Sprawdź czy cierpisz na SIBO - przerost flory bakteryjnej
SIBO - co to jest i jakie są przyczyny?
Często SIBO mylone jest z IBS, czyli zespołem jelita drażliwego. Powodem może być fakt, że przez niektórych specjalistów, SIBO uważane jest za pierwotny stan, którego następstwem jest IBS. Jednak nie każdy zgadza się z tą teorią, wielu specjalistów uważa, że to właśnie IBS jest zjawiskiem pierwotnym, w którym występują zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego i zaburzenia autonomiczne, co może sprzyjać namnażaniu się bakterii i przerostu flory bakteryjnej. Jednak niezależnie od tego czy te dwie dolegliwości są ze sobą silnie powiązane, powinno się zdecydowanie je rozróżnić. Dzięki temu dostosowanie odpowiednich nawyków żywieniowych i suplementacji będzie łatwiejsze.
Objawy SIBO mogą być różne, ale wszystkie wynikają z metabolizmu flory bakteryjnej. Specjaliści podają, że nie ma jeszcze dokładnych danych na temat częstotliwości występowania tej dolegliwości, jednak można uznać, że będzie to około 2,5-22%. Przede wszystkim w SIBO występują takie nieprawidłowości jak np. zaburzenia sekrecji kwasu solnego, zaburzenia wydzielania enzymów trzustkowych, zaburzenia immunologiczne oraz nieprawidłowości przewodu pokarmowego. Przyczyn może być wiele, wynikają zarówno z naszego trybu życia, jak i uwarunkowań genetycznych.
Objawy SIBO - kiedy podejrzewać SIBO?
Jak już wspomnieliśmy, objawy SIBO są różne, ale wynikają przede wszystkim z metabolizmu bakteryjnego. Zwiększa się liczba bakterii w górnym odcinku przewodu pokarmowego, przez co dochodzi do dekoniugacji soli kwasów żółciowych. Co się wtedy dzieje? Powstają zaburzenia wchłaniania tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - co z kolei prowadzi do podrażnień i wydzielania wody do światła jelita grubego. Dodatkowo w SIBO można zauważyć zwiększone wchłanianie antygenów bakteryjnych.
Objawy SIBO mogą być bardzo różne w zależności od naszego stylu życia, warunków genetycznych, przebytych chorób i środowiska. Da się jednak wyróżnić kilka charakterystycznych objawów, które najczęściej występują w większości przypadków. Wyróżnić możemy:
- biegunka tłuszczowa, która występuje na skutek niestrawionych cząsteczek tłuszczowych,
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- gazy,
- zgaga,
- zmiany skórne,
- skłonność do krwawień,
- nudności,
- zaburzenia wchłaniania witaminy B12.
Ryzykiem wprowadzenia zmian w diecie, bez odpowiedniego zdiagnozowania SIBO, jest dobranie nieodpowiednich produktów, które w efekcie mogą pogorszyć nasz stan zdrowia i samopoczucie. Dlatego ważne jest, abyśmy po zaobserwowaniu charakterystycznych dla SIBO objawów, skonsultowali się z lekarzem.
Jak zdiagnozować SIBO?
Jeśli zauważyliśmy, że dolegliwości, które ostatnio nas dotykają są silnie powiązane z objawami SIBO, powinniśmy uzyskać profesjonalną diagnozę. Głównie stosuje się trzy metody badania, które mają za zadanie potwierdzić lub wykluczyć SIBO:
- test wodorowy,
- test pośredni dysbiozy,
- badanie kału,
- wywiad z pacjentem.
Test wodorowy jest zaawansowana metodą, która nie wszędzie będzie dostępna, dlatego lekarze często korzystają również z pozostałych sposobów zdiagnozowania SIBO. W następstwie powinni dobrać nam odpowiednią metodę leczenia.
Jaka dieta przy SIBO?
Wokół SIBO narosło wiele mitów, przez co osoby, które cierpią na tę dolegliwość mogą mieć problem z dobraniem odpowiedniej diety. Obecnie, specjaliści uważają, że powinniśmy postawić na wprowadzenie zasad różnych systemów żywieniowych. Wyróżnić tutaj możemy np.:
- dieta low, która nazywana jest FODMAP, polega na unikaniu oligosacharydów, czyli laktozy i fruktozy,
- tzw. dieta specyficznych węglowodanów, która polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów złożonych,
- dieta GAPS - stawia się tutaj głównie na spożywanie produktów nieprzetworzonych i naturalnych probiotyków.
Również w przypadku SIBO, często stosuje się antybiotykoterapię. Tutaj bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego antybiotyku, który będzie działał miejscowo w układzie pokarmowym i nie spowoduje dużych skutków ubocznych. Specjaliści polecają tutaj antybiotyki, na które bakterie uodparniają się stosunkowo rzadko.
Colostrum Genactiv a SIBO
Colostrum bovinum wraz ze swoim bogactwem aktywnych składników wpływa pozytywnie na florę prebiotyczną. Jednym z głównych składników colostrum jest laktoferyna. Koncentracja laktoferyny w mleku ssaków jest zmienna. W mleku jest jej ok. 7 razy mniej w porównaniu z siarą (colostrum). Podstawową właściwością jest jej działanie antybakteryjne i immunomodulacyjne (1) oraz ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym (2). Laktoferyna działa więc jako prebiotyk i stymuluje wzrost dobrych bakterii w jelicie, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. Wykazano również, że wspomaga zdrowie przewodu pokarmowego, wspierając wzrost komórek w jelitach. Pomaga to łagodzić stany zapalne i leczyć uszkodzone jelita.
Colostrum Bovinum jako naturalny suplement pomagający unormować i odbudować florę bakteryjną, może być polecany właśnie dla osób, które cierpią na SIBO. W przypadku pojawienia się objawów, o których wspominaliśmy wcześniej, warto zapoznać się z lekarzem, który będzie mógł postawić diagnozę. Dzięki temu, będziemy mogli świadomie dobrać suplementację i dietę, a co za tym idzie polepszyć nie tylko swój stan zdrowia, ale też samopoczucie. Więcej o SIBO, możecie przeczytać (i obejrzeć) w naszym wpisie blogowym tutaj.