Uszczelnianie jelita - udowodnione naukowo działanie colostrum bovinum.
Przełomowe wyniki badań nad colostrum bovinum.
Szczecińscy naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzili intensywne badania kliniczne z udziałem colostrum marki Genactiv. Udowodnili, że zażywanie preparatów opartych na tzw. pierwszym mleku (Colostrum) może uszczelnić jelita i zapobiec rozwojowi niektórych chorób autoimmunologicznych. Wyniki badań zostały już opublikowane w międzynarodowym i prestiżowym czasopiśmie żywieniowym - Nutrients.
Czym jest przenikliwość bariery jelitowej czyli tzw.: przeciekające jelito?
Przeciekającym jelitem nazywa się stan, w którym przez uszkodzony, lub nieszczelny z innego powodu, nabłonek błony śluzowej jelit, do tkanek, a w konsekwencji do krwiobiegu przedostają się zbyt duże składowe treści pokarmowej. Mogą to być niestrawione łańcuchy białek, tłuszcze i substancje odpadowe, ale także, w skrajnych sytuacjach szkodliwe drobnoustroje, grzyby i pasożyty. W zdrowym organizmie elementy te nie przenikają przez naturalną barierę jelito/krew.
Dlaczego nadmierna przepuszczalność bariery jelitowej jest dla nas szkodliwa?
Choć jest to zagadnienie słabo opisane, to dwa obszary nie budzą jak dotąd większych kontrowersji – choroby autoimmunologiczne, lub bardziej precyzyjnie – różne patologie rozwijające się na bazie II lub III typu nadwrażliwości wg. Gell’a i Coombs’a, oraz alergie, czyli choroby rozwijające się głównie, choć nie wyłącznie na bazie nadwrażliwości typu I. Ponadto, nadmierna przenikliwość bariery jelitowej powoduje znacznie zwiększone ryzyko zapaleń w ścianie jelita, co zresztą leży najprawdopodobniej u podstaw rozwoju wspomnianych wyżej nadwrażliwości, a także może wiązać się z rozwojem takich chorób jak choroba Crohna lub colitis ulcerosa. Innym patologicznym skutkiem nadmiernej przepuszczalności jelit jest napływ toksycznych składników pokarmu do tkanek obwodowych, ze szczególnym uwzględnieniem wątroby, która najczęściej jako pierwsza pada ofiarą takiej toksyczności.
Jakie colostrum ma udowodniony wpływ?
Bardzo ważnym wnioskiem płynącym z tego badania jest to, że na barierę jelitową pozytywnie wpływa colostrum, którego najwyższa jakość zapewnia skuteczność działania, czyli pobrane w ciągu pierwszych kilku godzin, z dobrego źródła i przetwarzane w procesie liofilizacji.
Najważniejsze wnioski płynące z badań nad colostrum:
- Colostrum powoduje zmniejszenie nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej. To działanie jest niezależne od tego, czy mechanizm powstawania tego rozszczelnienia nabłonka był zależny od zonuliny, czy powstawało ono w inny sposób, np. w wyniku zapalenia, czy oddziaływania toksycznego jakichś leków, czy składników diety.
- Colostrum, mając właściwości prebiotyczne, wspiera rozwój bakterii
korzystnych dla przewodu pokarmowego. - Bioaktywne składniki colostrum (laktoferyna, lizozym, laktoalbuminy)
zwalczają patogeny obecne w przewodzie pokarmowym (bakterie chorobotwórcze, grzyby, wirusy) - Właściwości te sprzyjają poprawie stanu błony śluzowej jelit, co prowadzi do zmniejszenia nadmiernej przenikliwości bariery jelitowej.
Link do oryginalnych wyników badań ze strony Nutrients https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409709/
Dlaczego uszczelnianie jelita jest tak ważne?
Błona śluzowa jelit zbudowana jest z nabłonka. Na jego powierzchni znajduje się warstwa śluzu, a także flora bakteryjna. Jeśli równowaga tej błony nie jest zaburzona, jej komórki pozostają ułożone ściśle obok siebie. Kiedy natomiast dochodzi do jej zaburzenia, przestrzenie między komórkami ulegają powiększeniu.
Nieszczelnym jelitem nazywa się więc stan, w którym przez uszkodzony, nieszczelny nabłonek błony śluzowej jelit przedostają się zbyt duże składowe treści pokarmowej. Czasem są to niestrawione tłuszcze, substancje odpadowe czy białka, innym razem - szkodliwe antygeny, drobnoustroje, czy grzyby. Objawami takiego stanu mogą być wówczas m.in. biegunki lub zaparcia, alergie pokarmowe, wzdęcia, przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją, wahania wagi ciała i zmiany skórne.
Z tego względu, rozszczelnienie bariery jelitowej uznaje się za jedną z przyczyn wielu współczesnych chorób. Choć jest to zjawisko powszechne i naukowo potwierdzone, to wciąż rzadko się je diagnozuje. Niestety wiele osób poszukuje przyczyny konkretnej, przewlekłej choroby, nie zwracając uwagi na objawy związane ze stanem układu pokarmowego. Natomiast diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego może polegać na:
- przeprowadzeniu testu laktuloza-mannitol (badania moczu)
- lub poziomu zonuliny (badania kału).
Uszczelnianie jelita bywa konieczne, gdyż przesiąkliwość tego narządu może prowadzić do przewlekłego, uogólnionego stanu zapalnego całego organizmu. W efekcie może skutkować rozmaitymi schorzeniami takimi jak astmy, alergie pokarmowe, migreny, reumatoidalne zapalenie stawów i twardzina układowa, a także przewlekłym zmęczeniem.
Ponadto choroby przebiegające z uszkodzeniem błony śluzowej jelit, tj. choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego mogą zwiększać przepuszczalność jelit.
Co na uszczelnienie jelit: dieta czy suplementacja?
W wytycznych jak uszczelnić jelito znaczenie mają oba aspekty: zarówno dieta, jak i suplementacja.
W przypadku diety można odnieść korzyści ze stosowania tzw. diety FODMAP1. Polega ona na wyeliminowaniu z menu fermentujących oligo- di- i monosacharydów oraz polioli, tzn. fruktozy występującej głównie w owocach, miodzie i słodyczach; polioli (np. mannitol, ksylitol); laktozy (występującej w produktach mlecznych); galaktanów (głównie w roślinach strączkowych); oraz fruktanów (występujących w czosnku, pszenicy, cebuli). Ocenia się, że dieta FODMAP może być skuteczna w zmniejszaniu różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i uszczelnianiu jelit.
Kolejnym rozwiązaniem jest wspomniana, naturalna suplementacja. Co uszczelnia jelita przy stosowaniu Colostrum? Jakie składniki wspierają regenerację bariery? Zgodnie z omawianym wyżej badaniem:
Po pierwsze: Colostrum to naturalny suplement diety o właściwościach prebiotycznych. W efekcie wspiera on rozwój “przydatnych” bakterii, które są korzystne dla całego układu pokarmowego.
Po drugie: bioaktywne składniki colostrum takie jak lizozym, laktoalbuminy, a zwłaszcza laktoferyna, pomagają zwalczać patogeny obecne w przewodzie pokarmowym.
Po trzecie: składniki Colostrum wspierają w uszczelnianiu jelit, działając na nie przeciwzapalnie i regeneracyjnie. Sprzyja to poprawie stanu błony śluzowej jelit oraz może skutkować zmniejszeniem nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej.
Jak uszczelnić jelito? Przydatne wskazówki
Co na uszczelnienie jelit oprócz Colostrum? Sam proces leczenia tej dolegliwości bywa trudny i długotrwały. Wśród głównych elementów terapii wymienia się jednak m.in. eliminację z codziennej diety produktów spożywczych, które mogą powodować rozszczelnianie błony jelita; unikanie toksyn zawartych np. w alkoholu, pleśni, cukru, czy narkotykach; zmniejszenie stanu zapalnego jelit; utrzymanie kortyzolu w normie, tj. eliminacja nadmiernego stresu z życia; regeneracja błony śluzowej jelit; a także poprawa równowagi mikrobioty (za pomocą diety, probiotyków i prebiotyków).
Jak uszczelnić jelita: wnioski
Podsumowując, uszczelnienie jelit wspierają odpowiednia dieta, unikanie stresu i suplementacja. Zmniejszenie nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej za pomocą Colostrum będzie możliwe wtedy, gdy stosujemy preparat o wysokiej zawartości bioaktywnych składników (laktoferyny, laktoalbumin i lizozymu), a więc nieprzetworzony i pozyskany do 2 godzin od porodu.
Źródła:
- Tomita M., Bellamy W., Takase M., Yamauchi K., Wakabayashi H., Kawase K.: Potent antibacterial peptides generated by pepsin digestion of bovine lactoferrin. J.Dairy Sci., 1991; 74: 4137-4142.
- Hałasa Maciej, Maciejewska Dominika, Baśkiewicz-Hałasa Magdalena, Machaliński Bogusław , Safranow Krzysztof, Stachowska Ewa; Oral supplementation with bovine colostrum decreases intestinal permeability and zonulin stool concentration in athletes. Nutrients 2017, 9.
- C. Sturgeon, A. Fasano, Zonulin, a regulator of epithelial and endothelial barrier functions, and its involvement in chronic inflammatory diseases, „Tissue Barriers”, nr 1-19 (4) 2016.
- Bellamy W.R., Wakabayashi H., Takase M., Kawase K., Shimamura S., Tomita M.: Role of cellbinding in the antibacterial mechanism of lactoferrin B.J. Appl. Bacteriol., 75: 478-484.