Menu

Odporność na widelcu

Opis składników aktywnych

Colostrum bovinum

COLOSTRUM TO NAJPEŁNIEJSZY Z DOSTĘPNYCH W PRZYRODZIE SUPLEMENTÓW ODPORNOŚCIOWYCH

Stosowali je nasi przodkowie, jednak było to możliwe tylko, gdy w sąsiedztwie mieszkał ktoś, komu mogło urodzić się cielę. Minęło wiele dziesięcioleci zanim colostrum bovinum, czyli siara bydlęca stała się znów popularnym i coraz szerzej dostępnym suplementem stosowanym dla odbudowy i wspierania odporności.

Colostrum to pierwszy posiłek ssaków produkowany w gruczołach mlecznych matki, zawierający ponad 250 bioaktywnych czynników. Spożycie colostrum przez każdego nowonarodzonego ssaka (w tym też człowieka) umożliwia właściwe rozpoczęcie dojrzewania i działania układu odpornościowego. Wspiera ono także wiele innych ważnych funkcji organizmu, w tym pozwala uzyskać właściwy skład bardzo ważnej dla pracy jelit flory probiotycznej. Dzięki ogromnemu podobieństwu aktywnych czynników w colostrum bydlęcym do ich ludzkich odpowiedników, jest ono w pełni skuteczne i, podobnie jak mleko krowie, bezpieczne dla ludzi.

COLOSTRUM – W PEŁNI NATURALNA ODPORNOŚĆ

Colostrum okazało się nie tylko naturalnym stymulatorem odporności u nowonarodzonych, ale może być z podobnym powodzeniem stosowane również przez dorosłych. Odporność to niezwykle precyzyjny mechanizm, ale jako taki wymaga czasem podregulowania, do czego idealnie nadaje się właśnie colostrum.

COLOSTRUM – TYLKO Z PIERWSZYCH GODZIN PO PORODZIE

Do niedawna colostrum było trudno dostępne, głównie ze względu na niewielką podaż oraz wysoką cenę. Jego jakość, ze względu na pochodzenie głównie z małych hodowli, nastawionych przede wszystkim na produkcję mleka, budziła często zastrzeżenia. Colostrum firmy Genactiv jest pierwszym produktem pozyskiwanym w całości w Polsce od jednego, zdrowego stada krów i wytwarzanym w ściśle nadzorowanym przez firmę procesie produkcji.

KIEDY STOSOWAĆ COLOSTRUM?

Colostrum może być stosowane przez każdego, kto nie ma objawów uczulenia na mleko krowie. Stosowane profilaktycznie pozwala zbudować odporność zabezpieczającą przed typowymi sezonowymi infekcjami. U osób narażonych na częste infekcje, pracujących w trudnych warunkach atmosferycznych, a także u sportowców zauważono znaczny spadek zachorowań po profilaktycznym zastosowaniu colostrum. Również osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby przewlekłe zwiększające ryzyko infekcji (np. kardiologiczne, POChP, choroby zapalne jelit), oraz osoby w podeszłym wieku odnoszą korzyści z zabezpieczającego przed infekcjami działania colostrum.

Mleko klaczy

Właściwości najważniejszych składników mleka klaczy (na podstawie opublikowanych artykułów naukowych)

Na podstawie badań stwierdzono, że mleko klaczy jest bardziej zbliżone swoim składem i właściwościami do mleka kobiecego, niż mleko krowie czy kozie.

Mleko klaczy

Mleko krowie

Mleko kobiece

Tłuszcz (%)

1,21

3,61

3,64

Białko ogółem (%)

2,14

3,25

1,42

Białka serwatkowe (%)

0,83

0,57

0.76

Kazeina (%)

1,07

2,51

0,37

Laktoza (%)

6,37

4,88

6,71

Tab 1 – porównanie zawartości podstawowych składników mleka (2)

Białka mleka klaczy

Średnia zawartość białka ogólnego w mleku klaczy jest bardziej zbliżona do mleka kobiecego niż mleka krowiego. Mleko klaczy różni się od mleka krowiego nie tylko mniejszą zawartością białka, lecz także odmienną ilością kazeiny i białek serwatkowych (tab. 1). W mleku klaczy zawartość kazeiny wynosi poniżej 50%, przez co uznaje się je za mleko typu albuminowego, mleko krowie natomiast jest mlekiem typu kazeinowego.(1) W białku ogólnym, białka serwatkowe stanowią: 40% w mleku kobylim, ok. 50 % w mleku kobiecym i poniżej 20% w mleku krowim. Duża ilość białek serwatkowych i egzogennych aminokwasów w mleku klaczy decyduje, że jest ono dla człowieka bardziej korzystnym źródłem substancji odżywczych niż mleko krowie (2,3).

Białka mleka klaczy a alergia

Podczas trawienia przez człowieka, mleko klaczy i mleko kobiece tworzą delikatny, miękki osad kazeinowy, który jest łatwiej strawny (szczególnie przez niemowlęta) niż koagulujące w twardy skrzep mleko krowie (4).

Badania oceniające właściwości białek mleka klaczy potwierdzają, że jest to produkt dobrze tolerowany przez większość alergików. Stwierdzono, że tylko 8% dzieci, które wykazywały alergię na białka mleka krowiego reagowało na alergeny mleka klaczy (8). Badania wskazują, że mleko klaczy powinno być dobrze tolerowane przez większość osób z alergią na białka mleka krowiego.(9)

Mleko klaczy

Mleko krowie

Mleko kobiece

Białka serwatkowe (g/kg)

8,3

5,7

7,6

Immunoglobuliny (%)

19,77

11,73

18,25

Laktoferyna (%)

9,89

8,38

30,26

Lizozym (%)

6,59

Ilości śladowe

1,66

Tab. 2 – Niektóre składniki białek serwatki mleka klaczy, krowiego i kobiecego (2)

Czynniki odpornościowe (immunoglobuliny, laktoferyna, lizozym)

Poziom immunoglobulin w mleku klaczy jest prawie dwukrotnie wyższy niż w mleku krowim i bardzo podobny do mleka kobiecego. Immunoglobuliny to białka wytwarzane przez organizm w reakcji obronnej na zagrożenie czynnikami zewnętrznymi (bakterie, wirusy, grzyby i inne).

Ilość laktoferyny w mleku klaczy jest mniejsza niż w mleku kobiecym, ale wyższa niż w mleku krowim. Koncentracja laktoferyny w mleku ssaków jest zmienna. W mleku jest jej ok. 7 razy mniej w porównaniu z siarą. Podstawową właściwością laktoferyny jest jej działanie antybakteryjne i immunomodulacyjne(5) oraz ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym (10).

Zawartość lizozymu w mleku klaczy jest prawie czterokrotnie wyższa niż w mleku kobiecym, co ma dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki dużym właściwościom bójczym lizozymu, mleko klaczy jest bardzo pomocne w profilaktyce i terapii chorób przenoszonych drogą pokarmową na tle bakteryjnym, grzybiczym i pasożytniczym oraz jako suplement w zakażeniach enterowirusami (6,7,15).

Frakcja tłuszczowa mleka klaczy

Mleko klaczy jest cennym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 44% tłuszczów.

Frakcja tłuszczowa mleka klaczy charakteryzuje się niskim udziałem nasyconych kwasów tłuszczowych (40%)oraz korzystnym stosunkiem kwasu linolowego (n-6) do α- linolenowego (n-3), co wskazuje na wybitne jego walory prozdrowotne. Zwiększony udział w diecie kwasów n-3 wspomaga zapobieganie i leczenie szeregu chorób wieku starszego (m. in. demencji, choroby Alzheimera, depresji)(13,14).

Właściwości antyoksydacyjne

Mleko klaczy jest bogate w składniki, których zadaniem jest usuwanie wolnych rodników i ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym. Należą do nich: laktoferyna (10), witamina C (11), witaminy A i E.

Mleko klaczy w pielęgnacji skóry

Bardzo istotne jest działanie mleka klaczy w pielęgnacji skóry. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają barierę lipidową naskórka, chronią przed utratą wody, normalizują metabolizm skóry, chronią ją przed działaniem promieniowania UV (12). Składniki o działaniu przeciwzapalnym łagodzą podrażnienia, swędzenie. Właściwości te są szczególnie istotne w przypadku osób, które mają suchą skórę oraz schorzenia z tym związane jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Składniki spożywanego mleka klaczy działają w głębszych warstwach skóry, gdzie nie docierają żadne emolienty. Antyoksydanty chronią przed efektami działania wolnych rodników, czyli starzeniem i złym wyglądem skóry.

Anti-Aging

Opisane powyżej właściwości mleka klaczy wpisują się w filozofię Anti-Aging. Jego składniki wspomagają organizm w opóźnieniu objawów starzenia takich jak: demencja, depresja, obniżona odporność, stres oksydacyjny, sucha skóra, choroby przewodu pokarmowego.

Bibliografia:

  1. Danków R., Pikul J., Osten-Sacken N., Teichert J., 2012. Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy. Nauka Przyr. Technol. 6, 2, #16.
  2. MALACARNE M., MARTUZZI F., SUMMER A., MARIANI P., 2002. Protein and fat composition of mare’s milk: some nutritional remarks with reference to human and cow’s milk. Int. Dairy J.

12: 869-877.

  1. CSAPO J., CSAPO-KISS Z.S., SALAMON S.Z., LÓKI K., 2009. Composition of mare’s colostrum and milk II. Protein content, amino acid composition and contents of macro- and microelements. Acta Univ. Sapient. Ser. Aliment. 2, 1: 133-148.
  2. SOLAROLI G., PAGLIARINI E., PERI C., 1993. Composition of nutritional quality of mare’s milk. Ital. J. Food Sci. 5: 3-10.
  3. MAŁACZEWSKA J., ROTKIEWICZ Z., 2007. Laktoferyna – białko multipotencjalne. Med. Wet. 2: 136-139.
  4. KIJOWSKI J., LEŚNIEROWSKI G., 1996. Budowa i ogólna charakterystyka lizozymu (muramidazy). Żywn. Technol. Jakość 3, 8: 6-13.
  5. KICZKA W., 1994. Od monomeru do dimeru lizozymu. Życie Wet. 4A: 131-135.
  6. Businco L., Giampietro P., Lucenti P., Lucaroni F., Pini C., Di Felice G., Iacovacci P., Curadi C., Orlandi M., 2000. Allergenicity of mare’s milk in children with cow’s milk allergy. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 105: 5: 1031-1034
  7. Restani P., Ballabio C., di Lorenzo Ch., Tripodi S., Fiocchi A., 2009. Molecular aspects of milk allergens and their role in clinical events. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395:47-56
  8. Artym J., Zimecki M., 2005. Rola laktoferryny w prawidłowym rozwoju noworodka/ The role of lactoferrin in the proper development of newborns. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (Advances in Hygiene and Experimental Medicine), 59: 421-432
  9. Salamon R., Salamon Sz., Csapó-Kiss Zs., Csapó J., 2009. Composition of mare's colostrum and milk I. Fat content, fatty acid composition and vitamin contents. Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria, 2: 1: 119- 131
  10. Bojarowicz H., Woźniak B. 2008. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 89: 471-475
  11. Cole G., Maa Q.-L., Frautschy S., 2009. Omega-3 fattyacids and dementia. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 81: 213–221
  12. McManus A., Merga M., Newton W., 2011. Omega-3 fatty acids. What consumers need to know. Appetite, 57: 80–83
  13. Schubert R, Kahle C, Kauf E, Hofmann J, Hubert I, Gruhn B et al. (2009) Dietetic efficacy of mare's milk for patients with chronic inflammatory bowel diseases—clinical study. Ernährung 33 (7/8): 314–321.

Proteiny jedwabiu

Są doskonałym materiałem budulcowym. Aminokwasy o mniejszej masie cząsteczkowej mogą penetrować do wnętrza zarówno uszkodzonych jak i nieuszkodzonych włosów lub do wnętrza naskórka skóry, zwiększając, i jednocześnie utrwalając, efekt głębokiego nawilżenia. Dzięki temu skóra staje się elastyczna i mniej napięta.

Opisy użytkowników

Pacjenci Poradni Stopy Cukrzycowej

- 67% osób uznała, szybkość gojenia zmian skórnych jako bardzo szybkie a 28% jako szybkie po zastosowaniu kremu Colostrigen R

- 73% osób uznała, że krem Colostrigen R jest lepszy w porównaniu z innymi do tej pory stosowanymi kremami ( nikt nie uznał, że krem Colostrigen R jest gorszy od dotychczas stosowanych produktów)
Zobacz więcej

Młodzieżowa reprezentacja wioślarzy

Członkowie reprezentacji młodzieżowej wioślarzy przygotowywanych na Młodzieżowe Mistrzostwa Świata w 2010 roku:

W wynikach na dystansie 500 m u zawodników spożywających colostrum obserwowano znaczący wzrost wartości uzyskanej mocy średniej. Podobne wyniki stwierdzono również w przypadku testów na dystansie 1000 metrów.
Zobacz więcej

Pani Zofia - Szczecin (stopa cukrzycowa)

W trakcie pielęgnacji stopy cukrzycowej zastosowałam krem firmy Genactiv Trade – Colostrigen R. Stosowałam go 1 raz dziennie, już po tygodniu zmiana się znacząco zmniejszyła, w ranie pojawiła się ziarnina i rozpoczął się proces gojenia.





Zobacz więcej

Pan Miłosz - Szczecin (łuszczyca)

Choruję na łuszczycę od kiedy pamiętam… nigdy, po żadnym kremie nie miałem tak szybkiego ustąpienia świądu i zagojenia zmiany… tu wystarczył tydzień intensywnego smarowania… brałem też kapsułki i zadziałały rewelacyjnie nie tylko na skórę ale na ogólne samopoczucie… czysta moc…


PRZED KURACJĄ



PO KURACJI

Zobacz więcej

Odleżyny w okolicy kości ogonowej.

Pacjentka 103 lata, leżąca, odleżyny w okolicy kości ogonowej, pielęgnacja skóry płynem odkażającym i kremem Colostrigen R – stan przed i po trzech miesiącach kuracji.

Przed kuracją
Po kuracji
Zobacz więcej

Pani Danuta P. - Nysa (stopa cukrzycowa, odleżyny)

Moja mama ma 86 lat. Od 26 lat choruje na cukrzycę. Mimo starań o prawidłowe leczenie cukrzyca spustoszyła jej organizm.

Zniszczyła nerki tak, że w tej chwili poddawana jest zabiegom dializy. Niestety rozwinął się również zespół stopy cukrzycowej i silna miażdżyca w nogach. Od około 5 lat na stopie i podudziu pojawiały się rany. Najczęściej same z siebie, a nie w wyniku urazów. Leczyliśmy je według zaleceń lekarzy, trwało to dosyć długo, ale zawsze udawało się te rany wyleczyć. Niestety, w sierpniu ubiegłego roku na podudziu zrobiła się czerwona plama, a następnie utworzyła się w tym miejscu rana, która mimo starań robiła się coraz większa i bardzo bolesna. Najgorsze były noce, kiedy to ból w ranie był tak silny że konieczne było stosowanie tramalu i ketonalu. Na dodatek w grudniu mama złamała biodro i musiała być operowana. Do istniejącej rany doszły jeszcze dwie odleżyny: na kości ogonowej i pięcie, oraz powstały rany w okół dużych palców stóp. Cała noga była obrzmiała, czerwona i obolała. Lekarz zalecił leczenie opatrunkami hydrokoloidowymi. Po miesiącu stosowania tych opatrunków nie było widać poprawy. Rana na podudziu powiększyła się i miała już średnicę około 10 cm. Dolegliwości bólowe były tak nasilone, że lekarze zaczęli wspominać o amputacji.

Wtedy zaczęłam szukać w internecie informacji na temat stopy cukrzycowej. Tak trafiłam na opis kremu Colostrigen R firmy Genactiv Trade. Zdecydowałam się na kupno tego kremu i od lutego bieżącego roku zaczęłam stosować go na chorą nogę mojej mamy. Smarowałam dwa razy dziennie całą stopę i łydkę. Najintensywniej było pielęgnowanie tym kremem otoczenie ran.

Po tygodniu zabiegów mama zaczęła odczuwać wyraźną ulgą noga zbladła otoczenie ran stało się gładsze i mniej czerwone, zaczęły ustawać bóle. Po 3 miesiącach stosowania kremu Colostrigen R, w połączeniu z opatrunkami specjalistycznymi, rany zostały wygojone, a mama ma wrażenie poprawy krążenia w stopie i łydce. Noga nie jest spuchnięta, nie boli, nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Krem Colostrigen R używamy nadal bo uważamy że jest on niezastąpiony w pielęgnacji stopy cukrzycowej. Danuta P., Nysa
PRZEBIEG KURACJI
Zobacz więcej

Odleżyny

Pacjenci Szpitala Pomocy Maltańskiej w Barczewie mający problemy z odleżynami.

Przed kuracją
Po kuracji
Przed kuracją
Po kuracji
Przed kuracją
Po kuracji
Zobacz więcej

Badania

Publikacje

Wywiad z immunologiem dr Maciejem Hałasą.

Colostrum - przełom w regeneracji i odmładzaniu.

Wywiad z trichologiem klinicznym Kingą Jach-Skrzypczak.

Innowacja w zakresie stymulacji wzrosu włosów.

dr Maciej Hałasa.

Immunologiczne podstawy działania Colostrum

dr Ewa Pierzchała.

Siara bydlęca - właściwości i zastosowanie

Certyfikaty

Colostrigen R
badania dermatologiczne
Colostrigen R
certyfikat
Colostrigen Innovatio
badania dermatologiczne
Colostrigen Innovatio
certyfikat
Colostrigen Innovatio - balsam
badania
Colostrigen Innovatio - maseczka
badania

Rekomendacje

AESTHETIC MED
dr A. Dmytrzak
SPM Barczewo
Edyta Skolmowska


Wszelkie prawa zastrzeżone Genactiv Trade Sp. z o.o. 2014

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl