyjmowanych leków.(2)
Dla cierpiących na atopowe zapalenie skóry
U osób z atopowym zapaleniem skóry po podawaniu mleka klaczy uzyskano pozytywne rezultaty, a uczucie świądu obniżyło się.(3)
Co wyróżnia MLEKO KLACZY GENACTIV?
Nasze mleko klaczy wyróżnia się przede wszystkim jakością, dzięki delikatnej metodzie obróbki, dbałości o stado i wsparciu środowiska medycznego. Cały czas staramy się rozwijać wiedzę na temat tej wyjątkowej substancji i jej dobroczynnych właściwości.
Nasze mleko klaczy jest czyste, nieprzetworzone i w 100% naturalne. Dzięki delikatnej metodzie obróbki zachowuje bogactwo bioaktywnych substancji, które doskonale wpływają na układ pokarmowy, a także stan naszej skóry(2)(3). W Genactiv staramy się jak najbardziej brać przykład z natury, dlatego w Mleku Klaczy nie znajdziesz dodatkowych substancji tj. konserwanty czy barwniki.
Przypisy:
1) Resani P., Ballabio C., di Lorenzo Ch., Tripodi S., Fiocchi A., 2009. Molecular aspects of milk allergens and their role in clinical events. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395: 47-56
2) Evaluation of the residual antigenicity and allergenicity of cow's milk substitutes by in vitro tests. Allergy, 57: 2: 83-91.
3) Schubert R, Kahle C, Kauf E et al.: Dietetic efficacy of mare's milk for patients with chronic inflammatory bowel diseases-clinical study. Erna (a po niemiecku) ernahrung/nutrition 33, Its. 7/8, 314-321 (2009).